Презентація "Екологічні проблеми атомної енергетики"

Про матеріал
Матеріал розрахований для викладання фізики в 11 класі. Презентація для розширення світогляду про атомну енергетику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема проєкту: Екологічні проблеми атомної енергетики. Підготувала: Алла Макогон

Номер слайду 2

Стан ядерної галузі у світіЯдерна галузь сьогодні перебуває у глибокій стагнації. За останні два десятиріччя у світі будувалось від 2 до 10 ядерних реакторів на рік, тоді як у пору розквіту галузі (у 1970-1980 роках, до аварії на ЧАЕС) запускалося 20-30 реакторів майже щороку.

Номер слайду 3

Чому атомна енергетика не може вважатися чистою?З самого початку «атомної ери» велися дослідження впливу радіації на людину, щоб визначити прийнятні безпечні дози опромінення для персоналу станцій та для населення. З роками оцінка ризику від дії опромінення лише підвищувалась. Так, звіт Національної Академії Наук США від 2005 р. (U. S. National Academy of Sciences) підтвердив що немає безпечної дози опромінення – кожна дія радіоактивного опромінення підвищує ризик раку, дефектів при народженні дитини та інших хвороб.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Аварії на АЕС: часто та серйозно. Тільки одна із усіх технологій виробництва електроенергії здатна призводити до аварій, що можуть вбити сотні тисяч людей та продукувати небезпечні побічні продукти, які лишатимуться токсичними сотні тисяч років. Це – атомна енергетика. Сонячна станція не може вибухнути через те, що забагато сонця. Падіння вітрової турбіни означає, що дещо менше електрики буде вироблено, але не евакуацію мешканців із сотень квадратних кілометрів навкруги.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Атомна енергетика теж викидає СО2 Атомні електростанції викидають СО2 не тільки під час своєї роботи, але й на інших етапах життєвого циклу. Наприклад під час їх спорудження, бо воно передбачає величезну кількість бетону, металу, викопних палив для перевезення усіх матеріалів та працівників, тощо. Але найбільше СО2 викидається у атмосферу під час виробництва ядерного палива*, необхідного для роботи АЕС, в тому числі під час видобутку уранової руди, її перемелювання, обробки, збагачення та фабрикації палива. Далі – під час транспортування його на атомні станції, а також на безпечне зберігання радіоактивних відходів протягом тисячоліть.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ядерний паливний цикл, що необхідний для роботи АЕС, забруднює наше довкілля. Атомні реактори не можуть працювати без ядерного палива. Тому атомна енергетика більше схожа на викопні палива, які добуваються з землі, ніж на відновлювані джерела, які виробляють електрику із енергії вітру та сонячних променів. Видобування уранової руди, її переробка, збагачення та виготовлення уранових паливних «брикетів» із газоподібного збагаченого урану є дуже вуглецевоємною (СО2-intensive) та брудною справою на кожній із стадій цього процесу. Одним із найбрудніших ланок цього довгого процесу є видобуток та подрібнення уранової руди, який, як і видобуток вугілля, лишає за собою велику кількість «хвостів» у вигляді териконів, або як шлак у «хвостосховищах». Це становить серйозну загрозу для шахтарів, місцевих громад та для довкілля в цілому.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Висновок: Атомна енергетика, у порівнянні із енергією вітру, сонця, геотермальною енергією, навіть близько не наближається до поняття «чистої», «екологічної» енергії. Атомна енергетика при нормальній роботі викидає небезпечні радіонукліди. Вона також має відчутний «вуглецевий слід», суттєво вищий від того, що мають сонячна та вітрова генерація. Атомні станції використовують багато води тоді, коли проблема із водозабезпечення стає все серйознішою через глобальне підвищення температури на планеті. Для своєї роботи АЕС потребують довгого та «брудного» процесу виробництва палива. Атомна енергетика здатна вбити тисячі людей та зробити непридатними для життя людини сотні квадратних кілометрів територій.

Номер слайду 17

Джерела:

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
13 червня 2022
Переглядів
7828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку