Презентація "Досвід застосування дистанційного навчання. Перспективи впровадження змішаного навчання в 2020-2021 н.р."

Про матеріал
Короткий виклад інформації про досвід застосування дистанційного навчання, а саме: як організували, які ресурси використовували та як здійснювали контроль знань. У презентації також визначено зміст поняття змішане навчання, основні його компоненти, технології та моделі. Варіант вирішення й уникнення проблем під час впровадження змішаного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досвід застосування дистанційного навчання. Перспективи впровадження змішаного навчання в 2020-2021 навчальному роціСоціальний педагог та вчитель основ здоров'я. КЗШ І-ІІІ ст. № 124 КМР ДОАсташенкова Тетяна Іванівна

Номер слайду 2

Як організували дистанційне навчаннястворено сторінку на сайті школи «Дистанційне навчання» з посиланнями на класи та предмети;

Номер слайду 3

оформлено гугл-таблиці, які зовні нагадували календарний план;викладання онлайн-уроків у завчасно визначений та узгоджений з учнями час;розміщення матеріалів до предметів, інструкцій та домашніх завдань в години, які відповідали шкільному розкладу;зворотній зв'язок з учнями за допомогою вайберу, електронної пошти та телефону;зв'язок з батьками учнями за допомогою вайберу та телефону;під час спілкування з батьками та учнями намагалися якомога детальніше пояснити матеріал та підтримати учасників дистанційного навчання, хвалили та дякували їм за роботу та співпрацю.

Номер слайду 4

Ресурси, які використовували під час організації дистанційного навчанняпідручник з основ здоров’я;короткометражні документальні фільми та мультфільми, розміщені авторами тематичних акаунтів на сайті https://www.youtube.com (Телеканал ПЛЮСПЛЮС, 24 канал, телеканал Україна, Sikana на русском, MNS GOV. UA, U-Cycle - Асоціація велосипедистів Києва, Научпок, Fox Mulder, Зелений Фонд, Презентації з географії, Рубрика — медиа решений, Svit TV, UNCTUkraine, UNICEF Ukraine);матеріали з порталу превентивної освіти http://autta.org.ua;на складних темах проводили відео уроки в ZOOM;Google (диск, таблиці, classroom).

Номер слайду 5

Контроль знаньучні надсилали фото робіт у вайбер (малюнки, пам’ятки, результати до крос-тестів, повідомлення, есе);діти надсилали виконані практичні завдання на електронну пошту вчителю;школярі виконували тестові завдання на сайтах «На урок» та «Всеосвіта».

Номер слайду 6

Дистанційне навчання — це форма організації освітнього процесу, учасники якого віддалені одне від одного і взаємодіють за допомогою сучасних цифрових технологій.

Номер слайду 7

Різновиди дистанційного навчання: Синхронне (усі на зв’язку одночасно): вебінар; відеоконференція. Асинхронне (кожен учасник процесу працює в різний час): чати; форуми.

Номер слайду 8

Переваги та недоліки дистанційного навчання:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}+-Як я можу мінімізувати недоліки?Можливість підлаштувати темп навчання під себе. Відсутність соціалізаціїКомпенсувати брак взаємодіїМожливість виявити зони розвитку учнів і працювати над ними. Гаджетизація життя. Впроваджувати нові заходи, які можуть допомогти зберегти фізичний стан та зір учнів. Можливість проглядати матеріал повторно. Надмірний батьківський контроль Розробити для батьків пам’ятку або провести батьківські збори он-лайн. Зниження психічного та фізичного навантаження. Мало практики. Додати більше практики під час дистанційного навчання (можливо впроваджувати щомісячні групові проєкти, де завдання для учнів: застосувати отриманні знання для вирішення життєвих ситуацій)Формування навички самоосвіти (lifelong learning)

Номер слайду 9

Змішане навчання — це організація освітнього процесу, що поєднує застосування технологій дистанційного навчання на очній формі (поєднання онлайн-технологій з класно-урочною системою)

Номер слайду 10

Змішане навчання це:активне використання цифрових технологійпоєднання різних способів подачі матеріалу та видів роботи з матеріалом (наприклад: частину інформації відводять на спільне опрацювання, частину – на самостійне вивчення; це може відбуватися у закладі освіти, чи дистанційно у різних комбінаціях)основна роль педагога – фасилітація (організація обговорення певних питань чи тем між учасниками, налагодження ефективного обміну думками, спрямування зіткнення думок в конструктивне русло, допомога подолати розбіжності й виробити прийнятне рішення)

Номер слайду 11

Основні компоненти змішаного навчання:живі подіїонлайн-контент (або самостійне навчання)співпраця (робота з однокласниками і робота з педагогом)оцінкадодаткові матеріали (роздруковані матеріали, схеми чи корисні ресурси)

Номер слайду 12

Технологія змішаного навчання може бути реалізована на таких рівнях:на рівні класно-урочної системи (всередині школи);на рівні особистості учня.

Номер слайду 13

Моделі змішаного навчання Дана класифікація створена дослідниками Гезер Стейкер та Майклом Горном у 2012 році. Вона групує моделі за основними навчальними характеристиками та базується на практичному досвіді й може розширюватися в майбутньому.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Змішане навчання. Ротаційна модель(онлайн та офлайн)2. Гнучка модель3. Модель самостійного змішування4. Поглиблена віртуальна модель1.1. Ротація за станціями1.2. Ротація за лабораторіями1.3. Перевернутий клас1.4. Індивідуальна ротація

Номер слайду 14

1. Ротаційна модель Здобувачі освіти чергують онлайн та офлайн-навчання за певним графіком чи вказівками педагогів. Ці частини можуть охоплювати роботу у невеликих групах чи цілим класом, групові проєкти, індивідуальну роботу з педагогами та письмові завдання

Номер слайду 15

1.1. Ротація за станціями Здобувачі освіти працюють у класі або в аудиторії і за визначеним графіком проходять окремі станції, тобто чергують різні види діяльності: онлайн-навчання, фронтальну роботу з педагогом, групову роботу і роботу над проєктом. Як показує практика, це найбільш доступна і зручна модель, коли здобувачі освіти тільки звикають до змішаного навчання.1.2. Ротація за лабораторіями Модель схожа на попередню. Проте в ній здобувачі освіти змінюють станції не в межах класу, а в межах закладу освіти. Однією із станцій є не просто робота онлайн, а робота в окремому приміщенні (лабораторії).

Номер слайду 16

1.3. Перевернутий клас За такої моделі здобувачі освіти за визначеним графіком вивчають онлайн-частину вдома, а офлайн-частину - в класі. Тобто вдома вони засвоюють теоретичний матеріал, та переглядають лекції, а в класі працюють з учителем над практичними завданнями та проєктами.1.4. Індивідуальна ротація Здобувачі освіти працюють у класі чи в аудиторії та проходять окремі станції за індивідуально визначеним графіком. Відмінність цієї моделі від ротації за станціями в тому, що не всі учасники процесу обов’язково проходять усі станції.

Номер слайду 17

2. Гнучка модель Здобувачі освіти отримують особисті інструкції через Інтернет. У здобувачів освіти гнучкий графік, який змінюється відповідно до їхніх потреб у конкретній темі та курсі. Кількість і роль педагогів у такому виді роботи може варіюватися: від великої кількості групової роботи та обговорень із здобувачами освіти до переважно індивідуальної роботи здобувачів освіти онлайн і консультування за потребою. Це одна із найскладніших для реалізації моделей, але й найбільш результативна. Щоб працювати за цією моделлю, здобувачі освіти мають володіти навичками самоорганізації. Гнучку модель найкраще використовувати для старших класів та курсів.

Номер слайду 18

3. Модель самостійного змішування У цій моделі здобувачі освіти можуть вивчати певний курс цілковито онлайн і прослуховувати його вдома. За таких умов педагог також працює зі здобувачами освіти дистанційно. Ця модель відрізняється від онлайн-навчання тим, що дистанційно вивчають тільки один предмет. Натомість інші предмети здобувачі освіти проходять у закладі освіти.

Номер слайду 19

4. Поглиблена віртуальна модель У цій моделі здобувачі освіти самостійно розподіляють курси на онлйан та офлайн-частину. Онлайн-частину можна прослуховувати як у закладі освіти, так і поза ним. Багато онлайн-курсів трансформувалися у таку модель, щоб надати здобувачам освіти досвід особистого спілкування. Вона відрізняється від моделі самостійного змішування тим, що охоплює всі курси, а не є вибірковою. А від перевернутого класу тим, що здобувачі освіти не щодня відвідують заклад освіти. Подібно до гнучкої моделі та моделі самостійного змішування поглиблена віртуальна модель передбачає високий рівень навичок самоорганізації та дисципліни. Переваги такої моделі: гнучкість розкладу та розподілу навантаження.

Номер слайду 20

Перспективи застосування змішаного навчання Модель «ротація за станціями» забезпечує можливість мінімізувати витрати на обладнання. Адже з електронними пристроями по черзі працює частина учнів, а не весь клас. Робота в маленьких групах із учителем дає поглиблене розуміння предмету. Робота онлайн після цього дозволяє закріпити нову інформацію та повторити призабуті уроки. Модель «ротація за лабораторіями» завдяки швидкому зворотному зв’язку, допомагає побачити, хто і як із учнів засвоїв новий матеріал. Якщо результати тестування показують, що комусь це не вдалося, учителька працює з цими учнями особисто. Запровадження моделі «перевернутий клас» може значно підвищити успішність учнів і дати змогу вчителям виділяти більше часу на роботу над труднощами. Модель «індивідуальна ротація» побудована навколо учня та забезпечує підняття рівня його успішності.

Номер слайду 21

Гнучка модель  Така модель найпопулярніша серед учнів старших класів у США, на другому місці серед учнів середньої школи і на кілька позицій нижча у початковій. Перевага і водночас виклик такої системи — індивідуалізований графік. Тобто здобувачі освіти мають розуміти, як структурувати свою роботу. Здобувачі базової та профільної освіти можуть краще оцінювати свій прогрес, ніж учні початкової школи. Гнучка модель більше нагадує навчання в університеті за індивідуальним розкладом, ніж звичайні уроки в класі чи аудиторії. Основна ідея у школі: діти працюють так швидко, як потребують, і у такий спосіб, до якого вони готові.

Номер слайду 22

Модель самостійного змішування Така модель може компенсувати відсутність поглиблених курсів у школі чи дисциплін вільного вибору. Учні прослуховують додаткові курси онлайн, тому навчальний заклад може скоротити витрати на них. Оскільки модель «самостійного змішування» потребує високого рівня самодисципліни, подібно до «гнучкої моделі», вона більш поширена серед здобувачів базової та профільної освіти, ніж серед учнів початкової школи.

Номер слайду 23

учні не виходять на зв’язоквідсутність підтримки з боку батьківтехнічні проблемибрак попереднього досвідубрак техніки вдома. Можливі труднощі застосування дистанційного та змішаного навчання

Номер слайду 24

Готових рецептів для вирішення й уникнення цих проблем, нажаль, поки що немає. Найкраще, що можна зробити, на засіданні педагогічної ради виписати всі можливі проблеми та випрацювати єдиний алгоритм дій, прямо як протоколи для моряків при надзвичайних ситуаціях. І тоді ніякий шторм Вам не страшний!

Номер слайду 25

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соколенко Світлана
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
6 вересня 2020
Переглядів
4107
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку