Презентація "Географія - наука про Землю"

Про матеріал
Презентація знайомить шестикласників з наукою географія. Коли виникла географія,для чого людині потрібні географічні знання,зхто дав назву географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія— наука про Землю

Номер слайду 2

Нехай тобі підкажесерця стук – яка найромантичнішаз усіх наук?Про цю науку сумніву не маю я – це благородна географія!

Номер слайду 3

Вправа «Самопредставлення»Я, (ім’я та прізвище), хотів (ла) б побувати …..(назвати країну, чи місто, чи село, чи гори, чи річку, озеро тощо, назва має починатися на першу букву вашого імені)

Номер слайду 4

Географія як наука про Землю, її природу, населення та його господарську діяльність, про взаємодію природи і людства.

Номер слайду 5

Батьком географії вважають давньогрецького ученого Ератосфена (275 – 194 рр. до н.е.). Саме він вперше назвав науку, що описує природу та населення Землі, географією. ГЕОГРАФІЯ – «Гео» від імені богині Землі Геї, «графо» - пишу - землеопис

Номер слайду 6

Світ, відомий Ератосфену – Ойкумена (Заселена земля) Александрія Сієна

Номер слайду 7

Ератосфен написав “Географію” у 3-х книгах. Також відома його праця “Про вимірювання Землі”. ГЕОГРАФІЯ - землеопис. Александрія Сієна (Асуан)

Номер слайду 8

Для визначення розмірів Землі Ератосфен використав прилад скафіс. Спосіб вимірювання земної кулі за Ератосфеном.

Номер слайду 9

Формування поняття « географія ». Термін «географія» запровадив грецький учений та письменник Ератосфен Киренський (близько 276 - 194 рр. до н. е.)19 червня 240 року до н.е. Цю дату можна назвати днем народження географії, а Ератосфена її батьком. У цей день – день літнього сонцестояння того часу – він уперше виміряв розміри Землі.

Номер слайду 10

Люди з давніх-давен цікавились, які процеси відбуваються на Землі. Спочатку свої думки і спостереження вони передавали від покоління до покоління у вигляді наскельних малюнків, міфів та легенд, а пізніше, з появою писемності,— записували.

Номер слайду 11

Які завдання виконувала географія давніх часів, а які виконує сьогодні? ЗАВДАННЯ ГЕОГРАФІЇ У минулому У наш час 1. Пошук нових земель та їх описання; 1. Охорона природи; 2. Цікавили неосвоєні Землі. найбільш заселені території. Відповідала на питання Що? Де? Коли? Відповідає на питання: Чому? Через що? Як?

Номер слайду 12

Сучасна географія – це система наук

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Географічні явища. У природі та житті людини також мають велику роль географічні явища, які відбуваються навколо нас повсякденно.

Номер слайду 17

Географічні процеси. Процеси, які спричиняють зміни в складі та будові поверхні Землі називаються географічними процесами. Багато географічних процесів мають руйнівний характер: вулканізм та землетруси, повені та морські хвилі, смерчі та урагани. Географи характеризують їх походження і руйнівну силу.

Номер слайду 18

Об'єктом вивчення географії є географічна оболонка, населення та господарство; Предметом вивчення географії є — взаємозв'язки між різними фізико-географічними і суспільно-географічними процесами. Найважливішим предметом є вивчення процесів взаємодії людини і природи. Адже з кожним роком людина все більше змінює природні об'єкти завдяки видобутку корисних копалин, вирубці лісу, забрудненню відходами атмосфери та Світового океану, тобто впливаючи на всі оболонки Землі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Джерела географічних знаньографічних знаньерела географічних знань•Книжки

Номер слайду 21

ГЕОГРАФІЯ - наука про Землю

Номер слайду 22

http://adsence.kiev.ua/wp-content/uploads/robogal/2009-11-27-878322/1.jpg. Географія вражає і захоплює …Благодатне місце у пустелі

Номер слайду 23

Географія вражає і захоплює …“Антарктичний корабель”

Номер слайду 24

Географія вражає і захоплює …Дубаї, співаючий фонтан

Номер слайду 25

Географія вражає і захоплює …Кольський півострів, сейд

Номер слайду 26

Географія вражає і захоплює …Якутія, Мирний, алмазний кар’єр

Номер слайду 27

ЩАСЛИВОЇ ДОРОГИ В НАУКУ ГЕОГРАФІЮ!

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
6 вересня 2022
Переглядів
2054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку