Презентація "Форма і рухи Землі. Географічні наслідки форми та рухів Землі"

Про матеріал
Дана презентація містить навчальний матеріал для учнів 7 класу по темі "Форма і рухи Землі", а саме географічні наслідки форми та розмірів Землі, обертання Землі навколо своєї осі, орбітальний рух Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМА І РУХИ ЗЕМЛІГеографічні наслідки форми та рухів ЗемліПІДГОТУВАЛА ВЧИТЕЛЬ ГЕОГРАФІЇ СОХРАНИЧ АННА ВОЛОДИМИРІВНА

Номер слайду 2

Пригадайте: - до якої фігури подібна форма Землі? - які зміни в  природі відбуваються протягом року?

Номер слайду 3

1. Географічні наслідки форми та розмірів ЗемліНа думку вчених, Земля утворилася приблизно 4,7 млрд років тому. Своєю формою вона нагадує сплюснуту кулю. Така кулеподібна фігура Землі дістала назву геоїд. Форма Землі визначає кут падіння сонячних променів на поверхню, тобто на різних широтах вони падають під різними кутами. Це спричиняє нерівномірне нагрівання планети, зональний розподіл тепла та формування теплових поясів. Теплові пояси, у свою чергу, разом з іншими чинниками (розмірами та масою Землі, її відстанню від Сонця) обумовлюють закономірну зміну природних процесів і явищ у географічній оболонці в напрямі від екватора до полюсів

Номер слайду 4

2. Обертання Землі навколо своєї осіНаша планета рівномірно обертається навколо уявної осі із заходу на схід, якщо дивитися на неї з боку Північного полюса. Такий рух Землі називають осьовим обертанням. Земна вісь нахилена під кутом 66°33′ до площини орбіти. При цьому вісь орієнтована своїм північним кінцем на Полярну зорю (рис. 1).

Номер слайду 5

Як наслідок:визначає зміну дня і ночі та виникнення природної одиниці часу — доби;протягом доби виникають різні природні процеси - закономірні зміни в освітленні поверхні Землі, температурі повітря. Життя організмів та людини також підпорядковане добовим ритмам;осьове обертання впливає на форму Землі.

Номер слайду 6

Через осьове обертання Землі всі тіла, що рухаються її поверхнею, відхиляються від первісного напряму: у Північній півкулі — у правий бік за напрямком свого руху, а в Південній півкулі — у лівий бік. НАПРИКЛАДЦе добре видно на берегах річок. Відхиляюча сила Каріоліса притискує воду до одного з берегів: у річок Північної півкулі зазвичай більш крутий правий берег, а в Південній півкулі — лівий.

Номер слайду 7

3. Орбітальний рух Землі

Номер слайду 8

Унаслідок орбітального руху та нахилу земної осі до площини орбіти на Землі утворилися п’ять поясів освітлення, обмежених тропіками та полярними колами (рис. 3). Вони відрізняються висотою полуденного Сонця над горизонтом, тривалістю дня та тепловими умовами.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

pptx
Додано
17 вересня 2020
Переглядів
1751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку