Сценарій виховного заходу "День українського добровольця"

Про матеріал

Робота складається зі сценарію та презентації з 14 слайдів , в яких розповідається про українських добровольців та їх роль у подіях 2014 року, а також про історію заснування Дня українського добровольця. Дана презентація може бути використана при проведені свята День українського добровольця.

Перегляд файлу

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ

Сценарій виховного заходу

Молоканова Г.М., педагог-організатор

Лисичанської загальноосвітньої

школи І-ІІ ступенів №24

 

Мета. Вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, патріотичне виховання дітей та учнівської молоді.

Обладнання: мультимедійний проектор, комп'ютер

Форма проведення: урочиста лінійка.

 

ВЕДУЧИЙ. День українського добровольця — свято, що відзначається в Україні 14 березня.

ВЕДУЧИЙ. День українського добровольця установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

ВЕДУЧИЙ.  Історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших прикладів добровольства можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

ВЕДУЧИЙ. Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах.

ВЕДУЧИЙ. Потім було полум'я Другої світової – і знову добровольці першими стали на захист вітчизни. Однією з форм активної участі українського народу у захисті Вітчизни з перших днів війни стали народні ополчення.

ВЕДУЧИЙ.  Але найновіший приклад добровольства в Україні – це Революція Гідності.             

ВЕДУЧИЙ.  2014 рік. Добровольчі батальйони стали точкою опори, від якої Україна змогла відштовхнутися, провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

ВЕДУЧИЙ.  В цей період тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини – пішли зі зброєю в руках першими протистояти російській армії.

ВЕДУЧИЙ.  Навесні 2014-го була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Українські добровольці стали гордістю українського народу.

ВЕДУЧИЙ. 13 березня 2014 року секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій доповів у Верховній Раді Закон України "Про Національну гвардію України".  Того дня, цей історичний Закон підтримали 262 народних депутати.

ВЕДУЧИЙ. У пояснювальній записці до постанови зазначено, що з представників Самооборони Майдану був сформований перший добровольчий батальйон Нацгвардії, а 14 березня 2014 року більш ніж п'ять сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нові Петрівці Київської області для проходження військової підготовки для подальшої участі у військових діях. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.

ВЕДУЧИЙ. 14 березня 2014 року розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.

ВЕДУЧИЙ. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – сотні майданівців – замість того, щоб після багатомісячних боїв у Києві поїхати по домівках, рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. У березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах України.

ВЕДУЧИЙ. Станом на вересень 2014 року було відомо про існування лише 44 батальйонів територіальної оборони ЗСУ, 32 добровольчих батальйонів патрульної служби міліції, 3 батальйонів особливого призначення Нацгвардії, а також кількох від Добровольчого українського корпусу. З них в активних бойових діях в Донбасі брали участь не всі: цивільний корпус повідомляв про 37 воюючих підрозділів.

ВЕДУЧИЙ. Нема і не буде жертовнішої справи, аніж узяти до рук зброю для захисту своєї країни, родини, дітей.

ВЕДУЧИЙ. Вдивіться в ці обличчя. Вони різного віку. Хтось зовсім недавно залишив стіни школи. Хтось має дружину, дітей. Вони жили поряд з нами, працювали, були звичайними господарями. А сьогодні стали воїнами - Нашою надією, нашим щитом, нашим захистом.

ВЕДУЧИЙ. Ми закликаємо вас сьогодні згадати усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять про всіх, хто загинув за рідну землю, згуртує нас, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

ВЕДУЧИЙ.  Їх пам'ять житиме в наших серцях. І саме тут, сьогодні, скажемо "Люди, бережіть серця свої, щоб не стали каменем. Розбудімо в душах Божий Храм, щоб не повторити великий гріх!"

ВЕДУЧИЙ. День українського добровольця - це свято українського духу незламності та боротьби. Батальйон "АЙДАР", Полк Дніпро-1, Добровольчий батальйон територіальної оборони Донецької області "Донбас", Батальйон Національного захисту "Кривбас", 25-й Батальйон територіальної оборони "Київська Русь", Azov Battalion, Добровольчий Батальйон ОУН, Батальйон імені генерала Кульчицького, The Battalion "Kyiv-1", Батальйон ПСМОП "Золоті ворота" та всі інші добробати, дякуємо за героїзм та мужність! Вічна шана загиблим. Ми всі перед вами в боргу

Помолімося за всіх Героїв, помолімося за нашу Україну.

ПІСНЯ "МОЛИТВА"

ВЕДУЧИЙ. День українського добровольця - це нагадування всім нам, що одного разу, ставши на захист Батьківщини, ми до кінця нашого життя залишаємось її добровольцями. Воїнами доброї волі. І нашим святим обов'язком залишається боротьба за справжню Державу без псевдоеліт, корупції та політичного лихварства. Ставши на захист України, ми вже не маємо права відступати.

ВЕДУЧИЙ. День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців. Рішенням Верховної Ради  закарбовано навіки героїзм українських лицарів.

ПІСНЯ "УКРАЇНО, ПІДНІМИСЬ З КОЛІН"

docx
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
9999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку