Презентація "Фізика проти куріння"

Про матеріал

Завдання презентації:

Надати учням достовірну інформацію про тютюн і тютюнопаління, розвінчати поширені міфи про популярність і магічні властивості тютюну; на основі даних про хімічний склад тютюнового диму, патологічних реакцій організму на нікотин розширити знання учнів про руйнівні наслідки куріння; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я та здоров'я майбутніх дітей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Свинець   Формальдегід Бензин Синильна кислота Чадний газ Толуол і ацетон Миш’як Смола Нікотин

Номер слайду 3

Завдяки дифузії тютюновий дим добре змішується з повітрям і проникає усюди: в одяг, волосся, легені, живі тканини, кров, лімфу, мозок, розсіюється в повітрі.

Номер слайду 4

Це взаємне проникнення дотичних речовин унаслідок теплового руху частинок. Що ж відбувається в результаті дифузії? Дифузія

Номер слайду 5

◦ якщо п'явка присмоктуватиметься до шкіри пристрасного курця, вона негайно відвалиться і в судомах помре від отруєння; ◦ якщо в приміщенні багато тютюнового диму, в акваріумах із штучним продуванням повітря спостерігалися випадки отруєння рибок; винуватець - нікотин; ◦ отруйні властивості нікотину використовуються в сільському господарстві: він один з головних компонентів багатьох препаратів для захисту рослин від шкідників;

Номер слайду 6

◦ лабораторні аналізи показують, що в 1л молока матері, що палить, може міститися до 0,5 мг нікотину; ◦ смертельна ж доза нікотину для немовляти перших місяців життя - 1 мг.

Номер слайду 7

Атмосферний тиск курці щорічно "викурюють", тобто викидають в атмосферу 720 т синильної кислоти, 384 000т аміаку, 108 000 т нікотину, 600 000т дьогтю і більше 550 000т чадного газу; загальна маса недопалків на Землі за рік складає 2 520 000т; тютюновий дим, що окутує землю, затримує ультрафіолетове проміння; У середньому 25 % всіх видів речовин, що містяться в тютюні, згоряє і руйнується в процесі куріння, 50 % надходить в навколишнє середовище, 20 % потрапляє в організм курця і лише 5 % залишається в цигарці або фільтрі сигарети. Хто псує земну атмосферу і навколишнє середовище

Номер слайду 8

Агрегатні перетворення речовини У газовій фракції тютюнового диму знаходиться газоподібний дьоготь, який при охолодженні переходить у рідкий стан, тобто конденсується. При цьому він осідає на пальцях рук, зубах, стінках повітряних шляхів, легенях, потрапляє в шлунок. При викурюванні однієї пачки сигарет курець виробляє близько 1 г рідкого дьогтю. Дьоготь, осідаючи на зубах, забарвлює їх в жовто-коричневий колір. Потрапляючи на тканину слизової оболонки, викликає кашель і рясне мокротовиділення. Нагромаджуючись на легеневій тканині, створює передумови для смертельного захворювання - раку легенів; проковтнувши дьоготь разом із слиною, він потрапляє в шлунок, збільшуючи ступінь ризику отримати рак шлунку. Вчені, вивчаючи проблему раку легенів, прийшли до висновку, що особи, що викурюють більше 20 цигарок в день, хворіють раком легенів в 20 разів частіше, ніж некурящі.

Номер слайду 9

Теплове розширення тіл Температура тютюнового диму на 35-400С вище температури повітря,що поступає в рот при курінні, у результаті в роті відбувається досить різкий перепад температур. Під час куріння однієї сигарети відбувається 15-20 таких перепадів, що погано відображається на стані зубної емалі: вона тріскається. Ось тому зуби починають руйнуватися раніше і швидше у тих людей, що палять, ніж у некурящих. Про зубний біль

Номер слайду 10

Теплові двигуни До складу тютюнового диму входить чадний газ. Загальний показник токсичності тютюнового диму у 4,5 рази перевищує токсичність вихлопних газів автомобіля. Викурювання тільки однієї сигарети по дії на організм приблизно рівне знаходженню поблизу великої автомагістралі протягом 16 год.! Перебування некурящого протягом 1 год. у закритому накуреному приміщенні рівносильне тому, що він викурив 4 сигарети. Сигарета і вихлопні гази несправного авто

Номер слайду 11

Електричний струм у газах Коронний розряд викриває Тютюновий дим складається з повітря й підвішених в ньому продуктів згорання, що знаходяться у вигляді твердих частинок і крапельок рідини,розміри яких коливаються від 0,1 мкм до 1 мкм. Число частинок і крапельок від однієї викуреної сигарети вимірюється десятками і сотнями тисяч мільярдів. В бронхах і легенях залишається близько 50 % твердих частинок тютюнового диму.

Номер слайду 12

Отримання штучних речовин Надчисті метали і напівпровідникові матеріали одержують на основі ряду складних фізико-хімічних процесів за умови дотримання абсолютної стерильності. У лабораторіях і цехах, де налагоджено виготовлення цих матеріалів, працюють тільки некурящі, оскільки щонайменше забруднення виробничого середовища, хай навіть декількома атомами інших домішок, може привести до порушення технологічного циклу, що природно, понизить якість цих матеріалів і виготовлених потім із них приладів мікроелектроніки.

Номер слайду 13

Звук Коли про людину говорять, що в неї "прокурений голос" тим самим вже припускають, що причина цієї особливості - куріння. Дійсно, хронічне роздратування голосових зв'язок тютюновим димом веде до того, що голосова щілина звужується, голос втрачає чистоту і звучність,стає хрипким, міняється його тембр, що створює "забарвлення“ вимовним словам. При перевірці слуху новітньою електронноюапаратурою з'ясувалося, що у курців слух значно гірший. І ось чому: під дією нікотину барабанна перетинка товщає і втягується усередину, рухливість слухових кісточок зменшується.

Номер слайду 14

Проблеми сучасної енергетики і охорона навколишнього середовища За оцінками зарубіжних інженерів, якщо заборонити в суспільних будівлях й установах куріння, то витрату енергії на вентиляцію можна буде знизити в 2 рази , що аніскільки не позначиться на чистоті повітря в кабінетах.

Номер слайду 15

Оптичні прилади. Око Очі тривало курящої людини часто сльозяться. Нікотин, діючи на зоровий нерв, викликає його хронічне запалення, внаслідок чого знижується гострота зору. При курінні звужуються судини, змінюється сітківка ока, що веде до часткової втрати світловідчуття спочатку на зелене світло, а надалі - на червоне і жовте, це у свою чергу знижує швидкість реакції людини в середньому на 24 %. Дану інформацію потрібно завжди мати на увазі, перш за все фахівцям таких професій, як пілот, водій транспорту, оператор пультів управління, бо дефект зору, що з'явився, може зробити їх професійно непридатними.

Номер слайду 16

Повне відбивання світла Волоконна оптика Світловолоконна оптика знайшла своє місце в медицині, зокрема, для вивчення "бронхіального дерева" і шлункового тракту. Проведені дослідження показали, що в людей, які постійно вдихають дим сигарет, клітини слизової оболонки бронхі і шлунку піддаються грубим змінам своєї внутрішньої структури. Клітини починають дряхліти, а це одна з перших змін на шляху до утворення ракової пухлини. На підставі висновків Всесвітньої організації охорони здоров'я серед хворих на рак в різній формі - 95 % курці , у зв'язку з цим смертність у тих, що палять в 20 разів вище, ніж у некурящих.

Номер слайду 17

Люмінесценція Тютюн, що світиться Група вчених із Каліфорнійського університету в США - фахівці генної інженерії вивели рослину, яка світиться в темноті. Ввівши ген світляка в генетичний матеріал тютюнового вірусу, вони одержали тютюн, що "світиться”. Цей матеріал дає ще один спосіб викрити нелегального курця, так як сигарети, виготовлені з такого тютюну, світяться у темноті.

Номер слайду 18

Розсіювання світла Чому тютюновий дим голубий? Число частинок в димі від однієї викуреної сигарети вимірюється десятками і сотнями тисяч мільярдів, розміри частинок коливаються від 0,1 мкм до 1 нм. Ці частинки розсіюють з падаючого на них звичайного (білого) світла тільки хвилі голубого проміння, що додає клубам тютюнового диму голубе забарвлення.

Номер слайду 19

Інфрачервоне проміння Тепловізор викриває і попереджає На основі фіксації теплових властивостей речовини або тіла учені створили прилад - тепловізор; він наочно показує розподіл тепла по поверхні тіл, що і допомагає встановити причини процесів, що створюють ту або іншу теплову картину. Працює прилад в діапазоні інфрачервоних випромінювань. Застосовують його в металургії, техніці, у медичній діагностиці. За допомогою тепловізора було знайдено, що присутність нікотину в крові помітно звужує судини, несучи теплу кров. А чим менше діаметр судини, тим в меншій кількості протікає через нього кров, а це у свою чергу викликає менший відтік тепла. Значить, "тепловий аналіз" поверхні шкіри курця виявить місця звуження (захворювання) його кровоносних судин і застереже від подальшого куріння.

Номер слайду 20

Рентгенівські промені Краще один раз побачити, ніж сто разів почути

Номер слайду 21

Поглинута доза випромінювання та її біологічна дія "Свій Чорнобиль" Гранично допустима доза загального опромінювання для людини рівна 0,05Гр в рік . Якщо людина одержить загальну дозу опромінювання 2 Гр , то це приводить до променевої хвороби, доза в 7-8 Гр і більше приводить до смерті. Порівняйте такі факти. При одному рентгенівському обстеженні людини методом флюорографії доза опромінювання складає 0,0076 Гр, . Викурюючий за день 20 сигарет одержує таке ж опромінювання, наче йому зробили 200 рентгенівських знімків, тобто 1,52 Гр. Куріння - небезпечне джерело внутрішнього радіоактивного опромінювання!

Номер слайду 22

Ядерні реакції Якби майбутня мати знала При розпаді ядра α-частинки, проникаючи в організм людини, здатні ушкоджувати спадкові структури - гени і хромосоми. Особливо про це повинна знати й пам'ятати жінка, що збирається стати матір'ю. Учені прийшли до висновку: кожна п'ята дитина із загального числа гинучих під час вагітності була б жива, якби її мати не палила в період її утробного виношування.

Номер слайду 23

Ізотопи Фільтр не допоможе Всі хімічні елементи мають ізотопи у тому числі радіоактивний полоній, вісмут, цезій, миш'як, свинець, знайдені у тютюновому димі. І відомо, що радіоактивні речовини тютюнового диму вибірково нагромаджуються в легеневій тканині, кістковому мозку, лімфатичних вузлах, ендокринних залозах. Вони затримуються там на багато місяців і роки, і чим більше стаж курця, тим більше нагромаджується радіоізотопів. Ученими встановлено, що тютюнові радіоізотопи, особливо полоній-210 і свинець-210 - головна причина розвитку злоякісних пухлин. Також встановлено, що сигарети з фільтром радіоактивних ізотопів не затримують.

Номер слайду 24

Фізика і науково-технічний прогрес Не паліть - економте папір Один курець, щодня викурюючи 20 сигарет - за рік спалює 117000 см2 паперу, якого хватило б на видання книги в 300 сторінок. Якщо ви відмовилися на цілий рік від шкідливої звички , то цим ви заощадили папір на випуск вельми солідної за об'ємом книги, а якщо це зробило 10 чоловік, то вже можна із збереженого паперу зробити міні-бібліотеку.

Номер слайду 25

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
Додано
2 травня 2018
Переглядів
1999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку