Презентація "Е.Андієвська "Казка про яян"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури. Емма Андієвська «Казка про яян». Українська письменниця і художниця, що живе в Німеччині. Прихований повчальний зміст твору
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емма Андієвська (1931)

Номер слайду 2

Виступ групи № 1 Журналістика

Номер слайду 3

Емма Іванівна Андієвська народилась 19 березня 1931 року у Сталіно (сучасне місто Донецьк), під час Другої світової війни у 1943 році вона з матір’ю виїхала на Захід,мешкала у США, Франції, Німеччині.

Номер слайду 4

У 1957 році закінчила Український Вільний Університет. У 1959-му році вийшла заміж за українського критика та письменника Івана Кошелівца , з яким прожила 40 років.

Номер слайду 5

З 1955 по 1995 роки — режисер і редактор українського відділу радіо «Свобода». З 1961року живе у Мюнхені . У 1984 році стала лауреатом літературної премії Тетяни та Омеляна Антоновичів.

Номер слайду 6

Емма Іванівна є поетесою, прозаїком і відомою в Європі художницею. Поетичні збірки оформляє репродукціями своїх малярських творів. Пише також повісті та романи

Номер слайду 7

Письменниця пише про різні боки людського життя, серед її творів є казки-притчі, де вона розкриває проблеми егоїзму та людського «я» у суспільстві.

Номер слайду 8

У 2006 році за запрошенням мера Донецька Олександра Лукьянченка відвідала Донецьк , зустрілася з читачами, подарувала бібліотеці 100 своїх книжок та 26 картин, а від мера отримала у подарунок золотий годинник.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Виступ групи № 2Історія

Номер слайду 11

Напередодні Жовтневої революції це було селище Юзівка,яке нараховувало близько 30 тисяч жителів. З 1924 року це місто Сталіно , місто з кількасоттисячним населенням, найважливіший центр вугільно-індустріального Донбасу.

Номер слайду 12

Пізніше місто отримає назву Донецьк, у ньому збудують десятки потужних вугільних шахт, металургійний, коксохімічні та машинобудівні заводи, підприємства легкої і харчової промисловості, з’явиться мережа навчальних закладів.

Номер слайду 13

фото з архіву

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Команда № 3 Мистецтвознавство або Художня культура

Номер слайду 18

Незвичайною є малярська майстерність Емми Андієвської, бо вона фантастична, казкова. Емма Андієвська відома на Заході як художниця з даром оригінального творчого мислення. Емма постійно ілюструє свої збірки . У своїх роботах показує незвичайний погляд на життя, змальовує нашу різнобарвну дійсніть

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Картини Емми Андієвської є в різних музеях: Український музей у Нью-Йорку, СШАЛьвівська картинна галерея, Україна Музей етнографії та художнього промислу, Україна Галерея «Засів», Харків, Україна Музей Емми Андієвської при Чернівецькому університеті, Чернівці, Україна. Донецький обласний художній музей, Донецьк, Україна. Музей Шарлоти Цандер, Німеччина Український Вільний Університет, Мюнхен, Німеччина. Галерея Калоушка, Прага, Чехія

Номер слайду 22

Виступ команди № 4 Теорія літератури

Номер слайду 23

Казка — один із основних жанрів УНПТ, розповідний, сюжетний художній твір усного походження про вигадані та фантастичні події; казка відзначається чіткою будовою: зачин, основна подія, розв’язка. Притча — коротенький фольклорний або літературний розповідний твір повчального характеру, орієнтований переважно на алегоричну форму змалювання етичних цінностей життя.

Номер слайду 24

Знайди помилку Дівчина , випасаючи кіз, погналася за однією з корівок, яка відокремилася від решти, і, «посковзнувшись, упала у глибочезне озеро» потрапила у місто Яян. Мешканці цього міста не звертали на неї уваги, бо кожний з них жив своїм внутрішнім «я». Однак герой зустрів кволого діда. Старий не розповів йому про мешканців Яян, про те що покинути це місто можна через міст, але до нього слід звернутися на «ви». На знак подяки, поваги до старого, пастушок посадив його собі на плечі і вийшов через відчинену браму. Потрапивши додому, замість діда на своїх плечах він побачив мішок, наповнений монетами.

Номер слайду 25

Дівчина , випасаючи кіз, погналася за однією зкорівок, яка відокремилася від решти, і, «посковзнувшись, упала у глибочезне озеро » потрапила у місто Яян. Мешканці цього міста не звертали на неї уваги, бо кожний з них жив своїм внутрішнім «я». Однак герой зустрів кволого діда. Старий не розповів йому про мешканців Яян, про те що покинути це місто можна через міст, але до нього слід звернутися на «ви». На знак подяки, поваги до старого, пас-тушок посадив його собі на плечі і вийшов через відчинену браму. Потрапивши додому, замість діда на своїх плечах він побачив мішок, наповнений монетами.

Номер слайду 26

Виступ команди № 4 Психологія

Номер слайду 27

Егоїзм-( від лат. ego – я) – точка зору чи позиція людини, спрямована тільки на власне «я» : власні задоволення власний успіх власне щастя Задоволення власних потреб є найвищою цінністю для егоїста, а проблеми інших його не цікавлять.

Номер слайду 28

Нарциси́зм — риса характеру, яка показує самозакоханість людини. Термін походить з грецького міфу про Нарциса, красивого юнака, який відмовив у коханні німфі Ехо, а у покарання за це він був приречений закохатися у відблиск свого обличчя у воді, саме від постійго спотрерігання за своєю красою він і помер.

Номер слайду 29

Вавилонська башта

Номер слайду 30

Гра “Вилучи зайве”Хлопчик. Добрий. Турботливий. Лінивий. Допитливий. Байдужий. Легковажний. Шанобливий. Сердитий. Боязкийчемний. Дідусь. Вдячний. Доброзичливий. Фантазер. Злий. Безкорисливий. Самовпевнений. Пихатий. Агресивний. Працьовитий. На слайді записані риси характеру дідуся і хлопчика. Необхідно відшукати потрібні, вилучити непотрібні якості

Номер слайду 31

Творча робота. Завдання: знайти в казці-притчі про яян і записати повчання у вигляді правил

Номер слайду 32

Будь наполегливим, шукай виходу із скрутного становища, не зневіряйся, не падай духом. Прислухайся до думки інших, поважай людей, прагни їм допомогти в разі потреби. Повчитися чомусь хорошому в інших ніколи не соромно. Не будь зарозумілим, пихатим, таким, що поважає лише себе, своє «я», вважає себе і свою роботу найкращими. Будь вдячним, чемним, Добрим, шануй старих, допомагай їм, не думаючи про винагороду. Цінуй волю, незалежність. Вмій бачити красу світу, його привабливість і намагайся жити щасливо та гармонійно.

Номер слайду 33

Василь Симоненко

Номер слайду 34

“Духовний заповіт Матері Терези”: Життя – це можливість, скористайся ним. Життя – це краса,милуйся нею. Життя – це виклик,прийми його. Життя – це гра,стань гравцем. Життя – це кохання,насолоджуйся ним . Життя – це таємниця,пізнай її. Життя – це боротьба,стань борцем. Життя – це фортуна, лови мить. Життя таке чудове, не згуби його. Це твоє життя, Борись за нього!

Номер слайду 35

Давайте спробуємо кожен день робити хоча б одну добру і безко-рисливу справу! І неваж-ливо, дрібниця це буде чи щось значиме… аби лиш було ваше бажан-ня… Побачите, Як відразу зміниться світ!12.02.201335

pptx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
4702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку