Презентація досвіду роботи вчителя української мови та літератури Міщенко Н.А. "Розвиток критичного мислення на уроках української літератури"

Про матеріал

Презентація містить матеріал із досвіду роботи з розвитку критичного мислення на уроках української літератури та майстер-клас із розробки міні-підручника з української літератури "Загальнолюдські й національні проблеми в кіноповісті О. Довженка «Україна в огні»"


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток критичного мислення на уроках української мови та літературиз досвіду роботи вчителя української мови та літератури Краматорської української гімназії Міщенко Наталії Анатоліївни

Номер слайду 2

Міщенко Наталія Анатоліївна учитель української мови та літератури Краматорської української гімназії;освіта: Харківський національний університет ім. В. Каразіна (1993 рік);спеціальність за дипломом – філолог, викладач української мови та літератури;педагогічний стаж – 20 років; «Спеціаліст вищої категорії»; педагогічне звання – учитель-методист

Номер слайду 3

Педагогічне кредо: Щоб бути хорошим викладачем, необхідно любити те, що викладаєш, і любити тих, кому викладаєш.

Номер слайду 4

Тема досвіду: Розвиток критичного мислення на уроках української мови та літератури

Номер слайду 5

Актуальність обраної теми: розвиток гармонійної особистості; реалізація компетентнісного підходу в навчанні; розвиток творчих та інтелектуальних здібностей учнів; розуміння та усвідомлення цінностей учнями; партнерство як засіб взаємодії на уроці;формування відповідальної спільноти.

Номер слайду 6

Мета досвіду: розвиток інтелектуальних та творчих здібностей кожної дитини; створення комфортного освітнього середовища;створення «ситуації успіху»; розвиток умінь учнів приймати відповідальні рішення та співпрацювати з іншими

Номер слайду 7

Очікувані результати: підготовка випускника гімназії, який вільно володіє державною мовою, є патріотом та полікультурною гармонійною особистістю, уміє застосовувати набуті знання та досвід упродовж життя;приймає відповідальні рішення;критично мислить;творчо вирішує проблеми;застосовує інформаційні технології.

Номер слайду 8

Основні принципи діяльності: КОЖНА ДИТИНА ТАЛАНОВИТА;ЗРОБИ САМ, ЩОБ НАВЧИТИСЯ;КОЛИ ВЧИШ ІНШОГО, УДОСКОНАЛЮЄШ ВЛАСНІ ЗНАННЯ; СТАВСЯ ДО ДИТИНИ, ЯК ДО НАЙЦІННІШОГО СКАРБУ, ЯКИЙ ТОБІ ВІДДАЛИ БАТЬКИ

Номер слайду 9

Застосування ІКТШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ НА УРОЦІ: МОТИВАЦІЯСитуація успіху. Створення проблемної ситуаціїВикористання ігрових методів Створення та захист проектів і презентацій «Мозковий штурм», «незакінчені речення» спільне визначення очікуваних результатів роботи. Розгляд життєвих ситуацій

Номер слайду 10

Засоби реалізації досвіду:компетентнісний підхід до навчання;інтерактивні технології;проблемно-діалогічне навчання;технологія “Створення ситуації успіху”;проектні технології;компаративний аналіз; колажі;нестандартні уроки (урок-суд, урок-ток-шоу, урок-брифінг тощо); інтегровані уроки.

Номер слайду 11

Розвиток критичного мислення через взаємодію учасників навчально-виховного процесуучитель ученьученьтолерантне ставлення, культура спілкуваннявзаємодопомогавзаємоповагавзаємопідтримкаформування власної точки зорурозвиток культури мови уміння презентувати продукт своєї діяльностіуміння доводити власну точку зорууміння аналізуватилогічне мислення

Номер слайду 12

Я роблю це так: Алгоритм створення міні-підручника з літератури:1. Визначення теми.2. Перший блок. Якщо це міні-підручник за всією творчістю письменника, то варто розпочати його з творчих завдань за біографією письменника (інтерв’ю з письменником, складання тестових завдань за біографією, літературного диктанту); якщо за окремим твором, то учні мають заповнити паспорт художнього твору.3. Другий блок – це теорія літератури. У ньому учні можуть записати літературознавчий словничок за вивченою темою.4. Третій блок - тестові завдання на перевірку знання тексту, літературні диктанти, проблемні питання за змістом твору, характеристики образів твору (сенкани, порівняльні характеристики, таблиці, цитатні характеристики), дослідження мови твору.

Номер слайду 13

Алгоритм створення міні-підручника з літератури:5. Четвертий блок – це підсумковий етап у вивченні теми. На цьому етапі учні готуються до написання твору, пишуть твір, листи літературним героям. Тому діти отримують завдання зі складання плану до твору, складають перелік можливих проблемних тем творів (за допомогою вчителя), пишуть лист літературному герою. Творча група «Художники» працює впродовж вивчення всієї теми, добираючи ілюстрації, фотографії до художнього твору, готуючи свої власні малюнки, сторюючі колажі. Творча група «Оформлювачі» - це діти, які вправно працюють на комп’ютері в різних програмах, тому вони займаються загальним оформленням і друком міні-підручника

Номер слайду 14

Створення міні-підручника за кіноповістю О. П. Довженка «Україна в огні».І група. Створення паспорта художнього твору:назва твору;автор;літературний рід;жанр твору;літературний напрям;тема твору;ідея;епоха;передумови написання твору;місце подій які розгортаються у творі;образи;літературні критики про твір

Номер слайду 15

Створення міні-підручника за кіноповістю О. П. Довженка «Україна в огні» ІІ група. Складання літературного диктанту:1) Як називалося село, де відбувалися основні події в кіноповісті О. Довженка «Україна в огні»? 2) Якою піснею починається і закінчується твір? 3) Хто з героїв кіноповісті говорить про ахіллесову п’яту українського народу? 4) Хто претендує, крім Лавріна Запорожця, стати старостою в окупованому селі? 5) Хто із синів Запорожця загинув у перші дні війни? 6) Як загинув старий Демид Запорожець?

Номер слайду 16

ІІІ група. Анкета літературного героя. Прізвище – Ім’я – По батькові – Сімейний стан – Діти – Соціальний статус – Посада –Життєве кредо - Політичні переконання –

Номер слайду 17

ІV група. Визначення причин заборони кіноповісті О. Довженка «Україна в огні» радянською владою. V група. Визначення загальнолюдських та національних проблем у кіноповісті О. Довженка «Україна в огні» VІ група. Проблемні питання за кіноповістю О. Довженка «Україна в огні»

Номер слайду 18

Перевір себе: І група. Паспорт творуназва твору – «Україна в огні»;Автор - О. Довженко;літературний рід - епос;жанр твору - кіноповість;літературний напрям – модернізм (неоромантизм , символізм);тема твору – зображення початку війни з фашистськими загарбниками та відступу радянських військ;ідея – незламність сили і непохитність духу нашого народу, здатність до визвольної боротьби і впевненість у перемозі над ворогом.

Номер слайду 19

епоха – Друга світова війна , початок окупації України;передумови написання твору – окупація України;місце подій які розгортаються у творі – село Тополівка;композиція твору - 50 окремих епізодів-картин;образи - родина Запорожців: Лаврін, Тетяна, їхні діти, п’ятеро синів — Роман, Іван, Савка, Григорій, Трохим і дочка Олеся, дід Демид, подруга Олесі Христя Хутірна, Василь Кравчина; зрадник Заброда, німецький полковник Еріх фон Крауз і його син Людвіг; критики про твір: Довженко був одним із перших письменників, хто так сміливо й правдиво показав розтерзану Україну (Г. Семенюк).

Номер слайду 20

ІІ група. Літературний диктант1) Як називалося село, де відбувалися основні події в кіноповісті О. Довженка «Україна в огні»? (Тополівка).2) Якою піснею починається і закінчується твір? («Ой піду я до роду гуляти»).3) Хто з героїв кіноповісті говорить про ахіллесову п’яту українського народу? (Ернст фон Крауз).4) Хто претендує, крім Лавріна Запорожця, стати старостою в окупованому селі? (Заброда).5) Хто із синів Запорожця загинув у перші дні війни? (Сава)6) Як загинув старий Демид Запорожець? (фашисти його повісили за те, що бджоли покусали офіцера)

Номер слайду 21

ІІІ група. Анкета літературного героя. Прізвище – Запорожець.Ім’я – Лаврін. По батькові – Демидович. Сімейний стан – одружений, дружина Тетяна Запорожець. Діти – Сава, Григорій, Роман, Іван, Трохим, донька Олеся. Соціальний статус – колгоспник. Посада – до війни – голова колгоспу; під час війни – староста села Тополівка. Життєве кредо - Батьківщина – понад усе!Політичні переконання – ненависть до фашизму, засудження війни.

Номер слайду 22

ІV група. Визначення причин заборони кіноповісті О. Довженка «Україна в огні» радянською владою.змалювання «лиманчуківщини»;відображення хаотичного й панічного відступу радянських військ;змалювання постаті розумного, а не тупого німця, який правдиво вказує на ахіллесову п'яту українського народу;повага з боку фон Крауза у ставленні до Запорожця як сильного суперника;виклик історичним подіям, які розмежували Запорожця і Заброду;осуд будь-якої війни вустами Антоніо Пальми;доброзичливе змалювання людей, що працювали в Німеччині, яких вважали зрадниками.

Номер слайду 23

V група. Визначення загальнолюдських проблем у кіноповісті О. Довженка «Україна в огні» війна – антилюдське явище, що не повинно повторитися;екстремальні умови – випробування на людяність, у яких люди по-різному розкриваються;добро й зло; проблема морального вибору людини;проблема відданості своєму народові;віра в перемогу добра над злом; жінка на війні;патріотизм;чисте й щире кохання.

Номер слайду 24

V група. Визначення національних проблем у кіноповісті О. Довженка «Україна в огні» духовна міць і безсмертя роду, які ґрунтуються на вихованні, на високих морально-етичних засадах, успадкованих з діда-прадіда;Україна і народ під час окупації;ментальність українців;любов до рідної землі;чистота стосунків між жінкою та чоловіком на основі народних моральних законів.

Номер слайду 25

VІ група. Проблемні питання за кіноповістю О. Довженка «Україна в огні» -- Лаврін та Тетяна Запорожці виховали п’ятьох синів і доньку, які перед початком війни приїхали на ювілей матері до батьківської домівки. Як ви думаєте для чого саме такою картиною починається кіноповість?- Який твір про так само цілий рід, що опиняється на війні, нагадує кіноповість «Україна в огні»?- Чому, на вашу думку, змальовуючи опалену війною Україну автор приділяє таку увагу жіночим образам? -Які ці жінки на війні? Чим вас вразила кожна з них?- Чи має будь-хто моральне право судити тих, хто опинився під німцями?- Чи можна сказати, що автор ідеалізує Лавріна Запорожця?-Люди – складні створіння, у кожному з нас триває внутрішня боротьба добра й зла. За що можна виправдати Заброду, а за що - ні в якому разі?- Про які дві перемоги говорить Василь Кравчина?- Прокоментуйте сцену, де розповідається про останні хвилини життя Демида Запорожця. Що вас найбільше вразило? (його оптимізм перед смертю щодо перемоги над фашизмом вражає).- Чим нас приваблює образ Мини Товченика? Які риси української ментальності увиразнено в його характері?

pptx
Додано
1 лютого 2018
Переглядів
5321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку