Презентація "Гальванічний елемент"

Про матеріал
Матеріал розрахований для викладання фізики в 11 класі. Презентаці до теми "Електричний струм у різних середовищах".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Гальванічний елемент з картоплі,лимона»Підготувала: Алла макогон

Номер слайду 2

Гальванічний елемент – це хімічне джерело живлення, в якому використовується різниця електродних потенціалів двох металів, занурених у електроліт.

Номер слайду 3

Явище виникнення електричного струму при контакті різних металів було відкрито італійським фізіологом, професором медицини Болонського університету — Луїджі Гальвані у 1786 році. Гальвані описав скорочення м'язів задніх лапок жаби, закріплених на мідних гачках, при дотику сталевого скальпеля. Спостереження були пояснені першовідкривачем як прояв «тваринної електрики».

Номер слайду 4

Отримання електрики за допомогою овочів – завдання не таке складне, як здається. Дізнатися практично, як отримати електрику з картоплі можна у себе на кухні. Знадобиться всього кілька картоплин, шматочок дроту, кілька цвяхів, шайб, монет, щоб з їх допомогою зібрати діючий гальванічний елемент або навіть батарею. За допомогою такої батареї можна не тільки живити малопотужну навантаження на зразок годинника, радіоприймача, але навіть зарядити телефон або запалити побутову лампу освітлення.

Номер слайду 5

Отримати електрику з картоплі можливо навіть в домашніх умовах. Щоб переконатися в цьому, досить увіткнути в картоплину два металевих щупа вольтметра. Прилад покаже наявність напруги на рівні кількох мілівольт.

Номер слайду 6

Ще один ефективний спосіб одержання картопляного електрики полягає в приміщенні плоского шматочка сирого коренеплоду між пластинками міді, цинку, а також їх сплавів. Як пластин можна використовувати різні мідні монети, а негативний електрод зробити з плоскою оцинкованої шайби відповідного діаметру.

Номер слайду 7

Послідовним з’єднанням користуються для збільшення напруги батареї. При такій схемі полюса з’єднуються таким чином, що позитивний полюс одного осередку з’єднується з негативним полюсом наступного. Крайні відводи стануть плюсом і мінусом батареї. ЕРС всіх елементів складається, при цьому струм, що протікає в ланцюзі буде дорівнює току одного елемента. Загальна сумарна напруга дорівнює сумі ЕРС всіх з’єднаних елементів.

Номер слайду 8

При паралельному з’єднанні струми всіх елементів складаються. Всі позитивні полюси об’єднуються і утворюють «плюс», всі негативні полюси утворюють «мінус». Сумарний струм буде дорівнює сумі струмів всіх об’єднаних в паралельну схему осередків, а напруга дорівнює середньому напрузі окремих частин.

Номер слайду 9

«ВАРЕНА КАРТОПЛЯ»Забезпечує ще більш високі енергетичні показники. При варінні бульб органічні речовини в них руйнуються, що сприяє зниженню електричного опору «електроліту». Батарея, зібрана з пластинчастих елементів на основі вареного овоча відрізняється більшою потужністю, ніж аналогічна з сирого.

Номер слайду 10

Помістіть на невелику глибину до 2 см мідний провідник і недалеко від нього металевий. Лимон

Номер слайду 11

Підключіть прутики дроту.

Номер слайду 12

Протестуйте мультиметром скільки дана установка видає вольт.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Підвищена кислотність грунту - проблема для агрономів, але радість для електротехніків. Зміст іонів водню і алюмінію в землі дозволяє буквально увіткнути в горщик дві палки (як зазвичай, цинкову і мідну) і отримати електрику. Наш результат - 0,2 В. Для поліпшення результату грунт варто полити.

Номер слайду 18

Джерела:

Номер слайду 19

Дякую за увагу !!!

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
§ 8. Електричний струм у різних середовищах
Додано
13 червня 2022
Переглядів
14408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку