Презентація "Формування життєвої компетентності "Вчити вчитися"

Про матеріал
Формування вміння вчитисяє завданням усіх галузей Державного стандарту.Адже ця ключова компетентність охоплює низку загальних навчальних і пізнавальних умінь. Це здатність учня виконувати навчальні та пізнавальнідії відповідно до мети й умов, у яких виконується навчальне завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Від нас, від нашого вміння, від нашої майстерності, від нашого мистецтва та мудрості залежить життя, здібності, розум, характер, воля, інтелектуальне обличчя, місце та роль у житті, щастя підростаючого покоління”. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Початкова школа – фундамент навчання. А саме: тут закладена основа для формування особистості майбутнього громадянина; є умови для розвитку інтелектуальних та творчих якостей особистості; тут готують до життя у відкритому суспільстві.

Номер слайду 4

привчити до життя, розуміти його, знайти в ньому своє місце. Софія Русова

Номер слайду 5

С - самодостатньою У - успішною Ч – чистою морально й екологічно А - активною С - стабільною Н - національною О – особистісно орієнтованою Ю – юридично захищеною

Номер слайду 6

Професійна компетентність Педагогічна майстерність Методична культура Модель сучасного вчителя початкових класів

Номер слайду 7

Старанність – заохочуй Інтерес – пробуджуй Розум – розвивай Творчість - запалюй

Номер слайду 8

Ідеї покладені в основу роботи вчителя: Навчання повинно бути цікавим, яскравим, емоційно-образним. Урок в початкових класах повинен бути насичений наочністю і практичною діяльністю. “Я слухаю – і я забуваю. Я бачу – і я запам’ятовую. Я роблю – і я розумію”. (Стародавня приказка)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Основні пріоритети у роботі: наявність кінцевої мети; завжди працювати на результат; орієнтація на успіх; формула успіху в освітньому просторі: Співпраця учня + учителя + батьків = УСПІХ

Номер слайду 11

Успіх у навчанні – це стежка, яка веде до дитячого серця, а в ньому спалахує вогник бажання стати найкращим.

Номер слайду 12

Формула успіху Урахування психологічних аспектів Стійкий інтерес до знань Педагогічна та духовна культура Інтелект, інноваційні технології Характер і наполегливість в рішеннях

Номер слайду 13

Головні завдання реалізації ідеї – навчити учнів: самостійно мислити, пізнавати; засвоювати розумові пізнавальні операції; переживати радість відкриття і долання труднощів; утверджуватися у власних поглядах на життя, творити своє “Я” (вияв інтелектуальної компетентності)

Номер слайду 14

методику аналізу загальної готовності учнів до навчання (О. Савченко) методику вивчення темпераменту учня (О. Яременко) методику вивчення психологічної готовності до навчання методику диференціації в початковій школі, розроблену С. Логачевською технологію оптимального читання (І. Федоренко, М. О. Зайцев, О. М. Кушнір)

Номер слайду 15

Формування вміння вчитися є завданням усіх галузей Державного стандарту. Адже ця ключова компетентність охоплює низку загальних навчальних і пізнавальних умінь. Це здатність учня виконувати навчальні та пізнавальні дії відповідно до мети й умов, у яких виконується навчальне завдання.

Номер слайду 16

Уміння вчитися слід розуміти як цілісне індивідуальне психологічне утворення, яке має кілька складників та інтегрує психолого-особистісні характеристики учня зі змістовою й процесуальною основою учіння і характеризується розвиненою навчальною діяльністю. Уміння вчитись добре розвивається за умови цілеспрямованого спеціального формування його кожного складника.

Номер слайду 17

Наявність цього вміння програмує індивідуальний досвід успішної праці учня, запобігає перевантаженню, сприяє пізнавальній активності, ініціативі, раціональному використанню часу й навчальних засобів.

Номер слайду 18

Це дає змогу людині, яка звикла самостійно вчитися, не губитися в новій пізнавальній і життєвій ситуації, не зупинятися, якщо немає готових рішень, не чекати підказки, а самій шукати джерело інформації, шляхи розв'язання, бо вміння вчитися змінює стиль мислення і життя особистості.

Номер слайду 19

Прийняття мети Добір засобів її досягнення Виконавські дії Контроль і оцінка результатів

Номер слайду 20

• сам визначає мету діяльності або приймає поставлену вчителем; • проявляє зацікавленість навчанням, докладає вольових зусиль; • організовує свою працю для досягнення результату; • відбирає або знаходить потрібні знання, способи для розв'язання задачі; • виконує в певній послідовності сенсорні, розумові або практичні дії, прийоми, операції; • усвідомлює свою діяльність і прагне її вдосконалити; • має уміння й навички самоконтролю та самооцінки.

Номер слайду 21

У своїй практиці використовуємо різні інноваційні технології, які найбільше вважаємо прийнятими в роботі з молодшими школярами. Це: Елементи розвивального навчання; Розвиток критичного мислення; Використання інтерактивних методів навчання: “ Мікрофон ”, “ Мозковий штурм ”, “ Дуель ”, “ Асоціативний кущ ”, “ Обери позицію ” та інші. Використання комп’ютерних технологій на уроках; Використання гри як методу навчання та виховання.

Номер слайду 22

Навчання – основна форма розвитку пізнавальної активності молодших школярів. Міцні знання – це результат наполегливої праці.

Номер слайду 23

Особистісно орієнтоване навчання Проектні методи ІКТ технології Використання проектних форм роботи. Включення дітей та батьків в проектну діяльність Створення ситуації вибору і успіху. Організація співпраці учнів. Актуалізація досвіду учнів. Використання рефлексивних методів і прийомів. Використання мультимедійних засобів. Створення презентацій. Показники володіння сучасними технологіями:

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Кожний урок – пізнавальний і захоплюючий Урок повинен бути насичений наочністю і практичною діяльністю над виучуваним Методичні прийоми повинні збуджувати думку школярів, підводити до самостійних пошуків, висновків і узагальнень

Номер слайду 26

педагогіка співробітництва, спільна творчість учня й учителя; застосування методик колективної й індивідуальної роботи; створення доброзичливої психологічної атмосфери у якій дитина відчуває себе комфортно; створення творчого поля для самовираження особистості.

Номер слайду 27

Зерна педагогічної творчості складають такі форми, методи та прийоми навчання: впровадження у навчальний процес гуманістичного принципу організації освіти; впровадження активних методів навчання: диспути, експерименти; застосовування різноманітних форм уроків: урок-гра, урок-змагання, урок-КВК, урок-подорож; створення роботи в парах, роботи в групах, індивідуальний добір завдань.

Номер слайду 28

є мотивація до навчання; використовуються методи, що відповідають різним стилям і способам навчання; створене комфортне середовище; якщо учні можуть побачити використання набутих знань та вмінь на практиці.

Номер слайду 29

Головними особливостями інноваційної діяльності є: особистісний, творчий підхід; дослідницько-експериментальний характер; стійка вмотивованість на пошук нового в організації навчально-виховного процесу.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Правила, які сповідують гуманно- особистісні підходи в педагогіці: Правила, які сповідують гуманно- особистісні підходи в педагогіці:

Номер слайду 32

Шанувати світ

Номер слайду 33

Утверджувати красу

Номер слайду 34

Возвеличувати Благо Возвеличувати благо

Номер слайду 35

Радіти Пізнанню Радіти Пізнанню Радіти пізнанню

Номер слайду 36

Жити в Співробітництві Жити в Співробітництві

Номер слайду 37

Палати Серцем Палати Серцем

Номер слайду 38

Дарувати Любов Дарувати Любов Дарувати Любов

Номер слайду 39

Наповнюватись терпінням Наповнюватись терпінням

Номер слайду 40

Перебувати в стані творчості Перебувати в стані творчості Перебувати в стані творчості

Номер слайду 41

Схилятись перед щоденністю

Номер слайду 42

Вірити в дитину

Номер слайду 43

Сподіваюсь, що веселка почуттів, освітивши душу, зігріє серце дитини, направить його на шлях пізнання.

Номер слайду 44

«Ми повинні побачити в кожній дитині Особистість, якою вона є, і Людину, якою вона стане» Ефективне застосування ІКТ технологій в педагогічній діяльності Впровадження нових підходів у викладанні та вихованні Формування скарбнички матеріалів до батьківських зборів Поліпшення технологій дослідницької та проектної діяльності -

Номер слайду 45

підвищувати науково-методичну підготовку, удосконалювати педагогічну майстерність; всебічний розвиток юної особистості; розкриття творчих здібностей учнів початкових класів, самостійного критичного та креативного мислення; впровадження індивідуальної роботи з обдарованими учнями; робота з батьками.

Номер слайду 46

Навчання повинно нести дитині насолоду. Без інтересу до знань неможливе успішне навчання, що забезпечить більш високі можливості опанувати обсяг учбового матеріалу загальної середньої освіти 11-річної школи. Застосування інноваційних технологій та інтерактивних методик, наряду з традиційними, сприяють підвищенню інтересу в учнів до навчання, що забезпечить обрання ними професії у майбутньому, і все життя від навчання отримувати насолоду і задоволення, бо набули звичку вчитися у початкових класах.

Номер слайду 47

Якщо ви хочете, щоб вас пам’ятали роки,- сійте пшеницю. Якщо ви хочете, щоб вас пам’ятали роки,- сійте пшеницю.

Номер слайду 48

Якщо ви хочете, щоб вас згадували десятки років,- посадіть сад. Якщо ви хочете, щоб вас згадували десятки років,- посадіть сад.

Номер слайду 49

Якщо хочете залишитись у віках, - навчайте та виховуйте дітей. Якщо хочете залишитись у віках,- навчайте та виховуйте дітей.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

ppt
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
1824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку