Презентація. Фізика "Обертальний рух в природі – основа відліку часу"

Про матеріал
Презентація з Фізики для учнів 7 кл. Тема: "Обертальний рух в природі – основа відліку часу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обертальний рух в природі – основа відліку часу

Номер слайду 2

Поняття обертального руху. Обертальний рух – це рух по колу, при якому всі точки тіла рухаються з однаковим періодом, але з різною швидкістю. У навколишньому житті нам трапляються такі види руху досить часто: так, Земля обертається навколо Сонця, Місяць – навколо Землі, Земля обертається навколо своєї осі. Обертаються колеса автомобілів, велосипедів. Важливою особливістю обертального руху є те, що всі точки тіла рухаються з однаковим періодом, але їх швидкість може суттєво відрізнятися, бо всі вони рухаються по колах з різним радіусом. Наприклад, при добовому обертанні Земля навколо своєї осі, точки, що знаходяться на екваторі, рухається найшвидше, тому що її рух відбувається по найбільшому радіусу.

Номер слайду 3

Величини, які описують обертальний рух. Рух тіла по колу характеризується не швидкістю руху, а періодом обертання – тобто проміжком часу, за який тіло робить один повний оберт. Період обертання – це фізична величина, що дорівнює проміжку часу, за який тіло, що рівномірно обертається, робить одне повне обертання. Період звичайно вимірюється в секундах. Якщо говорять, що період обертання 1с, то це значить, що тіло за 1с робить один повний оберт. Частота обертання – це кількість повних обертів за 1 с.

Номер слайду 4

Приклади обертального руху та руху по колу в природі та в техніці:- рух планет;- рух супутників;- рух годинникової стрілки;- рух транспорту на поворотах;- рух різних частин в механізмах;- рух крил вітряка;- рух барабана пральної машини.

Номер слайду 5

Обертання Землі навколо своєї осіКоли ви проїжджаєш у машині повз будинки, дерева, то здається, ніби рухаються вони, а не ви. Це тому, шо ви рухаєтеся разом з автомобілем. Так само люди не відчувають руху Землі, бо рухаються разом з нею. Повний оберт навколо своєї осі наша планета здійснює за 24 години. Цей відрізок часу має назву доба. Ми звикли чути і говорити, шо вранці Сонце сходить, а ввечері заходить. Ту сторону небосхилу, де воно з’являється вранці, називають сходом. Ввечері ми бачимо Сонце вже в іншому місці - на заході. Там воно зникає з поля зору на деякий час. Проте в дійсності це не Сонце сходить і заходить, а Земля, обертаючись навколо власної осі, підставляє Сонцю то один, то інший бік. Тобто в певний період руху Землі навколо своєї осі одну її частину освітлюють промені Сонця, а іншу - ні. На освітленій Сонцем частині Землі триває день, а тим часом на протилежному боці в цей час ніч.

Номер слайду 6

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
28 травня 2023
Переглядів
11180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку