Урок узагальнення знань з теми "Київська Русь"

Про матеріал
ТЕМА. УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗА ТЕМОЮ «КИЇВСЬКА РУСЬ ЗА ЧАСІВ РОЗДРОБЛЕНОСТІ» Мета: узагальнити та систематизувати знання про становлення державності на українських землях, розвивати вміння аналізувати історичні факти й події, узагальнювати фактичний матеріал, робити висновки, висловлювати власну думку, давати характеристику історичним діячам, виховувати повагу до історії своєї країни
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували: Студентки групи ІП-41 БЛіпецька Ірена. Папірник Віра. УРОК УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ ІЗ ТЕМИ «КИЇВСЬКА РУСЬ»

Номер слайду 2

повторити, узагальнити і закріпити знання учнів з історії Київської Русі;узагальнити основні поняття та головні історичні події; вдосконалювати вміння семикласників працювати з історичною картою, пояснювати історичні терміни; вчити учнів працювати і мислити творчо; - розвивати інтерес до предмету; - виховувати любов і повагу до минулого українського народу, нашої історіїМета:

Номер слайду 3

В казках бувало старий стовп. Казав богатирям:- Підеш направо – згине кінь,Наліво – згинеш сам,А прямо – успіх жде тебе. На всій твоїй путі…Знання поможуть Вам тепер. Шлях правильний знайти.

Номер слайду 4

ПРИГАДАЙМО :1. Де була розташована держава Київська Русь наприкінці Х – першій половині ХІ століття?2. Які племена проживали на цій території?3. Хто були сусідами Київської Русі?4. Яке місто було центром Київської Русі?

Номер слайду 5

Сьогодні вас чекає урок-КВКІ КОМАНДА - Володимир ВеликийІІ КОМАНДА – Ярослав Мудрий

Номер слайду 6

Поділ класу на дві команди.2. Вибори капітанів команд.3. Жеребкування команд.4. Якщо задається запитання команді, то команда визначає, хто буде відповідати на запитання.5. Якщо команда не відповідає на поставлене запитання, то відповідає той, хто задав запитання.6. Кожна правильна відповідь буде оцінюватися журі.7. Команда – переможець отримує призи, друге місце також нагороджується.8. Всі учні отримають оцінки за урок.9. Учень з кожної команди, який найкраще відповідав за урок, нагороджується.10. Так як у нас урок –КВК, то девіз команд повинен бути: «Один за всіх і всі за одного» (зачитування епіграфу уроку. Умови змагання

Номер слайду 7

1. Хто запровадив християнство на Русі? 2. Якого князя покарало плем’я древлян і коли трапилась ця подія? 3. Яке місто було столицею Візантії? 4. Слов’янський бог грози 5. Син княгині Ольги та князя Ігоря6. Коли відбулась битва на річці Калка? 7. Дружина Володимира Мономаха 8. Злиток срібла вагою 200г 9. Як називали перший збірник законів Київської Русі? 10. Коли було закладено «Правду Ярославичів»? І КОНКУРС «ІСТОРИЧНА РОЗМИНКА»І КОМАНДА

Номер слайду 8

1. Як називається житло ченця? 2. Кочові народи, які часто нападали на східні кордони Київської Русі?)3. Якого із київських князів прозвали «Окаянним»? 4. В якому році загинув князь Святослав? 5. Погром Києва володимиро – суздальським князем Андрієм Боголюбським 6. Який штраф давали за «Руською Правдою» за вбивство простого селянина? 7. Чия шапка ввійшла в історію Київської Русі? 8. Його називали на Русі «ясним сонечком» 9. Грамота, яку давали руським князям монголо-татари на князювання 10. Хто з київських князів був «тестем Європи»?

Номер слайду 9

ІІ КОНКУРС «КАЛЕЙДОСКОП ПОДІЙ»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дуже любив мелодію він бою,Та неодмінно, кожен новий раз,Якщо на кого князь ішов війною,Постійно говорив: «Іду на Вас!»ІІІ КОНКУРС «ІСТОРИЧНІ ПОРТРЕТИ»

Номер слайду 12

Вогнем та мечем охрестив він слов’янів –За скільки років? – сказати вам не берусь,З заклятих поганів зробив християнів,Щоб ровнею стала всім Київська Русь.

Номер слайду 13

Він «Руську Правду» - перший звід законів-Для Давньоруської держави започаткував,В ньому наклав на кровну помсту заборону,Щоб дурно лити кров народ наш перестав.

Номер слайду 14

На череп коня нога княжна ступила,Лице постаріле гаряча сльоза опекла…Зненацька за ногу змія ядовита вкусила,Що у черепі кінськім гніздечко звела. Збулось пророцтво ворожбита старого-Помер від коня князь, хоча й не живого.

Номер слайду 15

«Прости нас, княгине! Можеш все забирати!»«Та що з вас візьмеш – муж уже брав данину. Хіба що із терема птиць візьму пару одну?»Дуже зраділи древляни такій легкій відплаті,І невідкладно послали княгині дари ті «багаті». До пташин ніжок кияни паклю прикріпили. Древлянське місто дуже швидко спалахнуло

Номер слайду 16

Зібрав Мал дружинників на Раду,Де отримав від бояр таку пораду:«Коли почне в кошару вовк ходити,Жодній скотині в ній уже не жити. Одне лиш, княже, можемо зробити –Потрібно князя і киян всіх перебити!»

Номер слайду 17

І КОМАНДА1. Іноземців вражала велич цього міста, вони називали його суперником Константинополя. 2. Син Святослава заснував на Волині місто і назвав його від свого імені, як? ІІ КОМАНДА1. Місто, закладене у 1247 році князем Данилом Галицьким і назване на честь сина. 2. Яке місто обрав столицею свого князівства князь Володимирко?IV КОНКУРС «ЯК ВИ ЗНАЄТЕ МІСТА КИЇВСЬКОЇ РУСІ»

Номер слайду 18

V КОНКУРС «АНАГРАМИ»

Номер слайду 19

VІ КОНКУРС «ІСТОРИЧНІ ТЕРМІНИ»

Номер слайду 20

Номер слайду 21

VІІ КОНКУРС «РЯТІВНИКИ»LБАRЖWАЮ ДОVБWSРОFГО SЗQДОWРОВWBF’Я, LПWРОSЖQИТИ FЩSЕ RНЕFQМАЛQО QЛSІТ, ІWЗ ГRЛИQБИSRНИ ВWІSКІQВ SДАWЛSЕКRИХ ВWІSД НFЕСWТОSРWАQ WПРИSQЙМSІWТЬ LПРИВSLІТ

Номер слайду 22

Святослав Хоробрий 980-1015рр. Володимир Великий 964-972рр. Ярослав Мудрий 1113-1125рр. Володимир Мономах 1019-1054рр. VІІІ КОНКУРС «КОНКУРС КАПІТАНІВ»

Номер слайду 23

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

Номер слайду 24

Написати твір-роздум «На кого з князів Київської Русі я хотів би бути схожий? Чому?». Домашнє завдання

Номер слайду 25

Молодці !!!Дякую за вашу старанність!!!

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку