Презентація "Екологічна політика в Україні"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 11 класі по темі "Екологічна політика в Україні: природоохоронне законодавство України, міждержавні угоди"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Free Powerpoint Templates Екологічна політика в Україні

Номер слайду 2

Екологічна політика – це комплекс заходів, спрямованих на охорону довкілля, збереження і відновлення природних ресурсів, запровадження безвідходних і маловідходних, екологічно чистих технологій, розвиток природоохоронного виховання й освіти, правова охорона екосистем з метою забезпечення оптимальних умов природокористування. Є дві групи взаємопов’язаних завдань, які охоплює екологічна політика: - завдання, спрямовані на збереження умов існування людини; - формування культури життя, в першу чергу, екологічної.

Номер слайду 3

Основні закони, які регламентують природоохоронну діяльність ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ЧЕРВОНУ КНИГУ УКРАЇНИ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ЕКОЛОГІЧНУ ЕКСПЕРТИЗУ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ЗЕМЛЕУСТРІЙ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ОРЕНДУ ЗЕМЛІ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ТА ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ПЕСТИЦИДИ І АГРОХІМІКАТИ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО РЕГУЛЮВАННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ЗАХИСТ ТВАРИН ВІД ЖОРСТОКОГО ПОВОДЖЕННЯ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО МИСЛИВСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ТА ПОЛЮВАННЯ”, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО, ПРОМИСЛОВЕ РИБАЛЬСТВО ТА ОХОРОНУ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ”, ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ», ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО БЛАГОУСТРІЙ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ», ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО МОРАТОРІЙ НА ПРОВЕДЕННЯ СУЦІЛЬНИХ РУБОК НА ГІРСЬКИХ СХИЛАХ В ЯЛИЦЕВО-БУКОВИХ ЛІСАХ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ», ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО УТИЛІЗАЦІЮ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ, ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ВІДХОДИ” та ін.

Номер слайду 4

• Сучасний екологічний стан території України: • Значне антропогенне навантаження. • Недостатня кількість і якість очисних споруд. • Нераціональне природокористування в багатьох галузях господарства. • Забруднення певними шкідливими речовинами (зона ЧАЕС – радіонуклідами, Дніпропетровська та Запорізька області – важкими металами). • Надмірне вирубування гірських лісів, як наслідок – посилення ерозійних процесів та повеней. • Проблема дефіциту водних ресурсів (для південних регіонів).

Номер слайду 5

• Напрямки охорони природи: • Максимально можливе збереження природних екосистем. • Охорона біорізноманіття. • Зниження рівня антропогенного впливу на природу. • Створення безвідходних виробництв. • Вторинна переробка відходів. • Раціональне природокористування. • Використання альтернативних джерел енергії.

Номер слайду 6

• Положення Національної програми збереження біологічного різноманіття: 1. Збереження, поліпшення стану та відновлення природних і порушених екосистем. 2. Сприяння переходу до збалансованого використання природних ресурсів, зменшення негативного впливу на екосистеми. 3. Посилення відповідальності за збереження біорізноманіття з боку підприємств і громадян, діяльність яких впливає на стан навколишнього середовища. Координацію природоохоронної роботи здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України.

Номер слайду 7

• Міжнародне співробітництво у галузі охорони природи розпочалося ще наприкінці ХІХ століття. Міжнародними природоохоронними організаціями є:  МСОП – Міжнародний союз охорони природи та природних ресурсів;  Всесвітній фонд дикої природи;  СКОПЕ – Науковий комітет з проблем навколишнього середовища;  ЮНЕП – Організація ООН з оточуючого середовища.

Номер слайду 8

Червоний список МСОП - всеосяжний збірник відомостей про охоронний статус рослин і тварин в усьому світі. Перший Міжнародний червоний список з'явився у 1953 р. під егідою міжнародної неурядової організації при ЮНЕСКО - Міжнародної спілки охорони природи (МСОП). Цей список назвали «Червоною книгою фактів» (Red data book). Він був надрукований на папері червоного кольору. Назву «Червона книга» запропонував відомий англійський еколог Пітер Скотт (1909-1989), який на той час був головою Міжнародної комісії з рідкісних видів. Із того часу в усіх країнах світу стали видавати подібні переліки, хоча папір для них використовується звичайний, а червоною залишається лише обкладинка.

Номер слайду 9

ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ - це список видів тварин, рослин, грибів, які перебувають під загрозою зникнення на території України. У 2009 р. вийшло 3-тє видання Червоної книги України. До нього занесено 542 види тварин, 826 видів рослин і грибів. Питання охорони видів фауни і флори, занесених до Червоної книги України, регулюється Законами України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ».

Номер слайду 10

Зелена книга є документом для розроблення охоронних заходів щодо збереження, відтворення та використання не окремих видів рослин, а природних рослинних угруповань. Ініціатива створення Зеленої книги належить українським ботанікам. З'явилася Зелена книга України у 1987 р. і до неї було занесено 127 рідкісних й зникаючих угруповань.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Чорна книга тварин У цій унікальній книзі перераховані всі тварини і рослини, які зникли з планети Земля після 1500 року. У жах призводять останні статистичні дані, в них йдеться, що за останні 500 років зникло назавжди 844 виду представників фауни і близько 1000 видів флори.

Номер слайду 14

Тестова перевірка знань Вибрати одну або декілька правильних відповідей 1. Програма ООН з питань навколишнього середовища, що сприяє координації охорони природи на загальносистемному рівні, – це: а) ЮНЕП; б) МСОП; в) МАБ; г) ЮНІСЕФ 2. До поновлюваних природних ресурсів відноситься: а) ґрунт; б) кам’яне вугілля; в) залізна руда; г) нафта.

Номер слайду 15

3. Причиною парникового ефекту є: а) накопичення в атмосфері часточок пилу та сажі; б) накопичення в атмосфері води в газоподібному стані; в) зниження вмісту озону в атмосфері; г) накопичення в атмосфері діоксиду вуглецю, метану, оксиду азоту. 4. До принципів гармонічної взаємодії людини та природи відносяться: а) регуляція чисельності населення; б) зменшення забруднення навколишнього середовища; в) збільшення енерговитрачання; г) контроль суспільства за діяльністю та відходами виробництв; д) відмова від споживацького відношення до природи

Номер слайду 16

5. Установити відповідність між негативними впливами діяльності людини на стан біосфери та прямими наслідками цієї діяльності Негативні впливи Наслідки Збільшення концентрації СО2 в повітрі Викиди фосфатів і нітратів Викиди хлорфторвуглецевих сполук Застосування пестицидів і штучний полив А. «Цвітіння» води Б. Озонові діри В. Парниковий ефект Г. Кислотні дощі Д. Скорочення площі орних земель

ppt
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку