Презентація "Дослідження Всесвіту"

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати як учнівський проект або на уроках астрономії. Можна використовувати як дітям, так і дорослим. Дуже буду рада, якщо цей матеріал стане у нагоді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи та засоби астрономічних досліджень

Номер слайду 2

Спостереження неозброєним оком Оком людина отримує 90% інформаціїЩе стародавні греки спостерігали неозброєним оком так само як і ми: 6000 зір, 5 планет Сонячної системи, Сонце і Місяць. І найбільш віддалений об’єкт, який можна було спостерігати, знаходиться на відстані 2 мільйонів світлових років

Номер слайду 3

Спостереження неозброєним оком Пройшли роки і людина, завдяки розвитку науки і техніки, змогла набагато розширити межі «видимого» Всесвіту: аматорський телескоп може зафіксувати 100 млн. зірок, а за підрахунками деяких вчених – їх 70 секстильйонів, і це – не межа. Кожного дня ми відкриваємо нові,їх кількість зростає. Ми можемо розлядати космічні об’єкти на відстані 15 млрд. св. років.

Номер слайду 4

Телескопи1609 р. - початок телескопічної ери1609 року Г. Галілей уперше застосував оптичний телескоп для дослідження небесних тіл і зробив ряд відкриттів: Галілео Галілей та його оптичний телескоп 2. Супутники Юпітера 1. Гори на Місяці

Номер слайду 5

Оптичні телескопи. ТЕЛЕСКОП – це основний прилад в астрономії, призначення якого - зібрати більше світла і збільшити кут зору, під яким спостерігається те чи інше світило. Сучасний телескоп

Номер слайду 6

Основні складові оптичного телескопа. Об’єктив будує зображення об’єкта у фокальній площині(1) Схема оптичного телескопа. Об’єктив. Окуляр. Тубус 1 Окуляр дозволяє розглядати зображення об’єкта під більшим кутом, ніж сам об’єкт

Номер слайду 7

Оптичні телескопи. Лінзовий телескоп. Дзеркальний телескоп. Дзеркально-лінзовий телескоп

Номер слайду 8

Лінзовий телескоп (рефрактор)Т.я. об’єктивом є лінза, то. Найбільший лінзовий об’єктив має діаметр лише 102 см. Знаходиться такий телескоп у. Йєркській обсерваторії, Чикаго. Спотворення зображень. Велика вага лінз. Ff. Недоліки рефракторів:

Номер слайду 9

Дзеркальний телескоп (рефлектор)Об’єктивом є сферичне або параболічне дзеркало, від розмірів якого також залежить якість зображення. Кек І і Кек ІІ, Маунеа-Кеа, Гаваї (10 м)Покривають шаром алюмінію для покращення відбивання Ff1668 р. – перший рефлектор винайшов (І. Ньютон)

Номер слайду 10

Телескопи невидимого спектру. Ренгенівський телескоп. Радіотелескоп. Ультрафіолетовий телескоп. Гамма телескоп. В сучасній астрономії використовують, крім оптичних, й інші телескопи:

Номер слайду 11

Радіотелескопи. Радіотелескопи - для дослідження радіовипромінювань Радіохвилі здебільшого без проблем проходять крізь земну атмосферу, Завдяки цьому можливий зв’язок між радіостанціями, розташованими на протилежних точках планети. Радіоастрономічні дослідження дозволяють: а) вивчати космічні об’єкти, дослідження яких іншими методами дає дуже обмежені відомості про їх фізичну природу; б) проводити ряд спостережень вдень і в погану погоду, а також орієнтуватися за радіоджерелами; в) радіолокаційними методами можна уточнити відстані до Місяця, планет і Сонця, а також дослідити метеори.

Номер слайду 12

Переваги радіотелескопів. Дослідження космічних об’єктів дає більше інформації про них2. Проводити спостереження можна цілодобово3. Дозволяє уточнити відстані до об’єктів Сонячної системи

Номер слайду 13

Основні складові радіотелескопа. АНТЕНА (параболічне металеве дзеркало, що приймає радіохвилі)ОПРОМІНЮВАЧ (пристрій, який збирає радіовипромінювання, направлене на нього дзеркалом) ЧУТЛИВИЙ ПРИЙМАЧ

Номер слайду 14

Рефлекторний радіотелескоп. АНТЕНА – сферичне чи параболічне дзеркало з металу. Принцип роботи такий самий як і у оптичного телескопа-рефлекторарадіотелескоп РT – 70 (Євпаторія)

Номер слайду 15

Радіогратки АНТЕНА – має форму великої фазованої решітки, вони розташовані у певонму порядку. Велика кількість таких антен зверху нагадує літеру «Т».

Номер слайду 16

Найбільші радіотелескопи радіотелескоп FAST – Гуйчжоу, Китай (500 м) радіотелескоп УТР-2 Харків, Україна (Тподібна до 1800м)

Номер слайду 17

Радіоінтерферометри. Радіоінтерферометр - об’єднання кількох радіотелескопів. Антени, розташовані на великих відстанях (Земля-штучний супутник )Роздільна здатність до 0,0001” - це в сотні разів перевищує можливість оптичних телескопів.

Номер слайду 18

Гамма, ренгенівські, ультрафіолетові, інфрачервоні телескопиІнфрачервоний телескоп «IRIS»Ультрафіолетовий телескоп «Galex»

Номер слайду 19

Гамма, ренгенівські, ультрафіолетові, інфрачервоні телескопи. Рентгенівський телескоп «Чандра»Гамма телескоп «Комптон»

Номер слайду 20

Електронні прилади для реєстрації випромінювань. Фотоелектронні помножувачі (ФЕП)Потік фотонів у електричний струм. Електронно-оптичні перетворювачі (ЕОП) Інфрачервоне у видиме світло. Прилади зарядового зв’язку (ПЗЗ) Для отримання зображень

Номер слайду 21

. Астрономічні обсерваторіїАСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ – це науковий центр, де за допомогою телескопів спостерігають небесні об’єкти.

Номер слайду 22

. Перші обсерваторіїПаризька обсерваторія (1671 р.)Миколаївська обсерваторія (1821 р.)

Номер слайду 23

Астрономічні обсерваторіїНаземніОрбітальніНаціональна радіологічна астрономічна обсерваторія (NRAO) – США, Нью-Мексико Астрономічна обсерваторія «Космічний телескоп ім. Габбла»

Номер слайду 24

Астрономічні обсерваторії України. В Україні працює 7 обсерваторій. Головна астрономічна обсерваторія НАН України. Харківський інститут радіоастрономії Кримська астрофізична обсерваторія. Провідні обсерваторії України:

Номер слайду 25

Спектральний аналіз. СПЕКТРАЛЬНИЙ АНАЛІЗ метод, заснований на вивченні властивостей випромінювання об’єкта (зокрема, світла), що йде від нього. Спектр Сонця

Номер слайду 26

Використання спектрального аналізу дає змогу вивчати: Температуру космічних об’єктів. Хімічний склад. Наявність магнітного поля. Рух у просторі та їх напрямок

Номер слайду 27

Космічні промені, нейтрино, гравітаційні хвиліКосмічні промені (протони)Нейтрино (нейтринні обсерваторії)Гравітаційні хвилі Крім спектру та ЕМ хвиль, важливу інформацію про небесні тіла доносять до нас потоки космічних променів (головним чином протони) та нейтрино (частинки, що не мають заряду, мають велику проникну здатність і майже не взаємодіють з речовиною). Вчені ведуть пошуки гравітаційних хвиль, і будують гравітаційні телескопи для їх дослідження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лобань Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 червня 2020
Переглядів
16502
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку