Презентація "Галицько-Волинська держава: від створення до монгольської навали"

Про матеріал
Зміст презентації: 1. Правління Романа Мстиславича 2. Становище в Галицько-Волинській державі після смерті князя Романа 3. Відновлення цілісності Галицько-Волинської держави. Початок княжіння Данила Романовича
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Галицько-Волинська держава від створення до монгольської навали

Номер слайду 2

План. Галицько-Волинське князівство за часів Романа Мстиславовича. Доля синів Романа Мстиславича після його загибеліБоротьба Данила Романовича за воз’єднання Галицько-Волинського князівства Вторгнення монгольських орд у Русь-Україну

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Передумови утворення Галицько-Волинської держави:вигідне географічне розташування: віддаленість від Києва, важкодоступність для кочовиків;необхідність спільної боротьби проти Угорщини і Польщі;економічне зростання князівств, значні родовища солі, розташовані на перехресті торговельних шляхів;енергійна об’єднавча політика волинського князя Романа Мстиславича.

Номер слайду 7

1199 р. – утворення Галицько-Волинської держави. Роман Мстиславич - 1199-1205рр.

Номер слайду 8

об’єднав Галичину й Волинь, поширив свою владу на Київ, придушив опір боярської опозиції, захищав кордони держави від військ половців, литовців і поляків, установив дружні відносини з Візантією та Німеччиною. Загинув у війні з Польщею. Князь Галицько-Волинської держави у 1199—1205 рр.,

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Карта Галицько-Волинського князівства

Номер слайду 12

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА РОМАНА МСТИСЛАВИЧА - Приєднав землі ятвягів ( литовців) - Успішно боровся з половцями - Підтримував дружні відносини з Візантією, Угорщино, Тевтонським орденом - Відмовився прийняти корону з рук Папи Римського в обмін на прийняття католицтва. Загинув 1205 р. неподалік польського міста Завихвоста під час походу проти польського князя Лешка Білого

Номер слайду 13

Значення діяльності Романа Мстиславича1. Створив велику централізовану державу – Галицько-Волинське князівство, яке стало наступником Київської Русі.2. Став фактичним володарем майже всієї Південно-Західної Русі, Окрім Чернігівщини.3. Після смерті Романа Мстиславича Галицько-Волинська держава розпалася.

Номер слайду 14

1206-1238рр. – період міжусобиць, боярських змов та іноземного втручання в галицько-волинські справи ( БОЯРСЬКА СМУТА)

Номер слайду 15

ЕТАПИ БОЯРСЬКОЇ СМУТИ1205 р. – Галицько- Волинська держава розпалася на дві частини:- у Волинському князівстві правила вдова Романа Анна як регентша при малолітніх синах Данилі й Васильку;- у Галицькому князівстві бояри підтримали онуків Ярослава Осмомисла.1211-1213 рр. – тимчасовим правителем Галича стає Данило, але бояри знову виступили проти князя і змусили його до втечі.1213 р. – боярин Владислав Кормильчич проголосив себе галицьким князем; це був перший і єдиний випадок на Русі, коли князівський престол посів не Рюрикович.

Номер слайду 16

1214 р. – Польща та Угорщина розділили Галицько-Волинське князівство:- Володимирську волость віддали Данилу і Васильку Романовичам.- у Галичі посів угорський королевич Коломан- Польща отримала Перемишль, Берестейщину й частину Холмщини. Владислава Кормильчича ув’язнено в Угорщині.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1218 р. За прияння Польщі галицьким князем став новгородський князь Мстислав Удатний, онук Ярослава Осмомисла. Данило Галицький одружився з його донькою.1219-1238 рр. – боротьба Данила Романовича за повернення Волинської землі, яку він передав братові Васильку.1228-1238 рр. – після смерті Мстислава Удатного Данило Романович веде боротьбу за галицькі землі.1238 р. - у битві під Дорогочином Данило Романович розгромив Довжинський орден хрестоносців, оволодів Перемишлем, Галичем і відновив єдність держави.

Номер слайду 19

1238 р. князь Данило розгромив німецьких рицарів-хрестоносців під Дорогочином

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Битва за Дорогочин

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Столицю переніс з Галича у Холм1240 року укріпився в КиєвіДанило Галицький (1238-1264 рр.)

Номер слайду 24

Місто Холм

Номер слайду 25

Монголи

Номер слайду 26

Працюємо з підручником (п.4, стор.124-125)Хто такі монголи?Чому цей народ називають ще й монголо-татарами?Хто привів монголів на руські землі?Коли і де відбулася перша велика битва з монголами?

Номер слайду 27

Монголи — первісно, назва споріднених родів і племен Степу, які в часи Чингізхана ввійшли до складу Монгольської імперії величезної середньовічної держави, до складу якої входили землі багатьох сучасних країн центральної Євразії, зокрема землі сучасної України, РФ, Казахстану, Узбекистану, Китаю, Індії, Пакистану. На межі 12- 13 ст. утворилася Монгольська держава.1206 р. її очолив хан Темучин ( Чингізхан) його метою стало створення Монгольської імперії, вів завойовницькі походи.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Битва на р. Калка

Номер слайду 30

31 травня 1223 р. битва на р. Калка русько-половецьке військо зазнало поразки через неузгодженість дій воєначальників; у бою брав участь і Данило Романович. Проте монголи не пішли на Русь того року.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Працюємо з джерелами (стор.126)Прочитайте уривок з літопису і дайте відповіді на запитання.

Номер слайду 33

Виконати завдання 1 на стор.126

Номер слайду 34

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 17 Завдання 4-5 на стор.126 виконати письмово.

pptx
Додано
10 березня 2023
Переглядів
3267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку