Презентація "«Генріх Гейне – німецький поет – романтик. «Книга пісень» – видатне явище німецького романтизму»

Про матеріал

Дана презентація рекомендована для використання під час проведення уроку – щоденника «Генріх Гейне – німецький поет – романтик. «Книга пісень» – видатне явище німецького романтизму». Допоможе школярам відрити чудовий світ творчості Генріха Гейне та її зв'язок з музикою, живописом.

Є у німецького поета Генріха Гейне чудові філософські слова, які визначають місце поета у Всесвіті: «Увесь світ надірваний саме по середині. А оскільки серце поета — центр світу, то за нашого часу воно теж має найболючішим чином надірватися. У моєму серці пролягла велика світова тріщина». Ця тріщина час від часу кровоточила, однак не заважала поетові створювати поетичні шедеври, якими зачитувалися його сучасники і на які писали музику найвідоміші композитори.

Саме поранене серце поета створило його знамениту «Книгу пісень», сповнену такої сили лірики і таких вселенських почуттів, що часом здається, ніби і твоє серце якщо не кровоточить, то безмежно сумує під потужною хвилею смутку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генріх Гейне – німецький поет – романтик. «Книга пісень» – видатне явище німецького романтизму

Номер слайду 2

Генріх Гейне Я ніколи не надавав великого значення славі поета, І мене мало турбує, хвалять чи гудять мої пісні, Але на мою труну ви повинні покласти меч, бо я був хоробрим солдатом у війні за визволення людства.

Номер слайду 3

Прийом «Сніжна грудка» Романтизм: - активний; - пасивний Прогресивний Революційний Громадянський Представники: Дж. Г. Байрон, Т. Шевченко, К. Рилєєв, М. Лермонтов, Адам Міцкевич Настанова на активну життєву позицію, боротьбу за ідеал Людство ще не зазнало щасливого життя, його «золотий вік» попереду і за нього слід боротися

Номер слайду 4

Жива квітка кохання – збірка «Книга пісень», написана поетом 1817-1827рр.

Номер слайду 5

«З мого великого болю творю я пісні маленькі» «Книжка - то тільки урна з попелом мого кохання» Генріх Гейне

Номер слайду 6

Амалія «Книга пісень»

Номер слайду 7

Третє видання «Книги пісень» (1839) Любов порівнюється зі сфінксом Кохання: несподівана радість; утіха серця; страждання; туга; смерть. Кохання - велика таємниця, а людина - загадка світу. О, дивний сфінксе! Розв’яжи Оце питання прокляте! Багато тисяч літ його Не міг я розгадати!

Номер слайду 8

«Вмирають люди і роки» Це поетичний гімн збірки, гімн коханню, непереможній силі людського почуття

Номер слайду 9

Літературні асоціації «Книги пісень» Біблія («Книга книг») «Пісня над піснями» «Канцоньєре» («Книга пісень» 1336—1373) Франческо Петрарки

Номер слайду 10

Р.Шуман П.І. Чайковський М. Лисенко

Номер слайду 11

Середній Рейн з його сорока замками знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Однією з тутешніх легенд є скеля Лорелеї, яку описав у своєму вірші Генріх Гейне

Номер слайду 12

«Лорелея»

Номер слайду 13

«Лорелея»

Номер слайду 14

«Чому троянди немов неживі...» Троянди - символ кохання, а в творі- бліді через втрату кохання, смерть. Сонце - символ тепла, світла, радості. А у вірші - сонце холодне і сердите.

Номер слайду 15

Видатні перекладачі Б. Грінченко М.Старицький Павло Тичина М. Коцюбинський Леся Українка

Номер слайду 16

«Коли розлучаються двоє» Коли розлучаються двоє, За руки беруться вони, І плачуть, і тяжко зітхають, Без ліку зітхають,смутні. З тобою ми вдвох не зітхали, Ніколи не плакали ми: Той сум, оті тяжкі зітхання Прийшли до нас згодом самі. Микола Лисенко Прекрасний переклад Максима Ставінського (м. Львів). Перекладач відтворив музичну стихію твору, використовуючи асонанси та алітерації, а також строфічну організацію тексту. На музику його було покладено українським композитором Миколою Лисенко Прекрасний переклад Максима Ставінського (м. Львів). Перекладач відтворив музичну стихію твору, використовуючи асонанси та алітерації, а також строфічну організацію тексту. На музику його було покладено українським композитором Миколою Лисенком.

Номер слайду 17

Метод «Прес» Генріх Гейне : «Кожна людина - це всесвіт, який з нею народжується і з нею вмирає; під усякою могильною плитою лежить всесвітня історія»

Номер слайду 18

«Сходинки успіху» Намалюйте у зошитах сходинки по кількості завдань нашого уроку. Зафарбуйте ті сходинки, із завданнями на яких ви впорались.

Номер слайду 19

«Палітра емоцій» Із поданого переліку вражень, почуттів виберіть три слова, що відповідають вашому настрою в цю хвилину: замріяність, співчуття, захоплення, спокій, радість, переживання, легенький смуток, розчарування, світла печаль.

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1) Написати листа поетові. 2) Вивчити напам'ять одну з поезій Г. Гейне. 3) За підручником визначити своєрідності «Книги пісень».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лось Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кайдалова Жанна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Миколенко Олена Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
20 травня 2018
Переглядів
14978
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку