Презентація "Електробезпека. Частина ІІ. Організаційно-технічні заходи"

Про матеріал
Презентація підготовлена в допомогу викладачам електротехнічних спецдисциплін системи ПТНЗ. Може бути використана електротехнічними працівниками для підготовки до іспиту на групу допуску з електробезпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНІЧНІ ЗАХОДИ

Номер слайду 2

Структура розділу. КЛАСИФІКАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ

Номер слайду 3

Класифікація робіт по відношенню до наявності напруги

Номер слайду 4

Класифікація виробничих та побутових приміщень Виробничі приміщення класифі-куються за багатьма ознаками – призначення, характеристика се-редовища. Розглянемо перелік чинників, які впливають на умови роботи електрообладнання.

Номер слайду 5

Чинники виробничого середовища, які впливають на небезпеку ураження електричним струмом

Номер слайду 6

Вплив характеристик середовища на роботу електрообладнаннявологість понад 75%

Номер слайду 7

Вплив характеристик середовища на роботу електрообладнання Струмопровідний пил (будівельний, технологічний, металевий) призводить до погіршення електричного контакту та умов охолодження електрообладнання

Номер слайду 8

Вплив характеристик середовища на роботу електрообладнання Одночасний дотик до заземлених конструкцій споруд та до корпусу установки, який опинився під дією електричної напруги, може привести до ураження електричним струмом (шлях струму: “рука-рука”, “голова-рука”) через життєво важливі органи людини – серце та легеніРозстановка технологічного обладнання

Номер слайду 9

Вплив характеристик середовища на роботу електрообладнання. Агресивне середовище. Види струмопровідної підлоги: Земляна Асфальтована Цементна Залізобетонна Із металічним залізним покриттям. Види не струмопровідної підлоги: Дерев’яна суха Паркетна суха. Підлога виробничих приміщень

Номер слайду 10

Класифікація приміщень за небезпекою ураження електричним струмом

Номер слайду 11

Класифікація приміщень за небезпекою ураження електричним струмом Приміщення без підвищеної небезпеки - це сухі, не запилені приміщення з нормальною температурою та відносною вологістю, не струмопровідними підлогами. Приміщення без підвищеної небезпеки характеризуються відсутністю умов, що створюють особливу або підвищену небезпеку.

Номер слайду 12

Класифікація приміщень за небезпекою ураження електричним струмом Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю однієї з наступних умов, що створюють підвищену небезпеку: високої відносної вологості повітря (перевищує 75 % протягом тривалого часу); високої температури (перевищує 35° С протягом тривалого часу); струмопровідного пилу; струмопровідної підлоги (металевої, земляної, залізобетонної, цегляної тощо); можливості одночасного доторкання до металевих елементів технологічного устаткування чи металоконструкцій будівлі, що з'єднані із землею та металевих частин електроустаткування, які можуть опинитись під напругою.

Номер слайду 13

Класифікація приміщень за небезпекою ураження електричним струмом Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю однієї із умов, що створюють особливу небезпеку: високої відносної вологості повітря (близько 100 %), хімічно активного середовища; або одночасною наявністю двох чи більше умов з другої категорії.

Номер слайду 14

Групи допуску з електробезпеки Група допуску з електробезпеки визначає складність робіт, які має право виконувати електротехнічний (електротехнологічний) працівник, по відношенню до використовуваних засобів захисту та організації робіт. Розрізняють п’ять груп допуску (найнижча – перша, найвища - п’ята). Групи допуску розрізняються за величиною напруги (до 1000 В і понад 1000 В)

Номер слайду 15

Групи допуску з електробезпеки. ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНІ (ЕЛЕКТРОТЕХНОЛОГІЧНІ) ПРАЦІВНИКИ ПОВИННІ ПРОЙТИ НАВЧАННЯ ПО ПРАВИЛАМ БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК ТА МАТИ ВІДПОВІДНУ ВИКОНУВАНИМ РОБОТАМ КВАЛІФІКАЦІЙНУ ГРУПУ З ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ

Номер слайду 16

Групи допуску з електробезпеки. ПАМЯТАЙТЕ !!! При присвоєнні групи допуску з електробезпеки враховується:знання вимог охорони праці і електробезпеки;знання основ електротехніки;будову і правила експлуатації електрообладнання, що знаходиться на закріпленому об’єкті;знання та вміння діяти у випадку виникнення аварійних ситуацій;стаж роботи в електроустановках;освіта (професійна підготовка). Екзамени на групу допуску з електробезпеки здаються періодично. Якщо працівник не пройшов перевірку знань на групу допуска, то він до роботи не допускається.

Номер слайду 17

Класифікація працівників, які працюють з електрифікованим обладнанням

Номер слайду 18

Види інструктажів. Проводить беспосередній керівник робіт. Проводиться при зміні умов роботи. Проводить беспосередній керівник робіт. Проводиться при ліквідації аварій

Номер слайду 19

Організаційні Види робіт в електроустановках

Номер слайду 20

Організаційні заходи

Номер слайду 21

Посадові особи – працівник, який видає наряд, розпорядження;– працівник, який дає дозвіл на підготовку робо-чого місця;– працівник, який готує робоче місце, допуск;– працівник, який допускає до роботи (далі – допускач);– керівник робіт;– працівник, який наглядає за безпечним вико-нанням робіт (далі – наглядач);– члени бригади.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Відповідальний працівник. Обов’язки що суміщуються. Працівник який видає наряд. Керівник робітдопускачопускач. Працівник який готує робоче місце. Керівник робіт. Член бригади. Керівник робітдопускач. Суміщення обов’язків посадових осіб

Номер слайду 22

Оформлення наряду-допуску

Номер слайду 23

Підготовка робочого місця і допуск до роботи Підготовку робочого місця, як правило, проводять два працівники. При цьому: - проводиться вимикання напруги; - встановлюється переносне заземлення; - встановлюються огородження і вивішуються плакати електробезпеки. Допуск до роботи полягає в слідуючому: - перевірка складу бригади і наявності посвідчень; - ознайомлення зі змістом наряду-допуску; - вказання меж робочого місця, місця встановлення захисного заземлення та найблтжчі струмоведучі частини, що знаходяться під напругою; - демонстрація відсутності напруги.

Номер слайду 24

Оформлення перерв, переведення на інше робоче місце та закінчення робіт Під час перерв у роботі протягом робочого дня (на обід, за умовами проведення робіт) бригада у повному складі виводиться з робочого місця. Двері приміщень РП і огороджень електроустановки замикаються на замок. В електроустановках понад 1000 В переведення бригади на інше робоче місце здійснюється допускачем. Переведення на інше робоче місце оформлюється записом в ввідповідній таблиці наряду-допуску. Після повного закінчення робіт робочому місцю слід надати належного стану. Послідовно виконуються:– виведення бригади з робочого місця;– зняття тимчасових огороджень і плакатів;– зняття заземлень;–встановлення на місце стаціонарних огороджень і плакатів, зняття огороджень і плакатів, вивішених перед початком робіт;– закриття на замки дверей, приміщень.

Номер слайду 25

Нагляд під час виконання робіт Наглядачеві забороняється поєднувати нагляд з виконанням будь-якої роботи. З дозволу керівника робіт можливе тимчасове залишення робочого місця одним або декількома членами бригади.  В разі виявлення порушень правил безпеки або виявленні інших обставин, що загрожують безпеці працівників, у керівника робіт вилучається наряд і бригада виводиться з місця роботи, наряд закривається. Після усунення виявлених порушень і неполадок бригада знову може бути в загальному порядку допущена до роботи з оформленням допуску у наряді. Якщо порушення правил безпеки було допущене одним із членів бригади, то він повинен бути відсторонений від роботи. Розосередження членів бригади по різних робочих місцях допускається у випадках, коли наряд виданий для одночасного виконання робіт на різних робочих місцях.

Номер слайду 26

виконання робіт за розпорядженням За розпорядженням можуть виконуватися:– роботи без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою, тривалістю не більше однієї зміни;– аварійно-відбудовні роботи тривалістю до 1 години;– роботи зі зняттям напруги з електроустановок напругою до 1000 В тривалістю не більше однієї зміни. Роботи, що виконуються за розпорядженням реєструється в призначеному для цього журналі обліку робіт за нарядами і розпорядженнями.

Номер слайду 27

виконання робіт в порядку поточної експлуатації В порядку поточної експлуатації можуть виконуватись роботи з обслуговування установок зовнішнього і внутрішнього освітлення, а також електроприймачів, підключених до групових ліній з захисними апаратами на номінальні струми до 20 А, на території підприємства, в службових та житлових приміщеннях, складах, майстернях тощо може проводитись спеціально закріпленими працівниками в порядку поточної експлуатації з повідомленням про місце, початок і закінчення робіт оперативним або адміністративно-технічним працівникам.

Номер слайду 28

Технічні заходи

Номер слайду 29

Дякую за увагу !!!

Номер слайду 30

Використана літератураhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0 Л. Е. Винокурова,. М. В. Васильчук, М. В. Гаман. ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ. Підручник для професійно-технічних навчальних закладів. Викладач спецдисциплін Т. М. Голуб

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кобцева Наталя Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гордєєва Тетяна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2020
Переглядів
3080
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку