Презентація Джанні Родарі "Пригоди Чиполіно"

Про матеріал
Матеріал включоє короткі біографічні дані італійського письменника Дж.Родарі, короткий переказ казкового оповідання "Пригоди Чиполіно", та декілька цікавих завдань для перевірки знань дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джанні Родарі До 70-річчя казкового оповідання «Пригоди Чиполіно»

Номер слайду 2

Джанні Родарі (1920-1980)  Поет і письменник, журналіст і педагог, громадський діяч і добрий друг дітей Родарі прожив недовге, але надзвичайно яскраве, наповнене творчою працею життя.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Я намагався робити іграшки із слів…»

Номер слайду 5

Цікаві факти про Джанні Родарі У дитинстві мріяв стати художником, потім захоплювався музикою, а пізніше мріяв стати винахідником іграшок. І не звичайних, а зовсім нових, неймовірних. У 17 років почав викладати в початкових класах місцевих сільських шкіл. Своєю широкою популярністю Родарі зобов'язаний, насамперед, Самуїлу Маршаку, який зробив перший переклад "Пригод Чиполіно" російською мовою. 1967-го літератора визнали найкращим письменником Італії, а 1970-го він отримав найпрестижнішу премію Ханса Крістіана Андерсена та став всесвітньо відомим.

Номер слайду 6

У 1951р. з'явилася його перша казка "Пригоди Чиполіно". Кмітливий і веселий хлопчик-цибулинка та його друзі влаштовують у своїй фруктово-овочевій країні соціалістичну революцію та перемагають експлуататорів. У 1973 р. виходить фільм-казка «Чиполіно» (де автор зіграв себе самого, казкаря-вигадника). Твір став неймовірно популярним, що його було включено в шкільну програму. Казка перекладена багатьма мовами світу, по ній поставлені п’єси та навіть балет.

Номер слайду 7

Головний герой Чиполіно – хлопчисько-цибулька, веселий і пустотливий. Чиполіно є захисником слабких і знедолених. Бореться проти зла і несправедливості, проти гнобителів народу, і разом з друзями перемагає своїх ворогів. Безжурний, рішучий герой, сміливий і чесний, здатний на подвиг.

Номер слайду 8

Короткий зміст казки «Пригоди Чиполіно»

Номер слайду 9

Цибуліно був сином Цибулоне і мав семеро братів. Звали їх Цибулетто, Цибулотто, Цибулучча та іншими подібними іменами, найкращими в шановній цибулиній родині. Люди вони були, що й казати, хороші, але безталанні.

Номер слайду 10

Правив країною принц Лимон. Він дуже не любив бідняків. У нього були солдати – лимончики, які змушували мешканців країни підкорюватися. Також тут жили багаті поміщиці – графині Вишні, а управителем у них служив злий синьйор Помідор.

Номер слайду 11

Здавалося б, що страшного в тому, щоб наступити комусь на ногу? Виявляється, це страшний державний злочин. Саме так відбувається зі старим Чиполоне, батьком Чиполіно, який мав нещастя відтоптати царську кінцівку принца Лимона.

Номер слайду 12

Дядечко Гарбуз більш за все мріє про свій дім, але поки він має лише той, в якому можна жити тільки … сидячи. І хоч він працює із самого ранку до пізніх сутінків, він не може побудувати собі житло…

Номер слайду 13

Одного разу в кареті приїхав товстий кавалер Помідор «— Злодюга! — репетував Помідор. — Розбишака! Бунтівник! То ти збудував собі палац на землі, що належить графиням Черешням?!»…. Скільки не пояснював дядечко Гарбуз, що у нього є дозвіл старого графа Вишні, синьйор Помідор нічого не хотів слухати.

Номер слайду 14

Чиполіно не зміг стерпіти такої несправедливості і заступився за кума Гарбуза, змусивши плакати синьйора Помідора, який вирвав у Чиполіно пасмо цибулевого волосся.

Номер слайду 15

Ще багато цікавих і небезпечних пригод чекає на Чиполіно та його друзів!

Номер слайду 16

Не злякався Чиполіно й нишпорку-іноземця Моркоу з його псом Тримай-Хватай

Номер слайду 17

Але добро завжди перемагає зло! Овочевий народ здійснить революцію і звільнить країну від тиранів, хтось втече, а хтось навчиться працювати і трудитися!

Номер слайду 18

1 2 3 4 5 6 7 8 Ягідно-овочевий кросворд ч о р н и ц я в и ш е н ь к и п е т р у ш к а л и м о н а п е л ь с и н п о м і д о р в и н о г р а д и н к а м о р к в а

Номер слайду 19

6. Червоний, пузатий в родині городній, «Синьйором» себе називає він гордо. 4. Жовтий цитрусовий плід, ображає весь нарід Він скупий, жорстокий, злий, відгадайте хто такий? 2.Дві сестриці, дві графині, Овочевої землі господині. 5. Фрукт заморський — гордий пан: пишний чуб, цупкий жупан. Барон, тут він такий один, гордовитий… 7. Мовби на одній нозі. Він зростає на лозі. Тут він швець і чоботар, На щічці впадинка, хто це? 8. Іноземний слідчий-нишпорка 3. Кучерявий вихователь Любить вчити і повчати Чуб зелений і густий, відгадайте хто такий 1. Хто з героїв мешкав у торішній каштановій шкаралупі?

Номер слайду 20

Завдання «Плутанина» принц Лимон барон Апельсин герцог Мандарин скрипаль Груша дівчинка з села Редиска граф Вишня сільський адвокат Горох слідчий Морквоу вихователь Петрушка

Номер слайду 21

Пам'ятники смт. Марківка, Луганська область, Україна м. Барнаул, Росія

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. мосесова ольга
    Дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошенко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
3694
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку