Презентація "Джерела екологічної загрози"

Про матеріал
Матеріал містить короткий опис основних джерел екологічної загрози у світі з ілюстраціями. Рекомендовано до використання на вступних заняттях екології у старшій школі та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела екологічної загрози

Номер слайду 2

План. Демографічний фактор;Промислово-енергетичний фактор;Ресурсопоглинання та продукування відходів;Зменшення біорізноманітності;Спустелювання;Урбанізація;Загибель водних екосистем;Деградація грунтів;Забруднення атмосфери;Знищення лісів.

Номер слайду 3

Демографічний фактор Головна причина розвитку глобальної екологічної кризи, яка спричинила решту криз (виснаження ресурсів, забруднення геосфер, негативні кліматичні зміни тощо). Щохвилини населення нашої планети збільшується на 172 людини.  Якщо кількість населення становитиме 7—8 млрд. чоловік, на планеті відбуватимуться масові вимирання людей від голоду, поширюватимуться епідемії, хвороби, спалахуватимуть війни через нестачу прісної води.

Номер слайду 4

Промислово-енергетичний фактор Сучасна біосфера Землі здатна підтримувати нормальне існування й розвиток не більш як 4—5 млрд. чоловік, до того ж за умов оптимального розподілу національних доходів, взаємодопомоги, підтримки та взаєморозуміння всіх націй. Останніми ж десятиліттями цих умов не дотримують, що спричинює розвиток глобальної енергетичної й екологічної кризи, появу нових страшних захворювань), почастішання епідемій різних захворювань, спалахування воєн, аварій. Сьогодні енергетичні об'єкти, промисловість і транспорт споживають стільки кисню, скільки його вистачило б для дихання 43 млрд. людей.

Номер слайду 5

Ресурсопоглинання та продукування відходів Світова промисловість нині виробляє в 7—100 разів більше товарів і видобуває в 3—4 рази (за масою) більше корисних копалин, ніж: 25—30 років тому. Щороку людство видобуває з надр Землі понад 3,5 млрд. т вугілля, щодня використовує приблизно 10 млн. т нафти та її продуктів. Щорічно в світі синтезується близько 250 тис. нових хімічних сполук, 1,5 тис. шкідливих речовин отруюють атмосферу, приблизно 10 тис. — воду й ґрунти. Промислові підприємства, теплові електростанції, авто й авіатранспорт щорічно спалюють більш як 5 млрд. т нафти, вугілля й приблизно трильйон кубометрів газу.

Номер слайду 6

Зменшення біорізноманітності Протягом найближчих 20—30 років через техногенні зміни в навколишньому середовищі світ може втратити більш як 1 млн. видів рослин і тварин. Близько 10 % видів рослин зони помірного клімату та 11 % видів птахів світу опинилися під загрозою зникнення. Зменшення біорізноманітності — це серйозна втрата біосфери, одна з головних екологічних проблем сьогодення.

Номер слайду 7

Спустелювання; За даними ООН, понад 900 млн. чоловік проживають у посушливих зонах нашої планети, землі яких потерпають від спустелювання.  Традиційне землеробство нині може прогодувати лише близько 3 млрд. чоловік. Сьогодні на Землі під загрозою знищення опинилося близько 25 тис. видів рослин, 72 млн. га тропічних лісів. Щодня на планеті зникає від одного до десяти видів тварин, щотижня — мінімум один вид рослин. Ще 30 років тому на цьому континенті жили 100 тис. носорогів, а нині — менше ніж 4 тис. Щороку понад 6 млн. га земель перетворюються на пустелі.

Номер слайду 8

Урбанізація Глобальні негативні біологічні й кліматичні зміни (деградація ґрунтів, біосфери, почастішання кислотних дощів, розвиток парникового ефекту й збільшення розмірів озонових «дір» в атмосфері) відбуваються через неконтрольовану, не узгоджену із законами життя й природи діяльність людини.  Величезна кількість отруйних речовин, що накопичуються навколо міст, промислових центрів і перенасичених хімічними добривами й пестицидами сільськогосподарських угідь, виноситься поверхневими та ґрунтовими водами в річки, а звідти — в моря й океани. До них додаються забруднювачі, що переносяться вітром, нафтопродукти від аварій танкерів та від роботи нафтопромислів, побутові стоки міст і селищ, розташованих на узбережжях. 

Номер слайду 9

Загибель водних екосистем. Екологічною проблемою є і загибель водних екосистем. Величезна кількість отруйних речовин, що накопичуються навколо міст, промислових центрів, виносяться поверхневими та ґрунтовими водами в річку, а звідти в моря й океани. До них додаються забруднювачі. Що переносяться вітром, нафтопродукти від аварій танкерів та від роботи нафтопромислів. Водні ресурси – це поверхневі і підземні води, придатні для використання в народному господарстві.

Номер слайду 10

Деградація грунтів Сучасна людина здатна зруйнувати ґрунт за 1—2 роки. Підраховано: щорічно з оброблюваних земель виноситься понад 25 млрд. т корисних речовин. Щороку землі України втрачають 24 млн. т гумусу (перегною), що визначає родючість ґрунтів. Через те що ґрунти стали неродючими, активізувалося спустелювання й триває вирубування лісів, лише в 21 державі Африки в 1984—1985 рр. потерпіло близько 30 млн. чоловік, 10 млн. людей змушені були змінити місце свого проживання, ставши «екологічними» біженцями.

Номер слайду 11

Забруднення атмосфери Перше явище спричинило зниження захисної дії озонового шару від сонячного ультрафіолетового випромінювання й, як наслідок, — масові захворювання людей. Щогодини на нашій планеті:6—8 га продуктивної землі стає пустелею;2 тис. дітей помирають із голоду;55 чоловік гинуть від отруєння пестицидами та іншими хімічними речовинами;1 тис. людей помирає від отруєння водою;2 тис. т кислотних дощів випадає у Північній півкулі. Щохвилини:знищується понад 20 га тропічних лісів;використовується близько 159 л нафти;знищується 50 т родючих ґрунтів;викидається в атмосферу понад 12 тис. т вуглекислого газу.

Номер слайду 12

Знищення лісів Починаючи з 1960 р., площа лісів в Україні поступово збільшується за рахунок створення лісових насаджень в малолісистих областях півдня країни. Погіршення стану лісів в Україні на сьогоднішній день є однією з найбільш актуальних тем. Вирубування лісів в Україні нелегально особливо у зимовий період  досягає критичного рівня. Кожного дня вирубуються та експортуються тисячі дерев. Україна є одним із найбільших експортерів лісу у Європі. Щороку з України вивозять ліс на суму близько 272 мільйонів доларів.

Номер слайду 13

Використані джерелаhttps://sites.google.com/site/virubkalisivukraieni/lishttp://www.eco-live.com.ua/content/book/12-osnovn%D1%96-faktori-degradats%D1%96%D1%97-dovk%D1%96llya?page=0,0http://narodna.pravda.com.ua/life/4faac3a9ada30/

pptx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
1231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку