Презентація "Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів на уроках української мови та літератури засобами цифрових сервісів"

Про матеріал
Матеріал стане у нагоді вчителям під час підготовки до уроків, виступу на педагогічній раді або засіданні методичного об'єднання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів на уроках української мови та літератури засобами цифрових сервісів. Філіпська Ганна Анатоліївнавчитель української мови та літератури, спеціаліст І кваліфікаційної категорії

Номер слайду 2

На сучасному етапі в освітньому просторі для опису навичок і компетентності у сфері інформаційно-комунікаційних технологій паралельно використовується низка понять, зокрема: «цифрова компетентність», «інформаційно-цифрова компетентність», «інформаційно-комунікаційна компетентність», «цифрова грамотність», «цифрова культура». Серед них найбільш уживаними є поняття «цифрова компетентність» та «інформаційно-цифрова компетентність» як здатність людини застосовувати інформаційно-комунікаційні технології в житті, навчанні та роботі, постійно й самостійно розвивати її.

Номер слайду 3

ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ передбачає впевнене, а водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі та приватному спілкуванні. Інформаційна й медіа-грамотність, основи програмування, алгоритмічне мислення, робота з базами даних, навички безпеки в інтернеті та кібербезпеці. Розуміння етики роботи з інформацією (авторське право, інтелектуальна власність тощо).

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Компетентність. Уміння та ставленняІнформаційно-комунікаційна компетентністьвикористовувати різні види сприймання текстів (зокрема художніх текстів, медіатекстів) для пошуку, обробки, аналізу та добору інформації; діяти за алгоритмом у процесі складання плану для розв’язання комунікативних завдань; комунікувати грамотно і безпечно в інформаційному просторі; розрізняти емоції інших осіб у контексті комунікації; розпізнавати маніпулятивні технології та протистояти їм, використовувати сучасні цифрові технології для розширення читацького досвіду та кола читацьких інтересів Ставлення: задоволення пізнавального інтересу в інформаційному середовищі; прагнення етично взаємодіяти у віртуальному просторі; готовність дотримуватися авторських прав; прагнення особистісного розвитку як компетентного мовця і читача за допомогою цифрових технологій. Державний стандарт базової середньої освіти, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898 МОВНО-ЛІТЕРАТУРНА ОСВІТНЯ ГАЛУЗЬ

Номер слайду 5

Формування ІК-компетентності у здобувачів освіти сприятиме розвитку та вдосконаленню нових видів діяльності: творчих, проектних, дослідницьких, а також нестандартного підходу до вирішення тих чи інших завдань. Сучасний урок не можна уявити без використання хоча б деяких ІКТ. Адже під час підготовки до уроку учитель має застосовувати креативні підходи, використовуючи Smart-технології, хмарні сервіси, нові гаджети, програми 3 D моделювання, онлайн-тренажери, додатки для створення презентацій тощо.

Номер слайду 6

Використання цифрових сервісів для формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів

Номер слайду 7

Класифікація ресурсів за призначенням

Номер слайду 8

Існує ряд сервісів, за допомогою яких можна організувати онлайн-урок в режимі реального часу.

Номер слайду 9

Трансляція відео прямо з Facebook. Створіть закриту групу класу, в якій можна буде запускати Live трансляції та проводити уроки онлайн. Безкоштовно. І немає обмежень за часом.

Номер слайду 10

Сервіс для проведення відеоконференцій і вебінарів. У безкоштовної версії можна проводити зустрічі до 40 хвилин. Учні можуть підключитися до зустрічі через телефон (рекомендується встановити додаток zoom) або через комп'ютер. Кожен учасник зустрічі має можливість говорити голосом, демонструвати відео і робити доступним свій екран.

Номер слайду 11

Сервіс для дзвінків та повідомлень. Viber дозволяє здійснювати безкоштовні дзвінки, надсилати повідомлення, створювати групи учасників для обміну інформацією, телефонувати за допомогою відеозв’язку, проводити відеоконференцію (обмеження до 20 осіб)

Номер слайду 12

Трансляція відео з Інстаграм. Можна проводити в своєму обліковому записі. Якщо учні на вас підписані, то вони отримають сповіщення про вихід в ефір. Або створити закритий обліковий запис класу і вести онлайн-зустрічі там.

Номер слайду 13

Meet - Інструмент для відеоконференції преміум-класу - доступний для всіх безкоштовно. Це надійне захищене рішення для відеодзвінків, яким користуються в закладах освіти, приватних компаніях і урядових організаціях. Зручне планування зустрічей, демонстрація екрану, миттєві субтитри і різні режими перегляду, включаючи мозаїку на весь екран, - все це доступно не тільки корпоративним клієнтам, а й звичайним користувачам, у яких є електронна пошта Gmail.

Номер слайду 14

Сервіс для проведення відеоконференцій. Функція “Нарада" в Скайпі дозволяє провести Відеозустрічі одним натисканням! Ніякої реєстрації. Не потрібно завантажувати додаток. Все дуже просто! Створіть посилання на збори, відправте її учасникам та приєднуйтеся до дзвінка. Не потрібно ніде реєструватися. Якщо у вас не встановлено програму, відкриється веб-версія Скайпу в браузері. Додавайте до 50 осіб для участі в зборах і безкоштовно організуйте зустрічі в Скайпі. Посилання на збори залишається активною необмежену кількість часу. Нею можна скористатися в будь-який момент.

Номер слайду 15

screencast-o-matic.com Передача навчального контенту - створення відео Відео можна створити або через запис на камеру (телефону, наприклад), або через запис екрану. Screencast-O-Matic дозволяє створювати скрінкасти (відео з екрану монітора), відео за допомогою веб-камери або записувати екран і зображення з веб-камери одночасно. Відео записується довжиною не більше 15 хвилин і зберігається на комп'ютер або публікується на You. Tube. Рамку захоплення відео з екрану можна редагувати до необхідного розміру. Запис можна ставити на паузу і міняти місце розташування рамки на екрані. За допомогою цього сервісу можна: ✓ записувати технічні «посібники для навчання» (інструкції по роботі з програмами і сервісами); ✓ записувати пояснення теми (урок, лекція); ✓ записувати вправи і рішення прикладів. Сервіси для передачі навчального контенту

Номер слайду 16

docs.google.com Передача навчального змісту - робочі листи в документах Google Створюйте навчальний матеріал через документ Google і надавайте доступ учням. Кожен з них робить копію для себе, надає доступ вчителю з правом коментування та працює індивідуально або спільно з кимось (залежить від завдання)

Номер слайду 17

Сервіси для перевірки/оцінювання навчальних досягнень учнів learningapps.org Онлайн-сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи. Їх можна використовувати в роботі з інтерактивною дошкою або як індивідуальні вправи для учнів. Дозволяє створювати вправи різних типів на різні теми. Цей сервіс є додатком Web 2.0 для підтримки освітніх процесів. Конструктор Learning. Apps.org призначений для розробки, зберігання та використання інтерактивних завдань з різних предметів. Тут можна створювати вправи для використання з інтерактивною дошкою

Номер слайду 18

docs.google.com/forms Створюйте чудові форми: анкети, опитувальники, тести тощо. Збирайте й упорядковуйте різноманітні дані за допомогою Google Форм. З Google Формами ви можете не лише швидко провести опитування, а й скласти список гостей, зібрати електронні адреси для розсилки новин і навіть провести вікторину. Виберіть одну з наявних тем чи створіть власну – завантажте своє фото або логотип і виберіть кольорову палітру. Створюйте запитання різних форматів: з одним або кількома варіантами відповіді чи з вибором відповіді з даного списку. Додайте зображення та відео You. Tube або скористайтеся такими функціями, як розгалуження чи пропуск запитань.

Номер слайду 19

pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
2323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку