Презентація Ендемічна подагра: визначення,причина, симптоми,лікувальна дієта

Про матеріал
Презентація на тему: Ендемічна подагра: визначення,причина, симптоми,лікувальна дієта Знадобиться на урок Біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ендемічна подагра: визначення,причина,симптоми,лікувальна дієта

Номер слайду 2

Подагра – це найпоширеніший запальний артрит, який виникає через утворення і осадження кристалів моноурату натрію в і навколо суглобів при стійкому підвищенні рівня сечової кислоти у сироватці крові.

Номер слайду 3

Причини розвитку подагри:1. Прийом лікарських препаратів: сечогінних(тиазидових діуретиків),низькі дози аспірину(1 г на добу),циклоспірини.2. Захворювання і стани,які ведуть до появи подагри: цукровий діабет,ожиріння, ішемічна хвороба серця,артеріальна гіпертензія,метаболічний синдром,хронічна ниркова недостатність,отруєння свинцем,трансплантація органів,захворювання крові.3. Сечова кислота являється побічним продуктом деяких видів їжі,при цьому подагра щільно зв’язана з особливостями харчування. Подагра названа хворобою заможних людей,так як пов’язана з дуже рясним харчуванням,при цьому ризик появи подагри доволі високий у людей,які мають звичку вживати продукти,які містять велику кількість пуринової основи(червоне м’ясо,дичина,цитрусові,морепродукти,алкогольні та газовані напої).

Номер слайду 4

5. Подагра - сечокам’яна хвороба,пов’язана з порушенням обміну сечової кислоти,має спільний генез.4. Подагра частіше розвивається у чоловіків віком 30-60 років,у жінок набагато рідше,переважно у менопаузний період.

Номер слайду 5

Основні симптоми: Яскраво вираженим симптомом є напади сильного гнітючої болі в суглобах великого пальця або коліна. Причина дискомфорту в ногах – запальний процес,який викликає набрякання і підвищення температури. У зоні подагри на великому пальці ноги шкіра сильно червоніє. Гострий приступ триває 2-3 дні. Іноді болю в ногах тривають до 7-10 днів. Через деякий час больові атаки поновлюються. У початковій стадії болю тривають недовго, а проміжки між ними складають 2-8 місяців. Надалі напади стають все тривалішою, а перерви між ними все коротше. Зовнішнім проявом захворювання служить утворення на ногах тофусів (своєрідні нарости). Це сигналізує про те, що в організмі значно підвищено рівень сечової кислоти. В уражених місцях відчувається сильний біль. Усередині лопнули тофусів добре помітні дрібні кристали білого кольору - ознака солей урату.

Номер слайду 6

Запущена форма майже завжди супроводжується відкладанням солей в нирках. На цьому етапі необхідно дуже серйозне лікування. В іншому випадку накопичення уратів може привести до виникнення сечокам'яної хвороби або пієлонефриту (запалення нирок). Подагричний артрит у жінок зазвичай протікає набагато м'якше, ніж у чоловіків. Жінки рідко відчувають гострий біль. Утворення тофусів теж відбувається нечасто. Жіночий варіант патології проявляється в ниючих хронічних болях. З цієї причини хвороба легко сплутати з артрозом.

Номер слайду 7

Лікувальна дієта: Продукти, які слід виключити з раціону: копченості, сало, ковбаси, субпродукти, соління, бобові культури. Неприпустимими вважаються наваристі бульйони і м'ясні супи. З напоїв небажані кави, какао, міцний чай. У дієті № 6 повністю відсутні гострі спеції і пряні приправи. Виняток становить лавровий лист і столовий оцет. Їжа, яку обмежують: м'ясо, риба, гриби, щавель, кольорова капуста, спаржа, шоколад.

Номер слайду 8

Рекомендовані до прийому при подагрі: овочі, фрукти, яйця, молоко, сир, крупи, макаронні вироби. У раціоні пацієнта повинно бути якомога менше жирів і більше клітковини. У страви можна додавати зелений кріп, петрушку. Дозволяється також чорний і білий хліб. Їжу бажано готувати на вершковому або рослинному маслі. З напоїв рекомендується зелений чай, чорний чай з лимоном, молоком, фруктові та овочеві соки. Корисні трав'яні відвари, компоти, квас.

pptx
Додано
14 травня 2021
Переглядів
1768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку