Презентація "Етологічна структура популяції"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати на уроках біології у 9 класі під час вивчення теми "Популяції живих організмів та їхні основні характеристики". Презентація містить 15 слайдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етологічна структура популяції

Номер слайду 2

ЕТОЛОГІЯПопуляція — сукупність організмів одного виду, що займають обмежений ареал (територія поширення якогось об'єкта або явища), мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду, можуть вільно схрещуватися і дають плодюче потомство. Характерною особливістю популяції є система взаємовідносин між організмами, що її складають. Закономірності поведінки організмів вивчає наука етологія.

Номер слайду 3

ОДИНОЧНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯРозрізняють одинокий спосіб життя, при якому особини в популяції незалежні та відокремлені одна від одної. Повністю одиноке існування організмів у природі не зустрічається, оскільки тоді було б неможливим здійснення їх основної життєвої функції - розмноження. Тому у видів з одиноким способом життя часто утворюються тимчасові угруповання особин у місцях зимівлі або в період, що передує розмноженню.

Номер слайду 4

ОДИНОЧНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ Сонечко семикрапкове. Сом Метелик кропив’янка. Жук турун. Тетерук. Види, що ведуть одиночний спосіб життята утворюють тимчасові угруповання.

Номер слайду 5

ГРУПОВИЙ (СІМЕЙНИЙ) СПОСІБ ЖИТТЯ При сімейному способі життя помітно посилюються зв'язки і взаємовідносини між батьками та їх потомством, зокрема турбота про дитинчат і їх охорона. При сімейному способі життя звичайно проявляється територіальна поведінка тварин, коли за допомогою різноманітних сигналів, маркуванням і т.п. забезпечується володіння ділянкою, яка необхідна для вирощування потомства. В основі формування більш-менш великих об'єднань тварин (стадо, зграя, колонія) лежать ускладнення поведінки організмів, а отже і зв'язків у популяції.

Номер слайду 6

ГРУПОВИЙ (СІМЕЙНИЙ) СПОСІБ ЖИТТЯ Колонія - це групове поселення осілих тварин. Колонії можуть існувати постійно або виникати на період розмноження (наприклад, у морських птахів). Особливим випадком колоній є поселення суспільних комах - мурашок, термітів, бджіл, ос тощо. У таких колоніях існують групи організмів, які виконують певну функцію - розмноження, захисту від ворогів, добування їжі, будування помешкань. Координація дій такого псевдо-суспільства відбувається шляхом складних і недостатньо вивчених взаємовідносин між його членами.

Номер слайду 7

КОЛОНІЇТерміти. Морські жолудіРожевий фламінго. Сифонофора – колонія зооїдів. Зооїди

Номер слайду 8

ЗГРАЇЗграя - це тимчасове об'єднання тварин, які виявляють біологічно корисну організованість дій (для захисту від ворогів, добування корму, міграцій тощо). Зграя риб. Зграя вовків. Зграя птахів

Номер слайду 9

СТАДОСтадо – тривале або постійне об'єднання тварин, у якому здійснюються всі життєві функції організмів: добування корму, захист від хижаків, міграції, розмноження, виховання молоді. Основу групової поведінки в стаді становлять взаємовідносини домінування - підпорядкування, які базуються на індивідуальних відмінностях між особинами. Для стада властива наявність тимчасового чи постійного лідера, який впливає на поведінку інших особин і часто визначає поведінку стада в цілому.

Номер слайду 10

СТАДОВерблюди. Зебри. Північні оленіВівціКенгуру

Номер слайду 11

Ієрархічна система в стадах. Один з варіантів організації стад – це групи з тимчасовими або відносно постійними лідерами-особинами, на яких концентрується увага інших і які своєю поведінкою визначають напрямок переміщення, місця годівлі, реакцію на хижаків і інші властивості стада . Стадо діє як єдине ціле, наслідуючи лідеру.

Номер слайду 12

Ієрархічна система в стадах. Біологічний сенс ієрархічної системи домінування-підпорядкування полягає в створенні узгодженої поведінки групи, вигідної для всіх її членів. Після «розстановки сил» тварини не витрачають зайвої енергії на індивідуальні конфлікти, а група в цілому отримує переваги, підкоряючись найбільш сильним і досвідченим індивідуумам .

Номер слайду 13

Ієрархічна система в стадах. Похідний порядок стада павіанів при нападі леопарда. С – самки; М – молодняк; В – ватажки; Н – самці нижчого рангу.

Номер слайду 14

ЕФЕКТ ГРУПИЖиття в групі через нервову і гормональну системи відбивається на протіканні багатьох фізіологічних процесів в організмі тварини. У ізольованих особин помітно міняється рівень метаболізму, швидше витрачаються резервні речовини, не виявляється цілий ряд інстинктів і погіршується загальна життєздатність. Оптимізація фізіологічних процесів, ведуча до підвищення життєздатності при спільному існуванні, отримала назву ефект групи. Він виявляється як психофізіологічна реакція окремої особини на присутність інших особин свого вигляду.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. фріндт Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
9325
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку