Презентація "Екологічні катастрофи, спричинені людиною"

Про матеріал

Презентація є додатковим матеріалом до теми "Вплив людини на природу" розділу "Планета людей", в ній розкрито наслідки діяльності людини для природи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні катастрофи, спричинені людиною. Олійник Тетяна Миколаївнаучитель географіїТеклинської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. Смілянської районної ради. УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ЧЕРКАСЬКОЇОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ВІДДІЛ ОСВІТИСМІЛЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇМЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТТЕКЛИНСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛАІ-ІІ СТУПЕНІВ СМІЛЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ2018

Номер слайду 2

Глобальне потепління. Що трапиться коли розтане весь лід на планеті?Екологи давно попередили людство про глобальне потепління. Які наслідки принесе подібне явище? Вчені вважають, що через 5тис. Років розтане весь лід на планеті.

Номер слайду 3

Регіони, які будуть затоплені

Номер слайду 4

Нікарагуанський канал. В цьому році на території Нікарагуа має розпочатися будівництво 300-кілометрового Нікарагуанського каналу. Екологи кажуть, що це стане екологічною катастрофою для регіону і Америки в цілому. Нікарагуанський канал - це проект будівництва каналу між Атлантичним (Карибське море) та Тихим океанами, який пройде по території Нікарагуа. Проект передбачає будівництво двох морських портів, аеропорту, нафтопроводу і двох зон вільної торгівлі. Уряд Нікарагуа підтримує будівництво об'єкта. Вже в грудні нинішнього року має розпочатися будівництво, яке завершиться в 2019 році. Але екологи б'ють тривогу - проект досі не пройшов екологічну експертизу - невідомо, як будівництво позначиться на стані флори і фауни.

Номер слайду 5

Деякі екологи стверджують, що канал може викликати справжню екологічну катастрофу на північноамериканському континенті, на планеті в цілому. По-перше, розкопки торкнуться озеро Нікарагуа - найбільший резервуар питної води регіону, по-друге, знищать близько 400 000 гектарів тропічних лісів і боліт. По-третє, будівництво торкнеться біосферного заповідника Босавас і біологічного заповідника Індіо Маїс. До того ж проект загрожує існуванню кількох автономних громад корінних народів.

Номер слайду 6

Смог у ПекініДосконально вивчивши склад смогу, який ось уже декілька тижнів мучить жителів Пекіна, вчені виявили в ньому хвороботворні бактерії. Виявляється, смог небезпечний не тільки тим, що обмежує видимість і утруднює дихання внаслідок вмісту в ньому частинок важких металів та небезпечних хімікатів. У ньому, як з'ясувалося, присутні хвороботворні бактерії, які становлять вагому небезпеку для здоров'я людей.

Номер слайду 7

Китайські вчені виявили в смозі, що огорнув столицю, тисячі видів бактерій. Для цього експерту потрібно було взяти 14 проб протягом семи днів поспіль, відфільтрували їх, розділивши на різні по діаметру частинки. Після цього було виділено ДНК і вивчено. Дослідники виявили понад 1000 різних видів мікроорганзмов, 80% з яких були бактеріями. Найпоширенішим мікробом в пекінському смозі виявилася грунтова бактерія Geodermatophilus obscurus, Aspergillus fumigatus та деякі інші. Деякі з цих мікроорганізмів володіють широким патогенним потенціалом. Вони здатні викликати у людини інфекції дихальних шляхів, алергічні реакції та провокувати запальні процеси.

Номер слайду 8

Гігантське кладовище кораблів у БангладешіГігантське кладовище кораблів, що знаходиться неподалік від міста Читтагонг в Бангладеші, вже досить давно приваблює любителів екстремального туризму. Левова частка списаних суден з усього світу закінчує свої дні саме в цьому місці. Завдяки дешевій робочій силі і менш суворим правилам по відношенню до навколишнього середовища, кладовище кораблів біля Чіттагонгу розрослося за досить короткий час, знищуючи рослини та живі організми в прибережних зонах оливою, яка витікає з кораблів. Небезпечні випари і кіптява від спалювання матеріалів сильно забруднюють цю берегову зону.

Номер слайду 9

Вважається, що це кладовище кораблів одне з найбільш забруднених місць на Землі. Грінпіс давно вже веде викривальні кампанії проти Бангладешу, щоб звернути на це увагу міжнародної громадськості.

Номер слайду 10

Ртутне “ехо” золотої лихоманки. Ртуть, яку використовували для отримання золота з породи, разом з водою потрапляє з відкладень в заплавах річок Сьєрра-Невади в низини. Як повідомляє "РИА Новости", ртуть, яку в промислових об’ємах використовували для добування золота під час "золотої лихоманки" в Каліфорнії, до цих пір присутня в ґрунтах на берегах американських річок. Згідно з прогнозами вчених вона буде отруювати води річок ще 10 тисяч років. Ще в середині 19 століття в Каліфорнії було відкрито великі поклади золота. Невдовзі після цього почалася найвідоміша "золота лихоманка" в світі. Протягом наступних десяти років до цього регіону прибуло більше 300 тисяч людей. Кожний з них був повний надіями заробити великі гроші за короткий термін.

Номер слайду 11

Через 10 років запаси золота виснажилися, і чимало спритних авантюристів почали використовувати для видобутку технологію, яка основується на використанні ртуті. В одному з центрів "золотої лихоманки" вчені вивчили хімічний склад відкладень в заплавах річок, що протікають через його територію. Вони встановили, що наноси містять у собі достатньо високі частки сполук ртуті, в сотні разів перевищують "долихорадочну" концентрацію цього металу в ґрунті. Екологи вважають, що дані запаси становлять велику небезпеку для здоров'я людей і стану навколишнього середовища, так як вони регулярно розмиваються в ході потопів, що відбуваються приблизно раз в десять років, і ртуть разом з водою потрапляє в низини. Вчені вважають, що даний процес триватиме ще понад 10 тисяч років.

Номер слайду 12

Чорнобильська трагедія

Номер слайду 13

В результаті вибуху четвертого реактора на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року в атмосферу потрапило величезну кількість радіоактивних речовин, котрі поширилися по території країн тоді ще Радянського Союзу і Європи. Аварія на ЧАЕС залишається найстрашнішої ядерною катастрофою в історії людства і однією з найбільших катастроф нашого часу. Днями був успішно завершений перший підйом конструкцій нового більш безпечного саркофага для реактора. Величезна споруда у вигляді арки після завершення її будівництва буде по рейках переміщена у бік існуючого саркофага, який захищає реактор. При першій операції з встановлення модульних конструкцій понад 5 тисяч тонн сталі було піднято на висоту близько 22 метри. Чорнобиль знаходиться всього в 100 кілометрів від Києва. Територія навколо атомної електростанції все ще дуже забруднена і позначається на картах як "заборонена зона".

Номер слайду 14

Витік нафти2010 рік. Всім відома Мексиканська затока, США. Розлив нафти, викликаний вибухом на нафтової платформи надглибокого буріння Deepwater Horizon. Саме це пригода стало причиною однієї з найбільших екологічних катастроф у світі.

Номер слайду 15

Бхопальська катастрофа. Бхопальська катастрофа - наслідки аварії на хімічному заводі Union Carbide в індійському місті Бхопал (штат Мадхья-Прадеш). В грудні 1984 року вона призвела до смерті, принаймні, 18 тисяч осіб, з них 3 тисячі людей загинули безпосередньо в день трагедії, і 15 тисяч - в подальші роки. За різними даними, загальна кількість постраждалих оцінюється в 150-600 тисяч чоловік. Ці цифри дають підставу вважати бхопальську трагедію однією з найбільших у світі техногенних катастроф за кількістю жертв.

Номер слайду 16

Велика кількість жертв пояснюється несвоєчасним інформуванням населення, браком медперсоналу, а також несприятливими погодними умовами - хмара важких парів розносилося вітром. Причина катастрофи досі офіційно не встановлена. Серед версій переважають грубе порушення техніки безпеки і навмисне саботування роботи підприємства.

Номер слайду 17

Велика тихоокеанська сміттєва пляма. Води Тихого океану та діяльність людини утворюють скупчення сміття масою понад 100 млн тонн, яке називають Великою тихоокеанською сміттєвою плямою. Відкрив цю пляму океанолог Чарльз Мур. Плаваючи океаном, він помітив величезне скупчення сміття на поверхні. Про побачене він написав декілька наукових статей. Скупчення сміття, яке назвали Великою тихоокеанською сміттєвою плямою, й до цього часу знаходиться на тому ж самому місці. Є лише одна відмінність - її об'єм постійно збільшується. Велика тихоокеанська сміттєва пляма утворює Північно-Тихоокеанська система течій, котрі підхоплюють сміття з північних районів Тихого океану,а це прибережні води США, Канади і Японії.

Номер слайду 18

Приблизно 80% сміття потрапляє до плями з прибережних вод. Вагомий внесок у збільшення об'ємів плями роблять круїзні кораблі, що плавають у відкритому океані. Відомий факт, що 3 тис круїзних лайнерів залишають після себе понад 8 тонн сміття за тиждень, переважна частка якого додається до «плями». Сьогодні площа Великого тихоокеанської сміттєвої плями, згідно з різними даними, становить від 0,7. до 15 млн. км ². Існують припущення, що «пляма» складається з понад 100 мільйонів тонн сміття.

Номер слайду 19

Використані ресурси: http://newecolife.com.ua/disasters/page/6/https://24tv.ua/special/katastrofy/http://www.eco-live.com.uahttps://www.epochtimes.com.uahttp://studopedia.com.ua

pptx
Додано
27 травня 2018
Переглядів
4461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку