Презентація досвіду "Сприяння особистісному зростанню та індивідуальному розвитку учнів засобами продуктивного навчання на уроках англійської мови

Про матеріал

До Вашої уваги пропонується презентація власного педагогічного досвіду з теми "Сприяння особистісному зростанню та

індивідуальному розвитку учнів засобами продуктивного

навчання на уроках англійської мови".

Перегляд файлу

1

 

Сприяння особистісному зростанню та

індивідуальному розвитку учнів засобами продуктивного

 навчання на уроках англійської мови

 

Почніть робити те, що потрібно.

Потім робіть те, що можливо.

І ви раптом виявите,

що робите неможливе.

         Св. Франциск Асізський

( італійський християнський святий, монах, місіонер)

 

Так, як продуктивне навчання дозволяє вирішити ряд важливих педагогічних проблем (посилити мотивацію навчання; підвищити швидкість засвоєння матеріалу; підвищити активність учнів у процесі навчання; встановити тісний зворотній зв’язок; проводити навчально-пошукові роботи; вирішити питання диференційного підходу та індивідуального навчання), то у своїй педагогічній діяльності я намагаюсь застосовувати методи саме  продуктивного навчання.

На мою думку, завжди необхідно мотивувати учнів на початку уроку. Я, наприклад, пропоную уявити, що вони садівники і їм треба зростити «Дерево вмінь та знань». Кожному на початку уроку роздається яблуко, на якому - незакінченні речення «Я знаю …», «Я вмію …». І ці плоди будуть стиглими лише  тоді, коли речення будуть доповненні. Кожен хоче поділитися своїми надбаннями і повісити своє яблуко на дерево.

Доцільною є пропозиція з’ясувати тему уроку, шляхом розв’язання кросворду, розшифровки слова або речення і, найцікавішим, на мою думку, є складання пазлів. Це можна зробити за допомогою сайта «http//:www.jigsawplanet.com».

Звичайно, для початкового етапу (молодші класи) я застосовую пошуково-ігрові завдання, направлені на розвиток творчої уяви і різних типів мислення, наприклад, «Знайдіть відмінності між малюнками; знайдіть дорогу на карті; складіть малюнок з компонентів». Завдання дозволяють відпрацьовувати певну лексику і граматичні явища.

На подальшому етапі я застосовую пізнавально-пошукові завдання, направлені на систематизацію і узагальнення, на інтерпретацію представленої інформації: «Виберіть з тексту інформацію, оформите її в таблицю, складіть по таблиці розповідь, складіть розповідь за схемою, складіть питання по таблиці, переробіть текст в схему».

Наприклад, при вивченні теми «Види транспорту» я пропоную учням уявити себе журналістами-експертами, яким потрібно написати статтю до журналу. У цій статті треба порівняти види транспорту і з’ясувати, який є найкращим. Тому діти мають прочитати діалог і заповнити таблицю. Певна інформація отримується з тексту, а деякі факти треба додати самим учням. Робота ця виконується в группах. Потім за цією таблицею складається розповідь, що і є продуктом діяльності. В результаті в учнів формується одна з ключових компетентностей Нової української школи - уміння навчатися впродовж життя. Здатність до пошуку та засвоєння нових знань, набуття нових вмінь і навичок.

Наприклад, вивчаючи тему «Подорожування», учні переглядають відео і з’ясовують «Що таке «Подорож»? А потім на дошці колективно складають інтелект-карту. Слід зазначити, що я часто використовую так звані інтелект-карти (MindMaps). Це сучасний та простий інструмент, незамінний для:

  • швидкого опрацювання великих об’ємів інформації;
  • зручного запам’ятовування;
  • розвитку асоціативного мислення;
  • унаочнення та презентації матеріалів;
  • розробки проектів та планів дій;

Так, наприклад, при вивченні теми «Пори року», учні з вчителем разом читали текст і в процесі читання складали «MindMap». Дуже цікаво це відбувається за допомогою програми «WiseMapping». Потім, за складеною схемою учні легко складають розповідь про різні пори року.

При аудіюванні, як на мене, важливо поєднувати зорове та слухове сприйняття. Так, при вивченні теми «Зовнішність» учні слухали текст-опис людини і в процесі слухання мали «зібрати» обличчя дівчинки. Та команда, яка відтворила зовнішність точніше і стала переможцем. Як додаткове завдання я запропонувала уявити, якою людиною є ця дівчинка: доброю, розумною, працьовитою чи, навпаки, трохи ледачою! Як результат, продуктом є опис зовнішності та характеру людини.

При вивченні теми «Свята», учні переглядали відео, у якому розповідалося, як прикрасити великодне яйце. На уроці діти опрацювали цей матеріал, і домашнім завданням стало: «прикрасити яйце за інструкцією».

Робота над граматичним матеріалом є складною і не завжди цікавою для учнів. Тому я намагаюся полегшити її, використовуючи цікаві ігрові методи.  Наприклад, виходячи з назви часу, пропонується вивести формулу утворення часу, а також спробувати спрогнозувати випадки його вживання, що полегшує запам'ятовування і робить сам процес цікавішим. Наприклад, вивчаючи теперішній тривалий час, з назви самого часу учні визначають, коли відбувається дія та за аналогією з’ясовують формулу утворення цього часу.  Ці всі висновки заносяться до таблиці, якою учні користуються у подальшому.

Повторюючи минулий простий час, я взяла за основу таку технологію, як «Fishbones». Використання схеми Fishbone дає можливість розвивати критичне мислення, організувати роботу учнів в парах та групах, візуалізувати причинно-наслідковий зв’язок, розподіляти етапи роботи по рівню значущості. Хоча, на мою думку, вона є складною для початкової школи, але окремі елементи є дуже цікавими. На дошці зображена риба, у якої не вистачає луски. Учні мають «зібрати» рибу, доповнивши її граматичними елементами.

В процесі вивчення лексики є цікавими завдання «Встав пропущені літери», «Збери слово», «Склади кросворд». Перші дві вправи виконуються в групах, потім групи обмінюються завданнями для перевірки. Таким чином, учні виконують корисну подвійну роботу, не помічаючи цього. Продуктивним є завдання «Склади кросворд». Його можна використовувати, як домашню роботу, але й можна швидко створити кросворд за допомогою сайту «http//:cross.highcat.org».

Враховуючи комунікативне спрямування вивчення іноземної мови, доцільним є використання життєвих ситуацій, що виникають при виконанні навчальних і практичних завдань. При вивченні теми «Магазини» учням  пропонується творчо переробити і драматизувати діалог. Підсумком такого завдання можуть стати невеликі театралізовані сценки.

Найпродуктивнішим видом діяльності, безперечно, є проектна діяльність. Учні із великим задоволенням створюють власні проекти та презентації. При вивченні теми «Свята», учні виготовляли валентинки і розповідали, як вони це робили. Чудові проекти і презентації учні розробили, розповідаючи про свій день.

На мою думку,  завдяки такій діяльності в учнів формується ще одна з ключових компетентностей Нової української школи  - уміння належно розуміти висловлене іноземною мовою, усно і письмово висловлювати і тлумачити поняття, думки, почуття, факти та погляди (через слухання, говоріння, читання і письмо).

Завершальним і визначальним етапом є етап підведення висновків урока,  з’ясуванням того, що є продуктом нашого навчання. Це може відбуватися у формі запитань: «Чи зростили ми «Дерево вмінь та знань»?, «Чи професійними ми виявилися експертами?», «Чи знадобляться здобуті знання і навички у майбутньому?». І, звичайно, що відповіддю буде ствердне «Так».

Отже, у своїй діяльності я прагну досягти продуктивного «так» і вселети надію, що це все на користь учневі, бо «Вчити-це значить вселяти надію» (Луї Арагон (французький письменник і політичний діяч)).

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку