Презентація "Експедиція "Дослідення Аральського моря"

Про матеріал

Мало хто знає, що крім свого таланту писати вірші та малювати Т.Г. Шевченко мав ще один.

У 1848 - 1849 рр. він був включений до складу наукової географічної

експедиції, очолюваної російським мореплавцем і географом Олексієм Івановичем Бутаковим.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мало хто знає, що крім свого таланту писати вірші та малювати, Шевченко мав ще один. У 1848 - 1849 рр. він був включений до складу наукової географічної експедиції, очолюваної російським мореплавцем і географом Олексієм Івановичем Бутаковим.

Номер слайду 3

Капітан-лейтенант флоту, начальник Аральської описової експедиції у 1848 – 1849 рр. звернувся до генерал-губернатора Оренбурзького краю з проханням включити до складу експедиції рядового Шевченка для художнього оформлення матеріалів експедиції.

Номер слайду 4

У солдаччину Шевченко був відправлений з таким вироком: “ Художника Шевченко за сочинение возмутительных и в высшей степени дерзких стихов определить в Оренбургский отдельный корпус,поручив начальнику иметь строжайшее наблюдение, дабы от него ни под каким видом не могло выходить возмутительных и пасквильных сочинений”. Миколі I цього здалось замало, і він власноручно приписав: “Под строжайший надзор и с запрещением писать и рисовать”.

Номер слайду 5

З 5 травня 1848 року Тарас Григорович – художник – дослідник Аральської географічної експедиції А небезпека для учасників експедиції дійсно була: в степу загроза захворіти холерою чи чумою, потонути в бурхливому недослідженому морі, загинути в сутичці. Адже південне узбережжя Аралу входило у Хівинське ханство, вороже настроєне до Російської імперії. “…Я тепер веселий йду на оте нікчемне море Аральське. Не знаю, чи вернуся тілько!..”

Номер слайду 6

Через три місяці, з 30 липня 1848 року починається морська частина експедиції.. На шхуні “Констянтин” було 27 чоловік і з них – 4 офіцери. Шевченко живе в одній каюті з капітаном О.І.Бутаковим, що говорить про велику повагу до нього керуючого експедицією

Номер слайду 7

Шхуна «Константин» була побудована А. В. Бутаковим в Оренбурзі в 1848 році як військове судно, призначене для дослідження Аральського моря. У тому ж році в розібраному вигляді доставлена на підводах з Оренбурга до Раїма, де була зібрана і спущена на воду.Брала участь в Аральській експедиції 1848-1849 років під керівництвом капітан-лейтенанта А. І. Бутакова і прапорщика Поспєлова. В екіпаж шхуни в першому плаванні входив знаходиться в оренбурзькій засланні Тарас Шевченко, прийнятий в експедицію в якості художника. В серпні 1848 року недалеко від острова Барсакельмес екіпаж шхуни пережив сильний шторм, який тривав близько трьох діб. У вересні були відкриті острови Костянтина, Миколи I і Спадкоємця. Весь ланцюг островів обстежувалася експедицією одночасно. У квітні 1849 року шхуна зазнала ремонту. Ремонт судна зображено на малюнках Тараса Шевченка. 24 травня 1849 року екіпажем шхуни був відкритий острів острів Толмачова, а 30 серпня острів Беллінсгаузена. 21 липня 1863 року шхуна була виключена зі списків суден флотилії

Номер слайду 8

Шевченко натхненно працює. Малює пейзажі, портрети. Збереглося понад 100 його робіт. На цей період припадає основна частина його письменної творчості в засланні

Номер слайду 9

Звіт Аральської географічної експедиції гідно був оцінений великими географами. Німецький вчений О. Гумбольт, ознайомившись з ним, написав: “Це істинно відкриття в географії”.В.Семенов Тянь-Шанський, підсумовуючи результати досліджень, підкреслив, що її успіх був би неможливий без чудових ілюстрацій Т.Г.Шевченка

Номер слайду 10

За уміле керівництво О.Бутаков став дійсним членом Російського Імператорського географічного товариства. А Микола I наказав піддати Бутакова суворому дисциплінарному стягненню і встановити за ним таємний нагляд. Причина такого рішення в тому, що Олексій Іванович, обговоривши з генералом В.Обручовим ситуацію з Шевченком, подав офіційне клопотання про присвоєння Тарасу звання унтер-офіцера.

Номер слайду 11

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, І голос нам твій душі окриля. Встає в новій красі, забувши лихоліття, Твоя, Тарасе, звільнена земля. В.Симоненко Здавалось би про Т.Шевченка ми знаємо вже все: поет, мислитель, художник, філософ… Та виявляється він багатогранний, його талант – невичерпний і нескінченний. Не тому, що він кращий від інших – у ньому наша історія і реальність!

ppt
Додано
3 листопада 2018
Переглядів
1310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку