Презентація "Галицьке і Волинське князівства у ХІІ столітті"

Про матеріал
Зміст: 1. Галицьке князівство 2. Правління Ярослава Осмомисла 3. Волинське князівство 4. Висновок 5. Завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Бойко Анастасія. Галицьке і Волинське князівства у ХІІ столітті

Номер слайду 2

Зміст. Утворення Галицького князівства. Правління Ярослава Осмомисла. Волинське князівство.

Номер слайду 3

На західних землях Київської держави проживали східнослов’янські союзи племен дулібів, бужан, білих хорватів, тиверців, уличів. Із X століття київські князі розглядали ці землі як свою вотчину. За свідченнями джерел, коли на західні території поширилася влада київських правителів, тут вже тривалий час існували міста, були розвинуті хліборобство і ремесла. На цих землях утворилися Галицьке й Волинське князівства. Згодом удільні князі почали боротьбу за їхнє відокремлення від Києва.

Номер слайду 4

Які племена входили до Галицького та Волинського князівств?

Номер слайду 5

Галицьке князівство почало формуватися наприкінці ХІ століття з утвердженням Ростиславичів, онуків Ярослава Мудрого. Перший правитель Галицької землі князь Ростислав мав трьох синів — Рюрика, Володаря і Василька, які володіли головними містами краю — Перемишлем, Звенигородом, Тере?бовлем. Брати докладали чимало зусиль, щоб закріпити за собою право вотчини. Їм доводилося часто воювати як із родичами, так й із зовнішніми нападниками, зокрема польськими й угорськими правителями, які претендували на ці землі. Додавали клопоту князям постійні набіги половців. Жертвою міжусобної боротьби після Любецького з’їзду, як ви пам’ятаєте, став Василько теребовльський. Все ж таки Ростиславичі утвердилися в Галицькій землі.

Номер слайду 6

Проте упродовж певного часу в краї було кілька уділів: Перемишльська, Галицька, Теребовльська, Звенигородська землі. Об’єднав їх син Володаря Володимирко. Князь був людиною талановитою й заповзятливою. З великою енергією він здійснював одну мету — зміцнення Галицького князівства. В 1141 році Володимирко Володаревич переніс свою резиденцію в місто, яке стало його центром. Важливу роль у житті князівства відігравали бояри. Вони формувались із місцевої родоплемінної знаті, здобуваючи собі маєтки не від князя, а привласнюючи громадські землі, тому були незалежними від князів. Бояри, як і західноєвропейські феодали, жили в укріплених замках і мали сильні військові дружини. Ця обставина істотно впливала на політичне життя Галицької землі.

Номер слайду 7

Правління Ярослава Осмомисла

Номер слайду 8

Князь Володимирко Володаревич залишив у спадщину своєму синові Ярославу багату й добре організовану землю. Ярослав, названий у «Слові о полку Ігоревім» Осмомислом, правив у Галицькому князівстві упродовж 1152–1187 років. Сучасні історики тлумачать це дивне ймення неоднозначно, зокрема: у князя було вісім думок, тобто він мав багато політичних і військових турбот, або ж — його величезного розуму вистачило б на вісьмох звичайних, немудрих людей тощо.

Номер слайду 9

Ярослав Осмомисл розвинув здобутки батька. Він розширив територію князівства, приєднавши землі між рікою Дністер і Карпатами та пониззя Дунаю. Діючи де з дипломатичною обережністю, де рішуче, Ярослав перетворив Галицьке князівство на одне із найсильніших на теренах Київської держави. Він підтримував добрі стосунки з Угорським королівством, Польщею, німецьким імператором Фрідріхом Барбароссою, Візантією та впливовими руськими правителями. Це забезпечило мир Галицькій землі і сприяло розвиткові господарства. У престольному Галичі можна було зустрінути купців із багатьох країн Західної Європи та Сходу.

Номер слайду 10

Піднесено оспівує потугу прикарпатського володаря автор «Слова о полку Ігоревім»: «Галицький Осмомисле Ярославе! Високо ти сидиш на своєму золотоверхому престолі, підперши гори Угорські своїми залізними полками, заступивши королю дорогу, зачинивши ворота на Дунаї, справляючи суди аж до Дунаю! Гроза твоя по землях тече! Ти одчиняєш ворота київські, стріляєш з батьківського золотого стола салтанів по далеких землях!».

Номер слайду 11

Волинське князівство Волинське князівство сформувалося в середині ХІІ століття, коли тут почав правити внук Володимира Мономаха Ізяслав Мстиславич. Велике значення для Волині мало її географічне положення, яке сприяло розвитку ремесла й торгівлі. Центром князівства став Володимир, заснований Володимиром Великим у Х столітті. Місто було велике, добре укріплене, мало муровані світські будинки і справляло враження на чужинців. Окрім того, Володимир був значним ремісничим і торговельним центром Волинської землі.

Номер слайду 12

В літописах згадуються й інші міста — Луцьк (або Лучеськ), Буськ, Дорогобуж, Белз, Берестя (тепер — на території Білорусі), Турійськ. Всі вони відзначені як важливі господарські центри краю.

Номер слайду 13

Після смерті Ізяслава Мстиславича Волинське князівство поділили між нащадками на кілька уділів, найбільшими з-поміж яких стали Володимирський і Луцький. Проте усобиці тривали недовго. Їх припинив син Мстислава Ізяславича Роман Мстиславич. Він прийшов на Волинь, отримавши звістку про смерть батька, і як старший із братів зайняв володимирський престол у 1173 році. Поступово під його правлінням опинилися землі всього князівства. Роман Мстиславич зажив слави як доблесний воїн. Успішним був його похід на ятвягів, яке своїми набігами непокоїло Волинь. Водночас він брав участь у походах проти половців. Тісні взаємини налагодив Роман Мстиславич із Польщею та Візантією.

Номер слайду 14

Про його державотворчий досвід свідчить і той факт, що він, скориставшись смертю галицького князя Володимира Ярославича, приєднав у 1199 році до своїх володінь Галичину. Відтак Роман Мстиславич став творцем Галицько-Волинського князівства, яке в наступні століття розвивало традиції Київської держави.

Номер слайду 15

Висновок. Ярослав Осмомисл розширив територію князівства, приєднавши землі між Дністром і Карпатами. Володимир було центром Волинського князівства. Галич був центром державності на початку ХІІ ст. в Галицькому князівствіЦінний ресурс Галицької землі - сіль. У Галицькому князівстві правила династія Ростиславовичів. У Волинському князівстві правила династія Мстиславовичів. Роман Мстиславович об'єднав Галицьке і Волинське князівство в одну державу

Номер слайду 16

Виписати конспект зі слайдів. Подивитись відео: https://www.youtube.com/watch?v=u9oay8rge6ghttps://www.youtube.com/watch?v=Ts2a. CG75 ZIw&t=1s Пройти тест: https://naurok.com.ua/test/galicke-ta-volinske-knyazivstvo-1338745.html. Завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 червня 2022
Переглядів
4375
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку