Презентація "Етнічні особливості й кухня Кореї"

Про матеріал

В цій презентації про Корею ви знайдете відповіді на такі питання: 1. Економічні особливості країни. 2. Географічне положення і кліматичні умови. 3. Основні напрями сільського господарства. 4. Переробна та харчова промисловість. 5. Населення країни 6. Релігійні і старовинні звичаї. 7. Набір вихідних продуктів харчування, характерних для кухні Кореї 8. Режим харчування. 9. Особливості культури харчування (прибори, посуд, особливості застілля).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корея 

Номер слайду 2

Економічні особливостіІнтеграція в світову економіку. Членство в міжнародних торговельних організаціях, таких як СОТ та АСЕАН. Експорт. У 2023 році експорт склав 713,5 мільярда доларів США, зріс на 10,5% порівняно з 2022 роком. Основні статті експорту: Електронні пристрої (31,6%)Машини та обладнання (25,6%)Хімічні продукти (13,3%)Автомобілі (12,5%)Сталевий прокат (3,7%)

Номер слайду 3

Імпорт. У 2023 році імпорт становив 695,9 мільярда доларів США, зріс на 12,5% порівняно з 2022 роком. Основні статті імпорту: Нафта та нафтопродукти (27,6%)Машини та обладнання (23,7%)Хімічні продукти (16,8%)Автомобілі (13,7%)Сталевий прокат (3,6%)Економічне зростання. Середньорічне економічне зростання становить близько 3%. Результат високої кваліфікації робочої сили, сильної промислової бази та ефективної державної політики.

Номер слайду 4

Географічне положення і кліматичні умови Корея в основному гориста країна. Плоскі й горбисті рівнини займають близько 25 % території країни. Основні гірські хребти Наннім, Пуджолльон, Мачхолльон і Хамгьон розташовані на півночі країни. Рівнини займають переважно західну і південну прибережні частини півострова. Річки Кореї, які впадають у Східне море (Японське море), в основному гірські. Для річок, які впадають у Жовте море, характерна спокійна течія. Клімат Кореї помірний, мусонний, на півдні — субтропічний. Взимку погода холодна і суха, влітку — спекотна і дощова.

Номер слайду 5

Основні напрями сільського господарства. Зернові культури. Рис є основною зерновою культурою Кореї, що становить близько 60% загального обсягу виробництва зернових. Рис вирощується в основному в прибережних низовинах, де клімат вологий і теплий. Інші зернові культури, які вирощуються в Кореї, включають ячмінь, пшеницю та кукурудзу. Овочі є важливою частиною південнокорейської дієти, і їх вирощують у різних регіонах країни. Найпопулярніші овочі, які вирощують включають капусту, помідори, перець, баклажани та зелену цибулю. Фрукти також є важливою частиною південнокорейської дієти, і їх вирощують у різних регіонах країни. Найпопулярніші фрукти включають яблука, груші, персики, сливи та банани. Тваринництво також є важливим сектором південнокорейського сільського господарства. Південна Корея є одним із найбільших виробників свинини та курятини в світі. Також вирощують велику рогату худобу, овець та домашню птицю. Рибальство також є важливою галуззю південнокорейської економіки. Південна Корея є одним із найбільших виробників риби та морепродуктів у світі. 

Номер слайду 6

Переробна та харчова промисловість. Переробна та харчова промисловість Кореї є однією з найбільших у світі. Вона генерує близько 15% ВВП країни і є одним з основних експортерів Кореї. Переробна промисловість Кореї включає в себе широкий спектр підприємств, від невеликих фабрик до великих транснаціональних компаній. Основні галузі переробної промисловості Кореї включають: Харчову промисловість, яка є найбільшою галуззю переробної промисловості Кореї. Вона генерує близько 40% ВВП переробної промисловості і є одним з основних експортерів Кореї. Хімічна промисловість є другою за величиною галуззю переробної промисловості Кореї. Вона генерує близько 25% ВВП переробної промисловості і є одним з основних виробників хімічних продуктів у світі. Металургійна промисловість є третьою за величиною галуззю переробної промисловості Кореї. Вона генерує близько 15% ВВП переробної промисловості і є одним з основних виробників сталі у світі. Автомобільна промисловість є четвертою за величиною галуззю переробної промисловості Кореї. Вона генерує близько 10% ВВП переробної промисловості і є одним з найбільших виробників автомобілів у світі.

Номер слайду 7

Населення країни. Населення Південної Кореї становить близько 52 млн. Осіб.  Корінним та основним народом країни є корейці. З кінця XIX століття у Кореї також проживали кілька десятків тисяч китайців. На 2006 рік їх чисельність оцінювалась у 20700 осіб; більшість із них мають тайванські паспорти. В останні роки кількість іноземців у Кореї зростає. За даними на листопад 2012, в Кореї знаходилися 1,4 млн іноземців. З них за короткостроковими візами (до 3 місяців) – 293 тис. осіб, за довгостроковими – 944 тис. осіб, на постійному місці проживання у Кореї – 188 тис. осіб. Близько половини з них – громадяни КНР, з яких приблизно дві третини – етнічні корейці.

Номер слайду 8

Релігійні і старовинні звичаїОсновні релігії в Південній Кореї — традиційний буддизм і християнство , яке відносно недавно проникло в країну . На обидві ці течії сильний вплив зробило конфуціанство , яке було офіційною ідеологією династії Чосон протягом 500 років, а також шаманізм , який був основною релігією простого народу Кореї. Шлюб. Корейці вважають шлюб найважливішим етапом у житті людини, і вкрай негативно ставляться до розлучення, як до прояву неповаги не тільки один до одного, а й до батьків, хоча, незважаючи на це, кількість розлучень останнім часом зростає стрімкими темпами. 

Номер слайду 9

Чере (обряд поминання предків)Згідно з корейською вірою, душа людини не йде відразу після її смерті, а залишається з нащадками ще протягом чотирьох поколінь. Весь цей час померла людина ще вважається членом сім'ї, і корейці проводять на честь нього спеціальний обряд Чере на Соллаль - новий рік за східним календарем, Чхусок - корейський день подяки, а також день річниці смерті. Також корейці вірять, що їхнє життя тут, у цьому світі, може бути щасливим і благополучним, лише якщо предки благословлять їх. Національний одяг (ханбок)Ханбок є традиційним корейським одягом вже кілька тисячоліть. Всю його красу та витонченість можна побачити на фотографіях жінок, одягнених у ханбок. Ханбок був повсякденним одягом у Кореї до приходу до країни західного стилю близько ста років тому. Чоловіки носили "чогорі" (жакети) разом з "пачжі" (штани), а жінки - "чогорі" з "чхіма" (спідниця). У наш час ханбок одягається на свята, такі як Соллаль (східний новий рік), Чхусок (корейський день подяки) або весілля. 

Номер слайду 10

Етногенез. Етногенез Кореї - це процес формування корейської етнічної групи. Він почався в давнину і триває донині. Етногенез Кореї можна розділити на три основні періоди: Доісторичний період (до 108 р. до н.е.). У цей період на території Кореї жили племена, які належали до різних етнокультурних груп. Період трьох держав (108 р. до н.е. - 668 р. н.е.). У цей період на території Кореї існували три незалежних держави: Когурьо, Пекче та Сілла. У цей період відбувався процес змішування різних етнокультурних груп, що призвело до формування корейської етнічної спільноти. Період Корьо (918 р. - 1392 р. н.е.). У цей період на території Кореї існувала єдина держава Корьо. У цей період корейська етнічна спільнота зміцнилася і сформувалася як самостійна етнічна група.

Номер слайду 11

Набір вихідних продуктів харчування, характерних для кухні Кореї Рис є основним продуктом харчування в Кореї. Він вживається в вареному вигляді, а також використовується для приготування різних страв. М'ясо, особливо свинина, яловичина та курка, є важливим джерелом білка в корейському раціоні. Риба також є важливим джерелом білка в корейському раціоні. Риба вживається в свіжому, замороженому, консервованому та копченому вигляді. Овочі та фрукти є важливим джерелом вітамінів і мінералів у корейському раціоні. Використання спецій, приправ, соусів: Соєвий соус є однією з найважливіших приправ у корейській кухні. Він використовується в багатьох стравах, включаючи маринади, супи та соуси. Чилі є ще однією популярною приправою в корейській кухні. Чилі використовується для додання їжі гостроти. Гвоздика, кориця, імбир, часник та інші спеції також використовуються в корейській кухні для додавання їжі аромату та смаку.

Номер слайду 12

Способи кулінарної обробки. За типом обладнання механічна обробка в Кореї може бути розділена на такі види: Обробка за допомогою ручних пристроїв. До цього виду відносяться такі пристрої, як млин, терка, ножі, лопатки та інші. Вони використовуються для приготування їжі вже багато століть. Обробка за допомогою електричних пристроїв. До цього виду відносяться такі пристрої, як м'ясорубка, овочерізка, міксер, блендер та інші. Вони стали широко використовуватися в Кореї в 20 столітті. Обробка за допомогою промислових пристроїв. До цього виду відносяться такі пристрої, як м'ясокомбінати, пекарні, ресторанне обладнання та інші. Вони використовуються для промислового виробництва їжі. Теплова обробка: Варіння (Nimono), смаження (Agemono), на пару (Mushi), квашення (Tsukemono),смаження на великій швидкості (Ibuki).

Номер слайду 13

Найбільш характерні національні страви

Номер слайду 14

Кімчі Ця страва складається з квашених цілих або розібраних качанів листової капусти, доповнених соком цибулі, червоним перцем, часником, зеленою цибулею та імбиром. Іноді туди додають скибочки редиски або редьки, моркву, баклажани та інші овочі.

Номер слайду 15

Тансуюк. Ще одне китайсько-корейське блюдо, популярне завдяки своєму кисло-солодкого смаку. Це закуска з обсмажених в паніровці шматочків свинини і чудового солодкого соусу. Корейці люблять додавати його в чачжанмен, але часто їдять і самостійно. Іноді, в залежності від рецепту, в соусі до свинини можна зустріти шматочки цибулі і моркви, а часом навіть фруктів, наприклад ананаса.

Номер слайду 16

ТокпоккіУлюблена страва корейців, особливо корейських школярів. Основний інгредієнт токпоккі – тток (рисові “ковбаски”). Ці ковбаски тушкуються разом з овочами, м’ясом або морепродуктами, перцем і приправами. 

Номер слайду 17

Пібімпап. Цю страву зручно їсти вдома, коли залишилася купа корейських гарнірів і рису. Ти запросто можеш просто змішати все у великій тарілці, додати рис, перець чилі – і в тебе вийде нове прекрасне блюдо. Традиційно страва містить суміш паростків квасолі, шпинату, яєць, яловичини, моркви, кабачків, огірків, грибів й інших овочів.

Номер слайду 18

Кімбап. Кімбап – це корейська страва, яка представляє з себе роли, загорнуті в сушену морську капусту, наповнені рисом, з додаванням начинки, нарізаної тонкими смужками. В якості начинки для кімбапа можуть виступати овочі, яєчний омлет, морепродукти, м’ясо, шинка.

Номер слайду 19

Паджон. Млинці з великою кількістю зеленої цибулі. Зазвичай їх доповнюють кальмарами, креветками, м'ясом, кімчі та спеціальним соусом.

Номер слайду 20

Мійок Кук. Суп Мійок Кук (кор. 미역국) - один із базових супів корейської кухні. Його традиційно готують на основі водорості, яка в нашій країні відома під японською назвою Вакаме. Ці водорості використовуються як компонент супів у багатьох азіатських кухнях. Перед застосуванням сушені водорості Вакаме вимочують у воді, при цьому вони набухають, збільшуючись у розмірах і відновлюючи свою первісну текстуру.

Номер слайду 21

Чапхе. Основним інгредієнтом цієї народної страви є фунчоза, приготована з картопляним крохмалем та доповнена м'ясом, овочами та грибами. Як приправу зазвичай використовуються соєвий соус і кунжутна олія. Чапхе подають на стіл як самостійну страву/гарнір.

Номер слайду 22

Калькуксу. Пшенична локшина, яка подається з овочами в бульйоні на основі молюсків, сушених анчоусів та водоростей.

Номер слайду 23

Неймен. Відмінний варіант холодного супу для спекотних літніх днів. Його можна готувати як на пісній основі, так і на м'ясному бульйоні з додаванням довгої тонкої локшини. При подачі в суп кладуть варене яйце, свіжий огірок, цибулю та трохи зелені.

Номер слайду 24

Хотток. Пишні млинці з начинкою з арахісу, меду, цукру та кориці. Хотток готують дуже цікавим способом: з млинця на основі рисового борошна формують кульки і додають туди начинку. Потім їх викладають на розігріту і змащену олією сковорідку, надають їм форму млинців і обсмажують їх з двох сторін.

Номер слайду 25

Чхапсаль. Це пиріжки з рисового тіста, які готують по буднях та особливим приводам. Під час свят туди додають горіхи та фрукти.

Номер слайду 26

Режим харчування. Корейський режим харчування є одним із найздоровіших у світі. Він заснований на принципах раціонального харчування, які включають вживання великої кількості овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, нежирного м'яса та риби. Сніданок в Кореї зазвичай складається з рисової каші, овочів та фруктів. Також популярні страви з яєць, м'яса або риби. Обід - це найважливіший прийом їжі в Кореї. Він зазвичай складається з супу, основного блюда та гарніру. Супи в Кореї часто містять м'ясо, рибу або овочі. Основні страви можуть бути з м'яса, риби, овочів або субпродуктів. Гарніри зазвичай включають рис, овочі та локшину. Вечеря в Кореї зазвичай менша за обід. Вона може складатися з залишків від обіду або з легких закусок.

Номер слайду 27

Особливості культури харчування. Повсякденне корейська кухня називається «папсан», що означає основні страви, які подаються на стіл. Основа папсана – різноманітні овочеві страви, супи, тушковане м’ясо або риба і, звичайно, рис. Його тут варять без солі і подають до супу або м’яса, як хліб, або використовують як основу для багатьох головних страв. А замість солі вже готовий рис присмачують приправами. До королівського столу було заборонено подавати занадто гострі або солоні спеції, соуси або заправки, а ось в повсякденній кухні саме вони стали ключовими інгредієнтами. На відміну від європейської традиції, коли на стіл подаються по черзі перше, друге й третє, в Кореї традиційно сервірований стіл включає велику кількість дрібних чашок, наповнених закусками (панчанамі). На стіл перед кожним ставлять окремі чашки для рису й супу, а всі інші корейські страви розташовуються в центрі столу, звідки кожен бере собі їжу.

Номер слайду 28

Корейська кухня дотримується чіткого порядку подачі страв, який прийнятий кілька століть тому при династії Чосон. Згідно з ним, їжу поділяють на основну і другорядну. За чисельністю закусок можна було визначити й обставини трапези: будь то поява в родині дитини, ювілей у дорослого або ж просто обід в сімейному колі. А 12 закусок подавалися в так званій імператорській трапезі. Під час трапези користуються ложками й спеціальними паличками. У міру просування обіду до кінця число посуду на столі зростає. Ті, хто сидять за столом потроху беруть паличками з усіх тарілочок, таким чином роблячи процес різноманітним і не зациклюються на одній страві, як це прийнято у нас.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 січня
Переглядів
441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку