Презентація "Географічні дослідження"

Про матеріал
Презентація з географії для 6-го класу "Методи географічних досліджень", ознайомившись з якою учень зможе назвати об'єкти вивчення географії, основні джерела географічних знань та методи збирання географічної інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні дослідження

Номер слайду 2

Географічні знання здобувають у різний спосіб. Способи, за допомогою яких вивчають той чи інший об'єкт, явище, процеси природи та суспільства, називають методами досліджень.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дослідники ретельно вивчають, літературу — все, що вже написано зданої теми. Вони аналізують і зіставляють історичні документи, стати стичні дані, об’єкти та явища. Використавши таким чином досвід інших до спідників, кожний робить і свій внесок у наукове пізнання світу.

Номер слайду 7

Спостереження можна проводити в школі на географічному майданчику або вдома, використовуючи не складні прилади. Так, за допомогою гномона (рейки завдожки 1 м) ви можете дослідити, як змінюється висота Сонця над горизонтом протягом року. Для цього у 20-х числах кожного місяця, опівдні (приблизно о 12-й год), вимірюйте довжину полуденної тіні гномона Вимірювання довжини полуденної тіні і кута падіння сонячних променів за допомогою гномона. Гномон

Номер слайду 8

метеорологічні спостереження (спостереження за погодою) — за зміною температури повітря, станом неба (хмарністю), опадами, напрямком вітру та іншими погодними явищами. Такі спостереження проводять щодня. 

Номер слайду 9

Температуру повітря, як ви вже знаєте, вимірюють за допомогою термометра. Хмарність (ступінь покриття неба шарами) визначають на око: безхмарно (коли небо ясне і хмар немає), невелика, мінлива (якщо хмари закривають приблизно півнеба) чи суцільна (коли хмарами закрите все небо). Спостерігайте за наявністю опадів. Вони можуть випадати з хмар у рідкому (дощ, мряка) і твердому (сніг, град) станах або можуть утворюватися на земній поверхні та різних тілах (туман, роса, іній, паморозь).

Номер слайду 10

фенологічні спостереження — спостереження за сезонними змінами в рослинності та тваринному світі. Для систематичних фенологічних спостережень оберіть невелику ділянку з кількома деревами, кущами та трав’яними рослинами поблизу свого будинку, школи чи в парку. 

Номер слайду 11

Д/З: опрацювати параграф 2стр. 12 – 15. Проведіть дослідження: Тема Спостереження на місцевості за змінами в природі (табл. 2) стр. 15 Проводьте спостереження за погодою. Результати записуйте в календарі погоди за зразком (табл. 2).

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку