Презентація " Ферменти, вітаміни, гормони, фактори росту. Їх роль в життєдіяльності організмів."

Про матеріал

Презентація " Ферменти, вітаміни, гормони, фактори росту. Їх роль в життєдіяльності організмів." Ферменти, вітаміни, гормони, фактори росту.

Їх роль в життєдіяльності організмів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ БУКОВИНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ Ферменти, вітаміни, гормони, фактори росту. Їх роль в життєдіяльності організмів. Навчальна дисципліна «Біологія» спеціальність:«Лікувальна справа» «Сестринська справа» Викладач біології Лиса О.М.

Номер слайду 2

Російський фізіолог І.П.Павлов назвав ферменти «Носіями життя». Історія відкриття Вперше ферменти були відкриті російським хіміком К.С.Кирхгофом в 1814 році.

Номер слайду 3

Ферменти від латинського «ферментум» - закваска. спеціальні білки, які знаходяться у всіх живих клітинах, та відіграють роль біологічних каталізаторів. Вони безпосередньо реалізують генетичну інформацію і впливають на всі процеси обміну речовин і енергії в живих організмах.

Номер слайду 4

1. Висока специфічність їх дії. Вони значно еффективніші (в1015 раз) небіологічних каталізаторів. 2. Термолабільність ферментів. 3. Залежність їх дії від зна- чення рН середовища і t °C. 4. Мають вплив активаторів і інгібіторів. Властивості ферментів:

Номер слайду 5

Фермент + субстрат = фермент + продукти реакції Ферменти– каталізатори, які прискорюють біохімічні реакції. Ферменти діють на відповідні субстрати (речовини). Властивості ферментів:

Номер слайду 6

Властивості травних ферментів Ферменти слюни діють на складні вуглеводи, вони преретворють крохмаль в глюкозу: крохмаль нерозчинним, він не может всмоктатися в кров, а глюкоза може. Ферменти ротової порожнини діють в слаболужному або нейтральному середовищі, ферменти шлунка – в кислому, кишкові ферменти – в слаболужному середовищі. Ферменти слюни діють на крохмаль, ферменти шлункового соку – на білки, ферменти кишкового соку – на білки, жири, вуглеводи. Ферменти розчеплюють ці речовини до мономерів.

Номер слайду 7

Ферменти Прості . Складні Білковий компонент небілкова частина кофермент Білковий компонент апофермент + індукуючі конститутивні біосинтез яких активується під впливом відповідних субстратів постійно присутні в клітинах апофермент

Номер слайду 8

Принцип дії ферментів Фермент і субстрат підходять один до одного «як ключ до замка» Субстрат - речовина на як діє фермент Фермент

Номер слайду 9

Практичне застосування Пивоваріння Текстильна Хлібопекарська Оцукрювання крохмалю Видалення крохмалю, який наноситься на нитки під час шліфування Хліб краще рум’яниться і довше не черствіє Амілази

Номер слайду 10

Протеази(розщеплюють білки) Пивоваріння М’ясна Фармацептична Етапи процесу пивоваріння, які регулюють якість піни Пом’якше-ння м’яса Добавки до зубних паст для видалення зубного нальоту Папаїн .

Номер слайду 11

Фіцин Змивання желатину з використаної плівки для того, щоб видалити срібло на ній Трипсин Харчове виробництво продуктів дитячого харчування Ренін Сироваріння - скисання молока (отримання згустка казеїна)

Номер слайду 12

Пепсин Харчова Фармацептична Виробництво «готових» каш Препарати, які використовуються в харчуванні (додаток до дії пепсину в шлунку) Каталаза Харчова Резинова Видалення перекисі водню Отримання із перекисі водню кисню для перетворення латексу в губчату резину

Номер слайду 13

Бактеріальні протеази Прання Шкірна Текстильна Харчова Пральні порошки з ферментними добавками Видалення волосся - спосіб,при якому, не пошкоджуються ні волосся, ні шкіра Видалення шерсті із овечих шкір Отримання білкових гідролізатів (для виробництва кормів)

Номер слайду 14

Класифікація ферментів Всі ферменти поділять на 6 класів: КФ1: Оксидоредуктази - прискорюють реакції окислення-відновлення; КФ2: Трансферази - прискорюють реакції переносу функціональних груп і молекулярних залишків; КФ3: Гідролази – прискорюють реакції гідролітичного розкладу субстратів; КФ4: Ліази – прискорюють негідролітичне відщеплення від субстратів деяких груп атомів з утворенням подвійного зв’язку; КФ5: Ізомерази – прискорюють просторові або структурні перебудови в межах однієї молекули; КФ6: Лігази – прискорюють реакції синтезу і розпаду багатих енергією зв’язків.

Номер слайду 15

« Фермент - каталаза» Лабораторна робота Мета : Виявити вміст і вияснити роль ферментів в клітинах. Порівняти активність ферментів в живих і мертвих тканинах рослин і тварин. Зробити висновок про значення ферменту каталази в клітинах рослин і тварин.

Номер слайду 16

Прилади матеріали Свіжий 3% розчин перекисі водню, чашка Петрі, пінцет, тканини рослин (кусочки сирої і вареної картоплі) і тваринних (кусочки сирої і вареної печінки), пісок.

Номер слайду 17

Хід роботи Теоретична частина. Одна із найважливіших функцій білків – каталітична. Біологічний каталізатор (фермент) пришвидшує всі біохімічні процеси в організмі. Речовини, на які діють ферменти називаються субстратами. Структура молекули ферменту і субстрату повинні точно відповідати один одному, цим і пояснюється специфічність їх дії. Каталітична функція білка пов’язана з його третинною структурою. Каталітичною активністю володіє лише невелика частина молекули ферменту - активний центр. Під виливом різних факторів видозмінюється структура молекули білка, її конфігурація і фермент можуть втрачати свою активність. Прикладом впливу на біохімічному процесі в організмі є фермент каталаза. Ферменти є в кожній тваринні і рослинні клітині.

Номер слайду 18

Каталаза знаходиться в (пероксисомах). Які мають овальну форму, зернисту структуру, знаходяться в цитоплазмі. Пероксисоми мають розмір 0,3–1,5 мкм. І містять в середині кристалічні ферменти

Номер слайду 19

Фермент каталаза каталізує розщеплення перекисі водню (Н2О2) з утворенням молекул води і кисню. Розщеплюючи Н2О2, каталаза відіграє захисну роль. Вона обезаражує яд для клітини (перекись водню), який безперервно утворюється в клітині в процесі життєдіяльності. Активність ферменту дуже висока: при 0 °С – 1 молекула каталізатора розкладає за 1 секунду до 40 000 молекул Н2О2.

Номер слайду 20

1 – річний пісок Практична частина: 2 – сиру печінку 3 – варена печінка 4 – сира картопля 5 – варена каартопля 1. Приготуйте п'ять чашок Петрі і пронумеруйте їх 2. Покладіть у них:

Номер слайду 21

3. Капніть на кожну пробу 1–2 краплі перекисі водню. Спостерігайте, що відбувається. 4. Порівняйте активність вареної і сирої рослинної тваринної тканин. 5. Результати дослідів, оформіть у вигляді таблиці №1.

Номер слайду 22

Таблиця 1 Результати дослідів № Досліджуваний матеріал Спостереження Висновки 1 річний пісок 2 сира печінка 3 варена печінка 4 сира картопля 5 варена картопля

Номер слайду 23

1. Що таке ферменти? Перечисліть властивості ферментів. 2. В чому виражається специфічність ферментів? 3. Що лежить в основі механізму взаємодія субстрату і ферменту? 4. Яка роль ферменту каталази в клітинах? 5.Чем обумовлено розщеплення перекисі водню в пробірках з кусочками сирої печінки, сирої картоплі. 6. Які рівні організації молекули білка-ферменту каталази порушуються при варці картоплі и печінки в досліді, адже висока температура призводить до денатурації білка-ферменту? 7. Чому розщеплення перекисі водню в пробірках з кусочками вареної картоплі и печінки, а також в пробірці з піском не спостерігалось? Дайте відповідь на питання

Номер слайду 24

Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство мадо великий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення". Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ? Відсутність якого-небудь з вітамінів в їжі веде до недостатньої освіти в організмі певних життєво важливих ферментів і, як наслідок, до специфічного порушення обміну речовин.

Номер слайду 25

М.І.Лунін 1881 рік I група II група харчування Натуральне молоко штучна суміш (білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі). результат висновок: Існують речовини, які не входять в склад штучної суміші.

Номер слайду 26

К. Функ 1911рік Речовини із неочищеного рису Параліч голубів, які харчувалися очищенним рисом На сьогодні відомо більше 80 вітамінів Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву вітамін - від латинського "vita" - "життя". Ввів термін авітаміноз, розробив методи попередження і лікування авітамінозів.

Номер слайду 27

В1929 отримав Нобелівську премію за работу по вивченню вітамінів, стимулюючих ріст. Фредерік Хопкінс

Номер слайду 28

Американський біохімік, в 1943 отримав Нобелівску премію по фізіології і медицині за відкриття вітаміна К і встановив його роль в звертанні крові. Також отримав у кристалічному вигляді жіночі статеві гормони (естрадіол). Эдуард Дойзи

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Властивості вітамінів: - утворюються в організмах рослин і тварин; - впливають на організм в малих дозах; - входять в склад ферментів або самі є ферментами.

Номер слайду 31

Вітамін В1 тіамін антиневритический вітамін, аневрин, бері-бері вітамін, анти-бері-бері вітамін Вітамін В2 рибофлавін стимулятор зростання, вітамін зростання, вітамін G, лактофлавін Вітамін В3 Вітамін РР нікотинова кислота, нікотинамід Ніацин, антипелагричний вітамін, вітамін В3, Ніацин амид, амід нікотинової кислоти Вітамін В5 пантотенова кислота антидерматичний, чинник проти дерматиту курчат, пантотен, вітамін BX Вітамін В6 піридоксин адермін, чинник Y Вітамін В9 Вітамін В12 ціанкобаламін антианемічний вітамін Вітамін В13 Вітамін ВС фолієва кислота фолацин, птероилглутаминовая кислота, антианемічний вітамін; чинник зростання курчат; індекс "С" вироблений від англ. chicken - курча Вітамін С аскорбінова кислота протицинговий вітамін, протискорбутний вітамін Вітамін Р біофлавоноїд флавоноїди, вітамін проникності капілярів Вітамін Н біотваней

Номер слайду 32

Класифікація вітамінів вітаміни водорозчинні жиророзчинні В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, В13 С Н Р А D К Е

Номер слайду 33

Вітамін С Вітамін С - аскорбінова кислота - приймає участь в окислювально- відновних реакціях, підвищує опірність організму екстремальною дією. Допомагає організму боротися з інфекціями, краще видіти, стимулює відновлення клітин, зміцнення судин. При нестачі - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби. Слабкість, в’ялість, втома, головокружіння. Потреба - 75-100 мг на добу. C C C C C C H 2 O H O H O H O H H O O C C C C C C H 2 O H O H H O O O O + _ 2 H 2 H Міститься в : Вишні, бананах, винограді, яблуках, цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві…

Номер слайду 34

Вітамін С

Номер слайду 35

Вітамін B1 Вітамін B1 - тіамін - необхідний для нормальної діяльності ЦНС, тканинного дихання, передачі збудження. Регулює жировий і вуглеводневий обмін, циркуляцію крові і кровотворення роботу гладкої мускулатури, активує роботу мозку. При нестачі – захворювання Бері-бері (пошкодження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок. Потреба - 2-3 мг. Міститься в : хлібі грубого помолу, горосі, вівсі, горіхах, зернових, апельсинах, м’ясі птахів, печінці, зелені, бобових, пивних дріжджах.

Номер слайду 36

Вітамін В2 Вітамін В2 - рибофламін - бере участь в окисно-відновних процесах, кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами, регулює обмін речовин і кольоровий зір. При недостачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Потреба - 1-2 мг. Міститься в : батоні, печінці, молоці, яйцях, зернові, бобові, капусті броколі, зелених овочах, сирі, м‘ясі.

Номер слайду 37

Регулює роботу наднирників, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. Міститься в : горосі, крупах, фундуці, ікрі, листкових овочах. Вітамін В5

Номер слайду 38

Приймає участь в обміні амінокислот, жирів, роботі ЦНС, понижає рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, дизентерія. Потреба - 2-3 мг. Міститься в : сої, бананах, морепродуктах, м’ясі, яйцях, печінці, молоці, картоплі, моркові, бобових Вітамін В6

Номер слайду 39

Приймає участь в синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення Міститься в : м’ясі, фініках, коренеплодах, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках. Вітамін В9

Номер слайду 40

Міститься в : сої, сирі, субпродуктах, устрицах, печінці, яйцях, дріжджах. Підсилює імунітет, приймає участь в кровотворенні, синтезі РНК, нормалізує кров’яний тиск. При нестачі - злоякісна анемія і дегенеративні зміни нервової тканини. Вітамін В12

Номер слайду 41

Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, поліпшує репродуктивне здоров’я. Міститься в : молоці і молочних продуктах, печінці, дріжджах Вітамін В13

Номер слайду 42

Вітаміни групи В

Номер слайду 43

Вітамін PP Вітамін PP - Ніацин - бере участь в окисно-відновних реакціях, забезпечує нормальну роботу мозку, сердечно-судинної системи, вуглеводневий і білковий обмін. Міститься в : зелених овочах, горіхах, крупах з цілісного зерна, неочищеному рисі, дріжджах, крабах, креветках, печінці, жовтку, квасоля, чорносливі.

Номер слайду 44

Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся, рівень цукру і холестерину в крові Міститься в : капусті, грибах, бобових, горіхах, кисломолочних продуктах полуниці, кукурудзі, м’ясі, Вітамін Н

Номер слайду 45

Вітамін А Вітамін А - ретинол - входить до складу зорового пурпуру, підсилює гостроту зору при слабкому освітленні, укріплює епітеліальні тканини, необхідний для нормального зростання. При нестачі – захворювання Куряча сліпота, суха шкіра. Потреба - 1-1,5 мг. Міститься в : печінці, яйцях, маслі, молоці, петрушці, моркві, абрикосах, рибі, цитрусових.

Номер слайду 46

Вітамін А

Номер слайду 47

Міститься в : жовтках яєць, сливочному маслі, ікрі, жирі печінки, молоці. Вітамін D Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток, зубів. При нестачі - рахіт (деформація кісток, порушення з боку ЦНС, слабкість, нервозність, пітливість). Добова потреба дорослого - 0,025 мг, дитини - 0,07 мг.

Номер слайду 48

Вітамін D Утворюється під впливом сонячних променів.

Номер слайду 49

Міститься в : молоці, олії, листках салату, м’ясі, печінці, мендалі, зародках злакових. Допомогає організму стимулювати поновлення клітин, підтримує діяльність ЦНС, відповідає за репродуктивне здоров’я, впливає на гормональну діяльність, забезпечує захист мембран м’язевих і нервових тканин, поліпшує дихання клітин. Добова потреба 10 мг. Вітамін E

Номер слайду 50

Вітамін К Міститься в : листках шпинаті, капусти, томатах, гарбузі, зеленому горошку, кропиві. Утворюють кисломолочні бактерії. Забезпечує нормальне звертання крові, покращує роботу ШКТ, забезпечує енергією організм.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

ВІТАМІН ДЖЕРЕЛО ФУНКЦІЇ АВІТАМІНОЗ С В1 Тиамин В2 рибофлавин В6 пиридоксин В12 цианокобаламид А ретинол D кальцеферол Заповніть таблицю

Номер слайду 53

Вітамін Продукти рослинного походження Продукти тваринного походження А Морква, петрушка, шпинат, весняна зелень, диня, помідори, спаржа, капуста, брокколі, абрикоси цитрусові Вершкове масло, сир, яйця, печінка, риб'ячий жир D Молоко, яйця, риб'ячий жир, печінка тріски, жирні сорти риби Е Кукурудзяна, соняшникова, оливкова олії, горох, обліпиха К Зелені листяні овочі, шпинат, брюсельська, білокачана і цвітна капуста, крупи з цілісного зерна В1 Сухі пивні дріжджі, проростки пшениці, овес, горіхи (фундук) Свинина В2 Дріжджовий екстракт, проростки пшениці, відрубай пшениці, соєві боби, капуста брокколі Печінка, яєчний жовток, сир РР Зелені овочі, горіхи, крупи з цілісного зерна, дріжджі М'ясо, у тому числі куряче, печінка, риба, молоко, сир В5 Дріжджі, боби, гриби, рис Печінка, м'ясні субпродукти В6 Проростки і висівки пшениці, зелені листяні овочі М'ясо, печінка, риба, молоко, яйця В9 Горіхи, зелені листяні овочі, боби, проростки пшениці, банани, апельсини Яйця, м'ясні субпродукти В12 Дріжджі, морські водорості Печінка, нирки, ікра, яйця, сир, молоко, сир, м'ясо, риба Н Яєчний жовток, печінка, нирки

Номер слайду 54

ЗАВДАННЯ ВАМ: ЩО НЕОБХІДНО ВРАХОВУВАТИ ПРИ ПРИГОТУВАННІ ОВОЧІВ І ФРУКТІВ? ■ овочі і фрукти очищають і нарізають перед варінням ■ потрібно ставити їх зразу в окріп і варити недовго в закритій тарі ■ для варки овочів і фруктів ліпше користуватися посудом із емалі ■ блюда із овочів і фруктів потрібно вживати зразу після їх приготування ■ овочі і фрукти потрібно вживати сирими, після миття.

Номер слайду 55

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ - ЗАГАДКИ Цей вітамін вживаємо з соками, овочами і з плодами. Він в капусті і шпинаті, він в шипшині і томаті. Пошукайте на землі: він в салаті і щавлі. Цибуля, часник, редиска, кріп, петрушка, калина. Лимон, і апельсин. У всіх них його знайдемо. Риб’ячий жир нам корисний, хоч противний, треба пити. Вітамін там є, що допоможе від рахіту - захистить. Томат, яблуко, картопля, гарбуз, абрикос. Вітамін вони мають і віддати його уміють. Він в зовнішній частині злаків. Важливо спозаранку їж за сніданком вівсянку. Де нам вітамін знайти, щоб бачить і рости? В моркві, в печінці і в жовтку він є. Все не перерахувати. На столах ви знайдете як можна більше вітамінів.

Номер слайду 56

Сучасна медицина вважає, що на 85% стан нашого здоров'я залежить від харчування. Але зберігання і приготування їжі, що існують на сьогоднішній день, зводять нанівець її живильну і біологічну цінність. Мало того, що ця їжа не забезпечує всі зростаючі потреби людини у вітамінах, мікро- і макроелементах, амінокислотах і інших речовинах, вона ще і сприяє їх посиленому виділенню, що призводить до подальшого погіршення стану здоров'я.

Номер слайду 57

Дієта для розсіяних Для збереження відмінної пам'яті нейрофізіологи рекомендують як молодим, так і літнім полюбити рибу, волоські горіхи, бутерброди з житнього хліба з вершковим маслом. Корисні для поліпшення розумових здібностей всілякі фрукти і овочі. Так, ананаси, багаті серотоніном, роблять чутливішими наші органи чуття. Банани у великій кількості містять вітамін В6, нестача якого повинний в забудькуватості. Виноград допомагає людині зосередитися. Тією ж здатністю володіють яблука: зубрити підручник і гризти яблуко -прекрасное поєднання. У помідорах багато марганцю, який дуже корисний людям, інтелектуальною працею, що займається. Морква уповільнює процеси старіння організму, у тому числі і мозку. Тим же ефектом відрізняються червоний перець (паприка) і апельсини. Шампіньйони дають людині вітамін В3 і пантотенову кислоту, які допомагають боротися з втомою. Картопля покращує працездатність. Соняшникова олія впливає на міру жвавості уяви. Ранкова кава для світлої голови Ніщо так не підстібає роботу думки, як чашка кави або чаю. У літніх людей, які випивають 220-270 міліграм кави вранці або вдень, пам'ять краща, ніж у людей, що вживають напої без кофеїну. Це з'ясувалося при тестуванні, проведеному ученими з Арізони. До речі, цей факт ніскільки не перечить результатам інших досліджень, в ході яких виявилося, що у людей похилого віку пам'ять краще всього працює вранці, а ближче до вечора їм складніше впоратися із забудькуватістю. Геронтологи рекомендують літнім людям призначати важливі зустрічі на ранок і випивати чашку кави, яка здатна зберегти їх голову світлою і в другій половині дня. Але із-за високого вмісту кофеїну цими допінгами не можна зловживати гіпертонікам, людям страждаючим деякими хронічними недугами. Катування плоті і розуму Залицяльники всіляких розвантажувальних дієт не зрідка не можуть похвалитися хорошою пам'яттю. Якщо відчуття легкого голоду активізує розумову роботу, то те, що тривале утримується від повноцінної їжі діє прямо протилежним чином. Досліди зафіксували: реакція на різні ситуації у людей з нормальним режимом харчування відбувалася через 350-400 мілісекунд, а тим, хто катував плоть і обмежував свій денний раціон, було потрібне все 500. Виходить, що разом з кілокалоріями чоловік скидає і мегабайти інформації, що зберігається в його мозку. До речі, відмічено, що пам'ять різко слабшає в тих, хто не має звички снідати вранці.

Номер слайду 58

ВІТАМІНОВМІСНІ ПРОДУКТИ Морква Молоко Печінка Абрикоси Помідори Капуста Дріжджі Печінка Молоко Оболонки зернових культур шпинат Лимон Шипшина Смородина Капуста журавлина Жовток яєць Печінка Риб’ячий жир Сливочне масло УФ-випромінювання

Номер слайду 59

АВИТАМИНОЗЫ –нарушения в организме при длительной нехватке витаминов «Куриная слепота» Заболевания кожи Замедление роста Потеря аппетита «бери-бери» Повышенная утомляемость Цинга - рахит

Номер слайду 60

ПРИ НЕДОСТАТКУ ЯКОГО ВІТАМІНУ ВИНИКАЮТЬ ТАКІ ЗАХВОРЮВАННЯ? РАХІТ ЦИНГА БЕРІ-БЕР КУРЯЧА СЛІПОТА АНЕМІЯ

Номер слайду 61

Відсутність в організмі будь-якого вітаміну Часткова нестача вітаміну Швидка втома, понижена працьовитість, підвищена роздратованість, знижений імунітет Види вітамінної нестачі Авітаміноз Гіповітаміноз

Номер слайду 62

Біологічно активні речовини рослинного походження

Номер слайду 63

Фітогормони   низькомолекулярні органічні речовини, що виробляються рослинами і виконують регуляторні функції. Основні групи: Етилен Ауксини Абсцизіни Цитокініни Гібереліни Фітогормони регулюють процеси життєдіяльності рослин: проростання насіння, ріст, диференціацію тканин та органів, цвітіння, дозрівання плодів тощо.

Номер слайду 64

Ауксини стимулюють ріст плодів і пагонів. Цитокініни спонукають клітинні поділи. Гібереліни стимулюють ріст рослин, прискорюють розвиток листя, дозрівання насіння. Абсцизова кислота, навпаки, гальмує ріст рослин, стимулює процеси зів’янення й обпадання листя. Дію фітогормонів виявляє і етилен. Він є інгібітором. Біологічні властивості етилену зараз широко використовуються для штучного дозрівання овочів і фруктів. Фітогормони

Номер слайду 65

Фітонциди   біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують дію мікроорганізмів Зазвичай це комплекс сполук — глікозидів, терпеноїдів, дубильних речовин тощо. Антимікробні властивості фітонцидів зумовили дослідження по використанню їх в медицині, захисті рослин, при зберіганні плодів та овочів, в харчовій промисловості та інших областях.

Номер слайду 66

Мають потужні фітонцидні властивості цибуля, часник редис, хрін

Номер слайду 67

Мають потужні фітонцидні властивості апельсин лимон малина, калина журавлина

Номер слайду 68

Мають потужні фітонцидні властивості сосна ялівець ялина

Номер слайду 69

Алкалоїди   органічні азотовмісні сполуки лужної реакції переважно рослинного походження Це нелеткі, гіркі на смак, дуже активні, отруйні або діють як наркотики.  Зараз відомо понад 5000 різноманітних алкалоїдів. Більшість у чистому вигляді — кристали, деякі — рідини. Захищають рослини від поїдання тваринами

Номер слайду 70

Відноситься до наркотичних анальгетиків (знеболюючих засобів). Має снодійний ефект. Мак Морфін Кокаїн Кокаїн виділено з листя кокаїнового чагарнику, має потужну місцеву знеболюючу дію, наркотик; використовується під час хірургічних операцій очей, носа, горла та в стоматологічній практиці.

Номер слайду 71

Атропін Datura stramonium Hyoscyanus niger Atropa belladonna Великий вміст в рослинах родини Пасльонові (Solanaceae), особливо в беладоні, блекоті та дурмані. никотин

Номер слайду 72

Нікотин Nicotiana tabacum Дуже токсичний, діє на нервову систему, звужує кровоносні судини. Міститься в листі Nicotiana tabacum (до 8%) та інших видів Nicotiana Кофеїн Виділяють з листя чаю, зерен кави, бобів какао Є психостимулятором, збуджує ЦНС, розширює коронарні судини, збільшує рухову активність

Номер слайду 73

ВІТАМІНИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рощак Юлія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
7576
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку