Презентація "Екологічне виховання молодших школярів"

Про матеріал
Презентація розроблена для заходу для поглиблення знань педагогів з питання екологічного розвитку учнів, містить історію екологічного виховання, пояснення термінів, завдання екологічної освіти сучасної школи, принципи здійснення екологічного виховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічне виховання молодших школярів. Підготувала студентка групи ПО (ен) - 566 Метечко Валентина

Номер слайду 2

Історія людства нерозривно пов'язана з історією природи. На сучасному етапі питання традиційної взаємодії її з людиною виросли в глобальну екологічну проблему. Якщо люди в найближчому майбутньому не навчаться дбайливо відноситися до природи, вони знищать себе. А для цього треба виховувати екологічну культуру і відповідальність. І починати екологічне виховання, на нашу думку, треба з молодшого шкільного віку, оскільки в цей час придбані знання можуть надалі перетворитися в міцні переконання. У концепції Нової школи України зазначені основні компетентності, які повинні бути сформовані в учнів, серед них і «Екологічна грамотність і здорове життя. Уміння розумно та раціонально користуватися природними ресурсами в рамках сталого розвитку, усвідомлення ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини, здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя».

Номер слайду 3

Зміст терміну "екологія" за останні роки значно розширився. Тому від суто біологічного його розуміння треба переходити до нового трактування, що передбачає взаємодію з природою, яка становить не безладне поєднання різних живих істот, а досить стійку й організовану систему. А життя та діяльність людини, як і кожного живого організму, відбуваються в умовах певного середовища. І екологія є не що інше, як охорона природи.

Номер слайду 4

Охорона природи – це система науково обґрунтованих заходів, спрямованих на збереження, раціональне використання і відтворення природних багатств країни. Турбота про охорону природи – насамперед піклування про людину, про її цікаве, змістовне життя, повноцінний відпочинок. Екологічне навчання і виховання – це психолого-педагогічний процес, спрямований на формування у людини знань наукових основ природокористування, необхідних переконань і практичних навичок, певної орієнтації та активної життєвої позиції в галузі охорони, збереження і примноження природних ресурсів.

Номер слайду 5

В умовах загострення екологічної кризи в України і її сьогоднішньої орієнтації на природоохоронну політику та входження в загальноєвропейську світову систему екологічної безпеки надзвичайно важливу роль має відігравати ефективне екологічне виховання дітей. Тому екологічне виховання є актуальною проблемою виховання школярів. В проекті нового державного стандарту початкової загальної освіти зазначено, що «У навчальних програмах з усіх предметів і курсів передбачено 20 % резервного часу, який учитель/ учителька може використовувати на свій розсуд, наприклад, для вдосконалення вмінь, дослідження місцевого середовища (довкілля), у якому мешкають діти, краєзнавчих розвідок, дослідницько-пізнавальних проектів та екскурсій, зокрема з ініціативи дітей».

Номер слайду 6

Суттєвим поштовхом у розв’язаннi екологiчних проблем у глобальному масштабi виступає втiлення у практику педагогiчних рекомендацiй мiжнародної наради щодо створення системи екологiчної освiти. Так, на перших ступенях навчання учнiвської молодi пропонується нацiлити увагу на засвоєння ними поняття єдності в рiзноманiттi природи, а на старших – розумiння довкiлля як системи, складниками якої є взаємозв’язок, взаємозумовленiсть i взаємозалежнiсть певних компонентiв.

Номер слайду 7

Головним завданням екологічної освіти сучасної школи можна вважати:засвоєння наукових знань про взаємозв’язок природи, суспільства і людської діяльності;розуміння багатогранної цінності природи для суспільства в цілому і кожної людини зокрема;оволодіння нормами правильної поведінки в природному середовищі;розвиток потреби спілкування з природою;активізація діяльності щодо охорони й поліпшення навколишнього середовища.

Номер слайду 8

Отже, як здійснюється екологічне виховання в школі? У загальноосвітній середній школі процес виховання умовно розділений на три етапи. Перший - вивчення в 1-3 класах складових частин природи, сезонних змін і їх причин, загальних понять про використання природних ресурсів. У цьому віці важливо навчити дітей мислити екологічно грамотно - це головне завдання вчителя, вихователя. Людина - складова частина природи, і як вона відноситься до неї, так і природа ставиться до людини. Згадаймо вислів К. Маркса у середині XIX ст. - природа жорстоко мстить людині за всі її промахи, помилки. Другий етап - учні 4-9 класів вивчають історію суспільства, що відображає основні етапи використання природи людиною для її потреб. У цьому віковому періоді важливі факультативні курси з екології, історії її розвитку, сучасного стану охорони природи. Але цього недостатньо. Необхідно ставити питання про постійний курс екології й охорони природи в середній школі як постійних навчальних предметів, які треба починати з 8 класу, коли формується свідоме відношення до довкілля. Третій - в 9-12 класах здобуваються основи діалектичного підходу до розуміння єдності суспільства і природи, їхньої взаємозалежності. Аналіз навчальних програм з 1924 р. показав, що зміст екологічного аспекту виховання і навчання значною мірою залежить від фактичного відношення суспільства до природи, від матеріальних умов і потреб людини. Матеріал взято з сайту: http://pidruchniki.com/15130616/ekologiya/ekologichna_osvita_vihovannya_ukrayini

Номер слайду 9

Сучасні тенденції розвитку екологічного виховання і освіти на практиці показують, що оптимальні можливості для становлення екологічної культури школярів являє змішана модель, при якій всі навчальні предмети зберігають свої специфічні навчально-виховні цілі. Нині червоною ниткою через всі предмети шкільної освіти проходить ідея екологізації. Таким чином, типологія моделей у руслі екологізації пройшла певний шлях становления: від однопредметної до змішаної. Однак пошук у цьому напрямі триває дотепер.

Номер слайду 10

Принципи екологічної освіти: Принцип загальності - означає, що екологічна освіта та виховання повинні охоплювати все суспільство з урахуванням індивідуальних особливостей - вік, стан психіки, зокрема темпераменту, освітній ценз, інтереси та стимули різних груп соціально-професійних категорій населення. Принцип комплексності екологічної освіти та виховання, як принцип загальності, має правові (юридичні) і методичні аспекти. Екологічне виховання, освіта - єдиний процес впливу на свідомість людей і він повинен здійснюватися в комплексі, з врахуванням науково обґрунтованих методичних вимог. Принцип безперервності - зобов'язує всіх суб'єктів діяльності в сфері екологічної освіти та виховання забезпечити узгоджений процес на всіх ступенях освіти та виховання - дошкільного, шкільного, вузівського і післядипломного, чого вимагають Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" і "Концепція екологічної освіти та виховання в Україні".

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Екологічне виховання у країнах світу: УЯпонії вже з 1910 р. у приватних школах здійснювалося формування природоохоронної свідо­мості. Пізніше це починання продовжилося у державних навчальних закладах. Із 1970 р. у японських закладах освіти реалізовується нова програма, в центрі уваги якої вивчення питань охорони навколишньо­го середовища та боротьби з його забрудненням. Японські діти регулярно виїжджають „на природу”, щоб помилуватися заходом сонця, цвітінням сакури.

Номер слайду 13

Екологічне виховання у країнах світу: З 1919 р. у Голландіїдіє практична форма екологічної освіти – Служба дитячих та шкільних садових ділянок, що допомага­є дітям у самостійному усвідомленні закономірностей життя природи, своєї ролі як її частини через набуття практичного досвіду спілкування з навколишнім середовищем.

Номер слайду 14

Екологічне виховання у країнах світу: У школах Фінляндії орієнтовно з 30-х років минулого століття також починають розглядати питання охорони природи. Характерно, що їх вивчення відбувається на неперервній основі й безпосередньо пов’язується із завданнями морального, трудового, розумового, естетичного виховання.

Номер слайду 15

Екологічне виховання у країнах світу: У 1970 р. у США було прийнято Закон про освіту у галузі навколишнього середовища, що й став поштовхом до активізації зусиль в екологічній освіті. У навчальному процесі широко використовуються практичні та наочні методи навчання; робо­та на пришкільних ділянках, екологічні екскурсії, польові заняття, еко­логічні ігри тощо. До проведення те­матичних занять залучаються вчені-фахівці із заповідників. 

Номер слайду 16

Екологічне виховання у країнах світу:Із 60-х років екологічна освіта виступає як найе­фективніший засіб формування активної соціальної позиції особистості у Велико­британії. Цікавим видається той факт, що жителі всіх регіонів країни беруть безпосередню участь у розробці адміністративних рішень з охорони навколиш­нього середовища, школярі відчувають безпосередню причетність до долі своєї батьківщини. Учні вчаться розробляти та здійс­нювати проекти щодо поліпшення екології конкретних територій. Значна увага приділяється підготовці та випуску навчальної літератури з екологічної тематики, розгляду актуальних питань.

Номер слайду 17

Шляхи вдосконалення та підвищення ефективності процесу формування екологічної культури учнів молодшого шкільного віку:- використання додаткового матеріалу екологічного спрямування на уроках;-  проведення екологічних спостережень та екскурсій у природу; - організація безпосередньої діяльності учнів із питань охорони природи своєї місцевості під час навчально-пізнавальної та суспільно корисної праці; -проведення позакласних заходів на екологічну тематику; - залучення батьків до процесу формування екологічної культури дітей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гапоненко Людмила Миколаївна
    Дякую за цікавий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2019
Переглядів
6861
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку