Презентація "Фізико-географічне положення Німеччини"

Про матеріал
Презентація на тему "Фізико-географічне положення Німеччини"(+ рослини,тварини-символи Німеччини). 10 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Німеччина- високорозвинена країна Європи

Номер слайду 2

Площа - 357 тис. км2 Населення – 82 млн. осіб Столиця – Берлін Офіційна назва – Федеративна Республіка Німеччина (ФРН)Тип країни – економічно високорозвинена країна Європи, країна “Великої сімки”Державний устрій – парламентська республіка, федеративна держава Глава держави: федеральний президент. Релігія: християнство(протестантизм, католицизм, лютеранство)Валюта: євро (раніше німецька марка)

Номер слайду 3

Законодавчий орган: Бундесрат. Бундестаг

Номер слайду 4

Федеративна Республіка Німеччина. Прапор. Герб

Номер слайду 5

Землі Німеччини

Номер слайду 6

Географічне положення Німеччини. Розташована в центрі Західної Європи. Приморська країна. Межує з високорозвиненими країнами світу

Номер слайду 7

Держави, які мають спільний кордон з Німеччиною: на півночі Данія, на заході — Нідерланди, Бельгія, Люксембург та Франція, на півдні — Швейцарія, Австрія і Чехія, а на сході — Польща. На півночі омивається Балтійським та Північним морями.

Номер слайду 8

Геологічна будова. Територія ФРН розташована в межах молодої Середньоєвропейської платформи (на півночі) і герцинської складчастої області (на півдні). Фундамент Середньоєвропейської платформи на півночі каледонського віку, південніше – герцинського, залягає на глибинах 1-8 км. Осадовий чохол представлений карбонатними, піщано-глинистими відкладами девону і карбону.

Номер слайду 9

Корисні копалини. Природно-ресурсний потенціал країни досить виснажений. Найважливіші корисні копалини - кам'яне вугілля, у тому числі Рурський кам'яновугільний, Саарський вугільний, Ахенський вугільний басейни.

Номер слайду 10

Буре вугілля доступні для розробки відкритим способом, але теплотворна здатність їх невелика - 1600-2500 ккал/кг. Багата Німеччина солями натрію, калію і магнію. У різних районах країни, є поклади кам'яної солі, але найбільш великі вони на Північно-Німецької низовини.

Номер слайду 11

Калійні солі видобуваються в районі Ганноверу ,басейн Верра - Фульда, у південних і північно-східних передгір'ях Гарца. Відомі також родовища нафти, газу (південна частина Середньоєвропейського нафтогазового басейну, Рейнського і Передальпійського басейнів)

Номер слайду 12

залізної руди - Гіфхорн, Зальцгнттер, Зігерланд, барито-цинкових (Мегген), свинцевих (Мехерних), свинцево-цинкових (Раммельсберг, Рур) руд, піритів (в Зауерланді), баритів, флюориту, графіту (Пассау) тощо.

Номер слайду 13

Природні умови. На півночі – Північно-Німецька низовина з горбами і озерами, південніше – височини і середньовисотні гори (Рейнські Сланцеві гори, Шварцвальд, Тюрінгенській Ліс, Гарц, Рудні гори), що чергуються з плато і рівнинами. На півдні – відроги Альп заввишки до 2963 м (гора Цугшпітіє).

Номер слайду 14

Головна річка – Рейн. Інші крупні річки: Везер, Ельба, Одер. Річки і канали зв’язують Берлін з Одером – на сході і з Ельбою – на заході. На півдні країни розташовано Боденське озеро.

Номер слайду 15

Рейн

Номер слайду 16

Емс

Номер слайду 17

Везер

Номер слайду 18

Ельба

Номер слайду 19

Природні ресурси Німеччини. Букові ліси часто зустрічаються невеликими масивами, що іноді сягають верхньої межі лісу, але звичайно на великих висотах панують ялиця і ялина. На багатих вапном ґрунтах до бука домішуються дуб, граб, клен, липа й інші. Близько 30 % території зайнято лісами.

Номер слайду 20

Клімат. Клімат помірний, на півночі і північному заході – морський, в решті районів перехідний від морського до континентального.

Номер слайду 21

Середні температури січня на рівнинах від 0 до -3 °С, у горах до -5 °С, у липні відповідно 16-20 °С і 12-14 °С. Опадів – 500-800 мм в рік, в горах – 1000-2000 мм.

Номер слайду 22

По долинах Дунаю, Рейну, Ельби і деяких інших річок місцями збереглися заплавні ліси з вільхи і тополі з домішкою ясена, верби і липи. У високогір'ях Альп поширені субальпійські й альпійські луки, що відрізняються великою видовою розмаїтістю.

Номер слайду 23

На північних рівнинах і Баварському плато зустрічаються значні торф'яні болота. На північному заході - невеликі ділянки вересових пустищ із заростями чагарників. Луги річкових долин добре окультурені.

Номер слайду 24

Фауна Німеччині не дуже багата. Найбільш поширені на території Німеччини тварини: білка, кабан і лисиця, благородний олень, косуля, лань, зайці, кролики, мишоподібні гризуни. На альпійських луках мешкає бабак. У долині Ельби - бобри, лісові куниці, дикі кішки.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Серед нечисленних рептилій виділяється гадюка. З птахів зустрічаються переважно горобці, шпаки, дятли, дрозди, зозулі, зяблики, ластівки, іволги, сови, сороки, луні, фазани, куріпки. У заповідниках збереглися дрохви, пугач, кам'яний орел, чапля, журавель, лелека.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

На території Німеччини існує 43 природних парки (Бергштрасе-Оденвальд, Гарц, Пфальцекський Ліс та інші) та 35 заповідників (охорона типової флори, фауни і природних ландшафтів у цілому)

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Рослини та тварини – символи Німеччини. Дуб – один з давніх символів Німеччини. Його тверда деревина і характерне листя стали символами стійкості та безсмертя. Дуб зображений на монетах – пфеннінгах, які були у вжитку до того, як їх витіснили євро.

Номер слайду 32

Дуб чи його листя можна зустріти на гербах

Номер слайду 33

Ще одна рослина-символ Німеччини – волошка. Ще сто років тому волошка обов'язково супроводжувала пишні бенкети німців. Волошка була улюбленою квіткою імператора Вільгельма I і його матері, королеви Луїзи.

Номер слайду 34

Волошку німці також увіковічили в гербах

Номер слайду 35

Прапор та герб столиці Німеччини Берлін прикрашає ведмідь – символ передбачливості та сили. Вважається, що він вимовляє перший склад назви міста.

Номер слайду 36

Найбільш відомий ведмідь Німеччини – Кнут. Після народження мати відмовилася від нього, його ростили співробітники зоопарку. Нажаль, ведмідь помер, коли йому було 4 роки від інфекції. Хоча в неволі білі ведмеді живуть до 30 років. Пам'ятник Кнут - мрійник

Номер слайду 37

У 2002 році було реалізовано масштабну ідею - Коло об'єднаних товаришів-ведмедів. Образ миролюбно співіснуючих ведмедів пропагує толерантність і взаєморозуміння між народами, культурами та релігіями.

Номер слайду 38

Він є символом безсмертя, мужності, життєвої сили й сонця. Орел – “ король неба ”. На гербі Німеччини зображений орел. Цей птах прославлявся людьми з найдавніших часів.

Номер слайду 39

Берлін

Номер слайду 40

Кельнський собор

Номер слайду 41

Палац Сан-Сусі

Номер слайду 42

Гогенцоллерн

Номер слайду 43

 Кохем

pptx
Додав(-ла)
Кононович Юлія
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
8083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку