Чорна вівця подібна до каталізатору, який робить процес можливим, але сам не використовується та залишається без змін. Каталіза́тор (від давньогрецького слова κατάλυσις, "розчиняти") — речовина, яка змінює швидкість хімічних реакцій , а сама після реакції залишається хімічно незмінною і в тій же кількості, що й до реакції. Реакції, що протікають за участю каталізаторів називаються каталітичними реакціями (= каталіз).
Каталізатори, що прискорюють реакції (в сотні, і навіть, тисячі разів) називаються позитивними. Ті ж, що уповільнюють реакції, називають негативними (інгібітори). Каталіз широко використовується в промисловості, він є досить поширеним у природі. Важливу роль у живих організмах грають ферменти, які є біологічними каталізаторами. За їх участю відбуваються складні хімічні процеси в рослинних і тваринних організмах.