Презентація "Географія Гусятинського району"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про особливості географічного положення та природних умов Гусятинського району. Може використовуватися при вивченні природи рідного краю у 8 класі з курсу "Фізична географія"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія Гусятинщини Гусятинський район знаходиться в південно- східній частині Тернопільської області, в західній частині лісостепу України. Його площа сягає близько 1000 км². Населення становить близько 71.3 тис. чоловік, з якого 70 % складає сільське населення, а 30 % припадає на міських жителів. Територія району в плані дещо нагадує прямокутник, видовжений з півночі на південь на 45 кілометрів, із заходу на схід на 35 кілометрів. Район межує на півночі з Підволочиським районом, на півдні – з Чортківським, на заході – з Теребовлянським, на сході - з Чемеровецьким, Городоцьким і частково Волочиським районами Хмельницької області, де природньою межею є річка Збруч. Крайня північна точка району с. Кокошинці - 49°24 пн.ш., південна – с. Сидорів – 29°пд.ш., крайня східна точка – с. Волиця – 25°сх.д., західна – с. Майдан – 26°20 зх.д. Гусятинський район лежить на заході Подільської височини. Поверхня північної частини підвищена горбисто-пасмово-товтрова. Південна частина підвищена хвиляста лесова рівнина. У північно-східній частині простягається пасмо товтр шириною від 2 до 8 кілометрів, відносна висота 40-70 метрів.

Номер слайду 2

Рельєф Гусятинський район розташований в межах однієї області – Волино-Подільської височини. Його територія в основному відповідає Придністровській структурно-пластовій глибоко-розчленованій рівнині і займає і її східну частину. Регіон характеризується значно меншими (280-300 м) амплітудами неотектонічних піднять і нижчими абсолютними позначками сучасного рельєфу. Відповідно знижена на декілька метрів і Поверхня палеозою. На вододілах зберігся сарматський покрив, серед відкладів тортону досить поширені гіпси, потужність яких досягає 20-25 м.. Наявність гіпсів сприяє широкому розвитку карстових процесів. На пологих межиріччях Нічлави і Збруча, Сере-ту і Нічлави є ряд невеликих озер. Здебіль-шого безтічні, місцями з'єднані пониженням в верхів’я балок . Волино-Подільська височина.

Номер слайду 3

Основні рельєфні структури. Подільське плато. Волино-Подільська височина Подільські Товтри. Гори Медобори

Номер слайду 4

Кліматичні особливості В загальних рисах клімат району помірно-континентальний. Тут панує континентальне помірне повітря, часто поступає трансформоване морське помірне з північної Атлантики, взимку певний вплив має арктичне повітря. Пересічний тиск повітря в циклонах майже не змінюється на протязі року (1004-1005 ГПа), а в антициклонах спостерігається найбільший взимку (1033 ГПа) і найменший влітку (1013 ГПа). Середня річна температура в північній частині становить 6,6°С, у південні - 6,9°С. Максимальна температура повітря спостерігається в північній частині - 35°С, в південній - 36°С, а мінімальна - 32°С. Безморозний період триває 160 днів. Кількість днів з температурою повітря вище 0°С становить 220-250, вище 5°С - 205 днів, вище 10°С - 100-160 днів, вище 15°С - 95-100 днів. Отже, в цілому кліматичні умови району дають можливість вирощувати всі сільськогосподарські культури в даній зоні. Але слід врахувати шкідливі атмосферні явища, такі як приморозки, град, зливи, суховії, засуха, а для озимих культур осінньої вегетації і перезимування. Фенологічні дослідження показують, що ймовірність пошкодження надземних частин плодових дерев сильними морозами незначна, а часткове пошкодження озимих спостерігається щорічно, а в окремі зими на великих площах.

Номер слайду 5

Ґрунти В межах Гусятинського району поширені основні типи і підтипи грунтів: 1. Опідзолені грунти а) світло сірі опідзолені б) сірі опідзолені в) темно-сірі опідзолені 2. Чорноземи опідзолені 3. Чорноземи глибокі малогумусні 4. Луково-болотні 5. Болотні. Разом в районі всі грунти можна розбити на 13 аграрновиробничі групи. Всі групи району придатні для вирощування сільськогосподарських культур. На родючих грунтах, під впливом сприятливих кліматичних умов сформувався різноманітний видовий рослинний і тваринний світ. Територія району розташована в східній частині Львівсько-Чернівецького агрогрунтового району. Тому на цій території проходили різні процеси грунтоутворення. Опідзолені грунти можна розділити на дві виразно відмінні генетичні групи. Перша група - це чорноземи опідзолені і темно-сірі опідзолені грунти, що мають складний генезис. Друга група - це підзолисті грунти, сірі та світлосірі опідзолені грунти.

Номер слайду 6

Корисні копалини. Корисні копалини району незначні. Серед них найбільше значення мають неметалеві природні матеріали: вапняки, цегельні і черепичні глини, кварцеві піски, крейда, мергель, гравій, галька. Так, в с. Старий Нижбірок видобувають глину, у Яблунові - пісок, у Сидорові - камінь (щебень), у Калагарівці - камінь вапняк. Загальна площа земель під корисними копалинами становить на 193,4 га, з них відпрацьовано 171,0 га, в експлуатації знаходиться тільки 19,4 га. Єдиним видом ресурсів літосфери, які мають районне, обласне і державне значення є мінеральні води. Так, біля річки Збруч в південно-східній частині смт. Гусятин виявлено сірководневу воду типу "нафтуся", ропу. Камінь вапняк. Пісок кварцовий

Номер слайду 7

Флора Гусятинщини Флора району налічуй близько 1100 видів вищих спорових і насінних рослин, які належать до 100 родин і 500 родів. Серед рослин охороні підлягає біля 250. 27 видів рослин, що зростають на Тернопільщині занесено до Червоної книги України. Рослинність нашого району належить до степового, лукового і болотного тилів. Чагарникові угрупування займають невеликі площі. Це зарості вишні степової, таволги. Луки складені переважно з угрупувань, утворюваних кострицею лучною, кострицею червоною, тонконогом лучним . В даному районі панують такі Лісові формації: 1) дубово-грабові ліси 2) букові ліси 3) дубові ліси. Степова рослинність збереглася рідко, невеличкими острівцями. Вона зустрічається на схилах Товтрового кряжу та широких зниженнях у верхів'ях неглибоких балок, сухих місцях плато. Осока низька. Буковий ліс

Номер слайду 8

Фауна Гусятинщини Видовий склад ссавців Гусятищини багатий і різноманітний. Особливістю місцевої фауни є волика кількість видів гризунів , комахоїдних і рукокрилих. Парнокопитних мало - всього 4 види. Ще менше зайцеподібних - 2 види. Зустрічається лисиця, заєць русак, дикий кабан, тхір, хом'як, кріт та інші. Серед тварин, які поширені на Гусятинщині зустрічаються і рідкісні види, занесені до Червоної книги. До таких видів відносяться окремі комахоїдні, рукокрилі і хижі. Територія району в наш час ще досить багата птахами. Земноводні представлені звичайною часницею, зеленою та сірою ропухами, трав'яною жабою, рідко квакшею, яка трапляється на кущах, розкиданих по луках. Плазуни менш чисельні за видовим складом тепер перебувають на стадії цілковитого зникнення. Зустрічається живородяща та прудка ящірка і звичайний вуж. Дикий кабан. Прудка ящірка

pptx
Додано
3 квітня 2019
Переглядів
1187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку