Презентація "ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ В НІДЕРЛАНДАХ"

Про матеріал
Презентація "ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ В НІДЕРЛАНДАХ". Матеріал допоможе Вам дізнатися про фінансування освіти, оплату праці педагогам, витратам на одного учня та проблемам фінансування в Нідерландах. Також подані дані можна співставити з фінансуванням освіти в Україні та провести паралелі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ В НІДЕРЛАНДАХПідготувала Перун Ганна

Номер слайду 2

Зміст: Бюджет. Оплата праці педагогам. Витрати на одного учня. Проблеми при фінансуванніПерспективи дій для України. Використанні джерела

Номер слайду 3

Бюджет Кожна освітня ланка в середньому отримує такий бюджет на рік:початкова освіта – 10,5 млрд євро;середня освіта – 8,1 млрд євро;професійно-технічна освіта – 4,3 млрд євро;наукова освіта – 4,5 млрд євро;вища освіта – 3, млрд євро.

Номер слайду 4

Бюджет Кожен навчальний заклад Нідерландів отримує бюджет раз на рік. Крім того заклади освіти можуть отримати додаткові кошти на покращення освіти. Розмір отриманої суми залежить від кількості учнів, їх віку та типу навчання. Чим більше учнів, тим більшу суму отримує шкільна рада. Окрім державного бюджету, школи також отримують гроші іншими способами. Це може бути за рахунок добровільного батьківського внеску, для розваг та додаткових заходів, таких як: спортивні дні, шкільні екскурсії, екскурсії та Різдво. Школа також може   отримати спонсорські гроші та відсотки від власного капіталу. Також  є можливість краудфандингу.

Номер слайду 5

Оплата праці педагогам Вчитель початкової та спеціальної освіти заробляє від 3100 євро до 5850 євро на місяць. Це включає відпускні та бонуси за кінець року. В середньому вчителі початкових класів заробляють близько 4470 євро на місяць.  Молодий вчитель початкової освіти отримує приблизно 3100 євро на місяць. Вчитель -початківець у спеціальній освіті отримує зарплату приблизно 3190 євро на місяць. Ці суми включають заробітну плату, відпускні та премію за кінець року.

Номер слайду 6

Оплата праці педагогам Вчитель середньої освіти заробляє від 3170 до 6530 євро на місяць. Це включає відпускні та бонуси за кінець року.  У середній освіті є 3 шкали оплати праці вчителів:вчитель LB: заробітна плата від 2747 євро до 4186 євро на місяцьвчитель LC: зарплата від 2764 євро до 4878 євро на місяцьвчитель LD: заробітна плата між 2775 євро та 5546 євро на місяць

Номер слайду 7

Витрати на одного учня Наприклад, у 2018 році в середньому на одного учня в початковій освіті доступно 6900 євро. А в середній освіті в 2018 році буде доступно в середньому 8 500 євро на учня. 

Номер слайду 8

Проблеми у фінансуванні Школам в Нідерландах все важче звести кінці з кінцями, в той час як дефіцит учителів стає все відчутнішим. Уряд запропонував одноразовий транш розміром 460 мільйонів євро, але вчителі твердо вимагають структурного збільшення фінансування, яке дозволить зберегти професію та гарантувати в Нідерландах якісну освіту для всіх. Як і в більшості європейських країн, у Нідерландах спостерігається повільна катастрофа в педагогічній професії. Школи протягом багатьох років страждали від заходів жорсткої економії. Дефіцит персоналу значно виріс. Початкові школи ледве знаходять вчителів для проведення уроків, вимушені об'єднувати класи або навіть залишати дітей під наглядом когось із батьків чи інших добровольців. У середніх школах скасовують деякі предмети. Рівень вигорання вчителів на роботі зростає в усіх секторах освіти.

Номер слайду 9

Проблеми у фінансуванні Надмірне навантаження, недостатнє фінансування та несправедливий розрив у оплаті праці між вчителями середніх та початкових класів змушують багатьох вчителів та інших працівників освіти залишити професію. Зорієнтоване на майбутнє довгострокове виділення коштів є життєво важливою умовою для боротьби з нестачею вчителів та для того, щоб зробити професію вчителя привабливою.

Номер слайду 10

Перспективи дій для України Аналізуючи фінансування Нідерландів, можна дійти висновку, що для забезпечення правильного, доброчесного існування закладів освіти на території України потрібно збільшити виділення коштів для покращення умов навчання. Наданий час найбільша увага в українських школах зосереджена на початкову освіту створено програму НУШ, яка досить добре фінансується одна середня та старша ланка в школах фінансується в меншій мірі. Крім того слід зауважити що в нідерландських закладах освіти витратні матеріали для роботи вчителя закупляють за рахунок закладу освіти, а в Україні зростає така тенденція, що вчитель за власний рахунок зобов’язаний закупляти матеріали.

Номер слайду 11

Перспективи дій для України Окрім того одним із найважливіших критеріїв роботи педагога є оплата праці. Ця проблема є актуальною для України та Нідерландів. Через низьку оплату праці зменшується кількість педагогів і відповідно на інших працівників припадає більше годин роботи. З одного боку це можливість заробити лишні гроші, а з іншого – професійне вигорання. Навіть зважаючи на додаткові години зарплата педагогів України є на низькому рівні порівняно з іншими Європи.

Номер слайду 12

28.09.2021 В таблицях подано посадовий оклад вчителів України та Європи. Якщо обрахувати річну зарплату українського вчителя у доларах беручи за основу посадовий оклад вчителя вищої категорії то виходить: 7001грн*12міс/26,55$=3164,3$Отримаємо, що в порівнянні з найнижчою оплатою праці в ЄС (Литва 19696$) український вчитель отримує тільки 16% від суми. Якщо порівняти з вибраною країною – Нідерландами то отримаємо 4%.

Номер слайду 13

Перспективи дій для України Можна зробити висновок, що на даний момент єдиною перспективою для України є виділення більшого бюджету на освіту, гідна оплата праці педагогам і забезпечення шкіл сучасною матеріально-технічною базою

Номер слайду 14

Використанні джерелаhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/overheidsfinanciering-onderwijshttps://oudersenonderwijs.nl/kennisbank/schooloverkoepelend/bekostiging/lumpsum/https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-basisonderwijshttps://www.lievervoordeklas.nl/pagina/salaris-en-andere-arbeidsvoorwaarden#voortgezet-onderwijshttps://pon.org.ua/novyny/7411-nderlandi-povlna-katastrofa-v-pedagogchny-profesyi.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kolodka Nataliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
9 вересня 2022
Переглядів
709
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку