Презентація "ГЕНЕТИКА СТАТІ. ЗЧЕПЛЕНЕ ЗІ СТАТТЮ УСПАДКУВАННЯ"

Про матеріал
Викладено презентацію до теми "Генетика статі. Зчеплене успадкування". Слайди містять вербальний матеріал, план вивчення теми, тести, творчі завдання, генетичні задачі, цікаві приклади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Відкриття приходять лише до тих, хто готовий до їхнього розуміння». Луї Пастер

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Статевий диморфізм -  анатомічні відмінності між самцями і самицями виду

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Тема заняття: Тема заняття: “Генетика статі. Зчеплене зі статтю успадкування”

Номер слайду 25

Клуб «Як? Чому? Що я можу зробити?»

Номер слайду 26

Як і коли визначається стать організму?

Номер слайду 27

Чому народжуються хворі діти у здорових батьків?

Номер слайду 28

Що я можу зробити для особливої людини?

Номер слайду 29

Відповіді (max кількість балів): 1) Ген – це ділянка молекули ДНК, яка містить інформацію про структуру білка (2). 2) Локус (1). 3) Гомологічні хромосоми (1). 4) Яйцеклітина і сперматозоїд (2+1). 5) Мейозу (1). 6) Статевих клітин (1). 7) Соматичних клітин (1). 8) 46 хромосом (1). 9) Гетерозигота (1). 10) Фенотип (1). 11) Генотип (1). 12) Томас Морган (1). 13) У хромосомах, лінійно (2). 14) Каріотип (1). 15) Кросинговер (1). 16) Генеалогічний метод (1).

Номер слайду 30

Розв’яжіть задачу: У пологовому будинку переплутали двох дівчаток. Зробили відповідний аналіз крові у дітей та їхніх батьків. У першої дівчинки ІІ група крові, а у другої – ІV. Батьки Сергій і Оксана мають відповідно ІІ і ІІІ групи крові, а Іван та Марійка - І і ІV. Поверніть дітей їхнім батькам. Відомо, що І група крові – ОО, ІІ група крові – АА, АО, ІІІ група крові – ВВ, ВО, ІV група крові – АВ.

Номер слайду 31

Розв'язання задачі: Іван, Марійка: Р ♀ ОО х ♂АВ F1: АО, ВО. Сергій, Оксана: Р ♀ АО х ♂ ВО F1: АВ, АО, ВО, ОО. Відповідь: перша дівчина є донечкою Івана і Марійки, а друга – Сергія і Оксани. І група крові – ОО, ІІ група крові – АА, АО, ІІІ група крові – ВВ, ВО, ІV група крові – АВ.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Вчені кажуть, що вирішальним фактором у визначенні статі дитини є чоловіча клітина – сперматозоїд. Чи це так?

Номер слайду 36

Гемофілія ???!!!

Номер слайду 37

Триколірна кішка приносить щастя та вдачу?!

Номер слайду 38

1. Аутосоми та статеві хромосоми. 2. Визначення статі організмів. 3. Співвідношення статей та його регуляція. 4. Успадкування, зчеплене зі статтю. 5. Генетичні захворювання. План лекції:

Номер слайду 39

Кожен живий організм – рослини, тварини, людина – володіє певним набором хромосом, у яких форма, розміри суворо постійні для визначеного виду. Аутосоми та статеві хромосоми

Номер слайду 40

Аутосоми – парні хромосоми, однакові для чоловічих і жіночих організмів. Статеві хромосоми містять гени, що визначають статеві ознаки організму. У собаки 78 хромосом: 2 з них статеві, 76 – аутосоми. У кішки всього 38: 2 статеві, 36 – аутосомы. У людини 46 хромосом: аутосоми – 44, статеві – 2. Хромосомний набір самців і самиць відрізняється тільки за однією парою.

Номер слайду 41

Жіночими статевими хромосомами людини є ХХ- хромосоми. а чоловічими – ХУ-хромосоми.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Під час мейозу гомологічні хромосоми розходяться до різних гамет, і в однієї статі виникає лише один тип гамет (гомогаметна стать), в іншої – два, які розрізняються будовою статевих хромосом (гетерогаметна стать). У багатьох організмів гомогаметною статтю є жіноча, а гетерогаметною – чоловіча (двокрилі комахи, клопи, жуки, риби, ссавці, деякі дводомні рослини тощо). У інших (птахи, плазуни, деякі риби та земноводні, метелики) – навпаки.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Коли визначається стать? Приклади Як визначається стать? Стать визначається в момент запліднення Людина, більшість ссавців При поєднанні двох Х-хромосом формується жіночий організм, а X- та Y-хромосоми – чоловічий Стать визначається ще до запліднення Коловертки, багатоще-тинковий черв’як динофілюс Ці тварини утворюють яйцеклітини двох типів: великі, багаті на жовток, і дрібні, з невеликим запасом поживних речовин. З крупних яйцеклітин утворюються лише самиці, а з маленьких – самці. Визначення статі організмів.

Номер слайду 46

Стать визначається після запліднення і формується під впливом гормонів Морський черв’як Bonellia viridis Якщо личинка прилаштовується на тіло дорослої самки, то під впливом гормону бонеліну личинка перетворюється на крихітного самця. Якщо личинка прикріплюється до якогось іншого субстрату – то з неї розвивається велика самиця Стать визначається після запліднення і формується під впливом довкілля Окремі види черепах, крокодилів, ящірок У крокодилів та ящірок при підвищенні температури середовища з яєць вилуплюються більше самців, в черепах – самиць

Номер слайду 47

Bonellia viridis

Номер слайду 48

Стать визначається після запліднення і може змінюватися Риби- чистильники Самці мають «гареми» з декількох самиць. Після загибелі самця його функції бере на себе одна із самиць, у якої з недиференційованих зачатків розвиваються сім'яники Акваріумні рибки-мечоносці Самиці з віком здатні пе­ретворюватись на самців Залежність від факту запліднення Бджоли, джмелі, мурахи Із заплідненої яйцеклітини формуються самиці, а з незаплідненої – самці Різна кількість статевих хромосом Коники, тарган чорний У диплоїдному наборі самця є лише одна статева хромосома з пари гомологічних, а у самиці – обидві

Номер слайду 49

Риби-чистильники Вплив умов довкілля або гормонів на формування статі Мечоносці

Номер слайду 50

Cтать у бджоли визначається залежно від факту запліднення

Номер слайду 51

Таргани, коники, клопи Самиця – ХХ Самець - ХО

Номер слайду 52

Співвідношення статей і його регуляція 1 : 1

Номер слайду 53

Ознаки, гени яких розташовані в статевих хромосомах (Х і Y), називають зчепленими зі статтю, а успадкування таких ознак – успадкуванням, зчепленим зі статтю. Drosophila Успадкування, зчеплене зі статтю

Номер слайду 54

Успадкування, зчеплене зі статтю Вперше встановив Т.Морган

Номер слайду 55

У-хромосома не містить багатьох алелей, наявних в Х-хромосомі

Номер слайду 56

1. Гени, повністю зчеплені зі статтю. Вони локалізовані в негомологічній ділянці Х-хромосоми і передаються виключно через Х-хромосому. До числа таких генів належать рецесивні гени гемофілії, дальтонізму, домінантний ген гіпофосфатемії (вітамін D-резистентний рахіт).

Номер слайду 57

2. Гени, розташовані в Y-хромосомі. Вони передаються від батька до всіх його синів, бо Y-хромосому одержують лише сини (перетинки між пальцями, раннє облисіння, волохатість вушних раковин, іхтіоз)

Номер слайду 58

3. Гени, частково зчеплені зі статтю. Розташовані в гомологічних ділянках Х- і Y-хромосом, можуть передаватися як з Х-, так і з Y-хромосомою, і переходити з однієї в іншу при кросинговері (епідермальний бульоз, геморагічний діатез )

Номер слайду 59

Номер слайду 60

У бабусі жили триколірна киця і 2 коти: чорний та рудий. Чорний кіт Філя був дуже злим бешкетником. А рудий кіт – дуже ласкавим. Він був вихованим та охайним. Бабуся дуже хотіла, щоб рудий кіт Мурчик і киця Мурка народили маленьких кошенят. А коли Мурка народила чотирьох кошенят, то бабуся була невпевнена – хто батько цих кошенят: рудий Мурчик або чорний Філя. Мурка народила чотирьох дітей: черепахову і чорну киць, рудого та чорного котів.

Номер слайду 61

Р2 ♀ XBХb х ♂ XBY    F1 XBХB, XBХb, XBY, XbY ХВХВ – чорна кішка; XbХb – руда кішка; XВХb – черепахова кішка; ХВУ – чорний кіт; XbУ – рудий кіт. Р1 ♀ XBХb  х  ♂ XbY F1 XBХb, XbХb, XBY, XbY Розв’язання задачі: Мурка народила черепахову і чорну киць, рудого та чорного котів.

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Яким буде потомство, якщо батько дальтонік, а мати та її найближчі родичі розрізняють кольори нормально? Дано: D – ген нормального зору, d – ген дальтонізму. Р♀ XDХD Х ♂ XdY . F1 – ? P ♀ XDХD х ♂ XdY, F1: XDXd , XDY XDXd – дівчинка – носителька дальтонізму, XDY – здоровий хлопчик. Відповідь: від шлюбу чоловіка-дальтоніка і здорової жінки можуть народитися дівчинка-носителька дальтонізму і здоровий хлопчик.

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

ГЕМОФІЛІЯ – “ХВОРОБА КОРОЛІВ” Монархи-батьки, як могли, прагнули вберегти своїх чад від будь-яких травм. Наприклад, іспанська королівська родина одягала двох своїх хлопчиків в підбиті ватою костюми. Микола ІІ та його родина також змушені були вжити запобіжних заходів, оточивши себе вузьким колом людей, які знали таємницю хвороби, і захистивши сім’ю від зовніш- нього світу високими залізними гратами навколо Палацового парку в Царському селі.

Номер слайду 68

Дано: P ♀ ХНХһ х ♂ XHY. Розв’язання: ♀ ХНХһ х ♂ XHY. F1: XHXH, XHXh, XH Y, XhY. F1? XHXH– здорова дівчинка; XHY – здоровий хлопчик; XHXh – дівчинка носителька гемофілії; XhY – генотип хворого хлопчика. Відповідь: 25%. В родині молодої дівчини всі вважали, що чоловікам не щастить. Той зі скелі розіб'ється, той з коня впаде і ногу зламає, то народиться хлопчик зовсім слабеньким і швидко помирає. А дівчатка були завжди здорові. Яка вірогідність народження хворої дитини, якщо дівчина має ген гемофілії? Н- здоровий ген, һ – ген гемофілії Розв’язання задачі:

Номер слайду 69

Зчеплені зі статтю Х-зчеплення У-зчеплення Домінантне Рецесівне Домінантне Рецесівне Проміжне Проміжне Аутосомні Генетичні захворювання

Номер слайду 70

Джон Лэнгдон Даун Cиндром Дауна зустрічається в одного із 600 новонароджених Основний фактор ризику, що підвищує вірогідність появи дитини з синдромом Дауна – це вік майбутньої матері. У 45 років ризик народження хворої дитини 1:30.

Номер слайду 71

Симптоми хвороби Дауна

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Синдром Едвардса (трисомія- 18). Маленькі очі, неправильно розташовані вуха, вроджені пороки серця, недорозвинені скелетні м'язи, відсутня шия, наявні дефекти пальців.

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Трисомія - 13

Номер слайду 76

Синдром «котячого крику» Цей специфічний крик виникає при недорозвиненому голосовому апараті дитини

Номер слайду 77

Ця хвороба проявляється у жінок і характеризується відсутністю яєчників, недорозвиненням вторинних статевих ознак і повним безпліддям. Хворі на цей синдром мають дуже маленький зріст і відстають в розумовому розвитку. Синдром Шершевського-Тернера

Номер слайду 78

Номер слайду 79

Синдром Клайнфельтера

Номер слайду 80

Номер слайду 81

Синдром трипло-Х. Каріотип 47, ХХХ. «Супервумен». Переважна більшість таких жінок мають нормальний фізичний та розумовий розвиток. Лише в деяких з них порушена репродуктивна функція. Більшість жінок мають нормальну плодючість. У жінок з тетра- і пентасомією описані розумова відсталість, черепно-лицеві дизморфії, аномалії зубів, скелета і статевих органів. Однак жінки навіть з тетрасомією по Х-хромосомі мають нащадків.

Номер слайду 82

Номер слайду 83

Прогерія – це синдром прискореного старіння, який проявляється в ранньому дитинстві і викликає передчасну загибель дитини. Симптоми і ознаки розвиваються протягом 2 років і включають затримку фізичного розвитку, черепно-лицеві аномалії і фізичні зміни, характерні для старіння. Середній вік, в якому пацієнти помирають, становить 12 років. Причиною є ураження коронарних артерій і судин головного мозку.

Номер слайду 84

Має чоловічі статеві залози, має зовнішні ознаки жінки. Набір хромосом чоловічий. Синдром Морріса – спадкове захворювання, викликане наявністю дефектного рецесивного гена, розташованого в Х-хромосомі.

Номер слайду 85

Розв’язання задачі: Альбінізм успадковується людиною як аутосомна рецесивна ознака. У родині, де один з подружжя альбінос, а інший – нормальний, народилися різнояйцеві близнюки, один з яких нормальний стосовно аналізованої хвороби, а інший – альбінос. Яка вірогідність народження наступної дитини альбіносом? P ♀ Аа х ♂ аа. F1: Аа – дитина-носій, аа – альбінос. Відповідь – 50% Дано: А - норма, а – альбінізм.

Номер слайду 86

P ♀ АА х ♂ аа. F1: Аа, Аа, Аа, Аа Відповідь: всі фенотипічно здорові Хвороба Вільсона успадковується як рецесивна аутосомна ознака. Яка вірогідність народження хворих дітей в родині, де один з подружжя страждає цим захворюванням, а інший – повністю здоровий, здорові були також його батьки, брати й сестри? Дано: А - норма, а – хвороба Вільсона.

Номер слайду 87

У коней трапляється спадкова хвороба гортані. Під час бігу хворі коні хриплять. Від хворих батьків часто народжуються здорові лошата. Домінантною чи рецесивною є ця хвороба коней? P ♀ Аа х ♂ Аа. F1: АА, Аа, Аа, аа

Номер слайду 88

Клуб «Як? Чому? Що я можу зробити?»

Номер слайду 89

Як і коли визначається стать організму?

Номер слайду 90

Чому народжуються хворі діти у здорових батьків?

Номер слайду 91

Що я можу зробити для особливої людини?

Номер слайду 92

«Відкриття приходить лише до тих, хто готовий до їхнього розуміння». Луї Пастер

Номер слайду 93

Відкрита платформа «I say as I understand» («Кажу як розумію»)

Номер слайду 94

1). Створити пам’ятку «Шляхи запобігання генетичних захворювань». 2). Підготувати повідомлення за темами: мутаційна мінливість; проблеми, пов’язані з ГМО; клонування живих істот; генетика на службі у людини. 3). Вивчити матеріал теми заняття.

Номер слайду 95

Будьте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Григор'єва Юлія Павлівна
    Браво! Титанічна праця! Велике дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
7270
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку