Презентація Електроліз

Про матеріал
Матеріал підійде для учнів хімічного профілю 11 класу. Презентація містить теорію та завдання для її закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електроліз

Номер слайду 2

Електроліз - це сукупність окисно-відновних реакцій, що відбуваються на електродах у розчинах і розплавах електролітів під час пропускання через них електричного струму.

Номер слайду 3

Електродикатод. К(-)анод. А(+)окиснення аніонів та гідроксид йоніввідновлення катіонів та йонів Гідрогену

Номер слайду 4

Електроліз розплаву натрій хлориду

Номер слайду 5

Завдання. Електроліз розплавів використовують для добування високоактивних металів, які неможливо добути електролізом розчинів. Також поширений електроліз алюміній оксиду, за допомогою якого в промисловості добувають алюміній. Складіть рівняння процесів, що відбуваються на катоді та аноді, а також запишіть сумарне рівняння реакції.

Номер слайду 6

Електроліз розчинів солей. Під час електролізу розчинів, на відміну від розплавів, може відбуватися велика кількість конкуруючих реакцій, тому для визначення продуктів електролізу розчинів електролітів з інертним електродом користуються певними правилами.

Номер слайду 7

Катодні процеси

Номер слайду 8

Анодні процеси

Номер слайду 9

Найпростіший випадок — коли сіль складається з йонів, що підпадають під правила 2 і 6. Приміром, купрум(ІІ) хлорид. У цьомувипадку на катоді відновлюються йони Cu2+, а на аноді окиснюються хлорид-іони Cl–: Розгляньмо декілька випадків електролізу водних розчинів різних солей.

Номер слайду 10

Якщо ж у складі солі містяться йони активного металу, приміром у натрій хлориді, то на катоді відновлюються йони Н+ (правила 4 і 2): Розгляньмо декілька випадків електролізу водних розчинів різних солей. У результаті на катоді виділяється водень,на аноді — хлор, а в розчині залишаються йони Натрію і гідроксид-іони, утворюючи луг (порівняйте з продуктами електролізу розплаву натрій хлориду).

Номер слайду 11

Під час проведення електролізу з використанням активних (таких, що витрачаються) електродів процеси ускладнюються: Електроліз розчинів з активними електродамина аноді, крім окиснення аніонів і гідроксид-йонів, відбувається також окиснення матеріалу анода (анодне розчинення);на катоді, крім відновлення катіонів металічних елементів і йонів Н+, відбувається відновлення катіонів, що утворилися під час окиснення анода.

Номер слайду 12

Розгляньмо електроліз купрум(ІІ) хлориду, коли в якості електродів узято мідні пластинки. У цьому випадку на катоді також буде виділятися мідь, а на аноді, де відбуваються процеси окиснення, замість розрядження хлорид-іонів і виділення хлору відбувається окиснення анода (міді). У цьому випадку продукти окиснення анода — йони Cu2+ — переходять у розчин, а досягаючи катода, осідають на ньому: Електроліз розчинів з активними електродами

Номер слайду 13

Електроліз розчину купрум(ІІ) сульфату з розчинним анодом зводиться до окиснення матеріалу анода (його розчинення) і супроводжується переносом металу з анода на катод.

Номер слайду 14

Застосування: боротьба з корозією

Номер слайду 15

Електроліз з активним електродом також є основою гальванопластики — методу одержання точного відбитка виробу будь-якої складної форми та з рельєфною поверхнею

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
15 січня
Переглядів
437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку