Презентація "Гімнастика"

Про матеріал
Гімнастика – це найбільш видовищний вид спорту. 1.Історія виникнення гімнастики з часів Древньої Греції. 2. Сучасне відродження гімнастики. 3. Гімнастика на Олімпійських іграх сучасності. 4. Види гімнастики. 5. Спортивна гімнастика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ГІМНАСТИКА» Підготував :учитель фізичної культури КОПІЙКА С. М. Правління освіти Печерської районної в м. Києві адміністраціїШкола І-ІІІ ступенів № 5 Печерського району м. Києва

Номер слайду 2

Гімнастика -це слово грецьке й означатє оголений. У Древній Греції якийсь час фізичними вправами займалися без одягу, тому що вважали, що в світі немає чарівніше одягу, ніж бронза мускулів і свіжість шкіри.ІСТОРІЯ

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ Гімнастика – це найбільш видовищний вид спорту. Вперше термін "гімнастика" з'явився у стародавніх греків у 18 ст. до н. е. Заняття фізичними вправами проводили у спеціальних закладах для хлопців та юнаків:школах (з 7 до 12 років); палестрах (з 12 до 16 років); гімнасіях (з 16-18 років).

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ В ті часи гімнастика включала в себе всі відомі в античну епоху фізичні вправи: легку і важку атлетику;боротьбу;фехтування;веслування; а також акробатику; ігри з м'ячем;танці.

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ Спрямованість гімнастики була комплексною - і для фізичного, і для духовного вдосконалення людини. Арісто́тель — давньогрецький науковець-енциклопедист, філософ і логік, взагалі вважав, що спосіб життя вільної людини немислимий без занять гімнастикою.

Номер слайду 6

СУЧАСНЕ ВІДРОДЖЕННЯ ГІМНАСТИКИОригінальні системи гімнастики були створені: у Франції Ф. Аморос (1770-1847); у Швеції (шведська) П.-Г. Лінгом (1776-1839); а в Чехії (сокільська) - Мирославом Тирш (1832-1884).

Номер слайду 7

Непросто встановити, коли гімнастика у системі фізичного виховання, стала видом спорту. Відомо, що: в 1817 р. 80 учнів Ф. Амороса провели публічні змагання в Парижі; що в Греції, в Афінах, починаючи з 1859 р., не раз робилися спроби відродити античні Олімпійські ігри, і проводилися змагання з багатьох видів фізичних вправ і гімнастики. СУЧАСНЕ ВІДРОДЖЕННЯ ГІМНАСТИКИ

Номер слайду 8

ГІМНАСТИКА ОЛІМПІЙСЬКА Визнаним видом спорту гімнастика стала в 1896 р., коли була включена в програму перших сучасних Олімпійських ігор в Афінах. І з тих пір залишається їх справжньою прикрасою. З перших Олімпійських ігор основу змагань гімнастів становили вправи на гімнастичних снарядах: коні, кільцях, брусах, перекладині і в опорних стрибках, а з 1932 р. (Лос-Анджелес, США) і у вільних вправах. 

Номер слайду 9

Спочатку на олімпійський гімнастичний поміст виходили лише чоловіки, а в 1928 р. (Амстердам, Нідерланди) вперше змагалися і жінки. Правда, наступні, Х Ігри (1932, Лос-Анджелес, США), вони пропустили, але з XI Ігор (1936, Берлін, Німеччина), брали участь постійно у всіх іграх. Спочатку жінки змагалися тільки в командній першості. ГІМНАСТИКА ОЛІМПІЙСЬКА

Номер слайду 10

А у 1901 році у Києві було засновано "Київське гімнастичне товариство", найчисельніше товариство на Україні. ГІМНАСТИКА В УКРАЇНІВідлік української гімнастики почався 160 років тому, коли в Одесі, у 1861 році, було засновано Перший гімнастичний гурток. Пізніше з'явилися гімнастичні гуртки у Харкові, Чернігові, Катеринославі, Житомирі, Львові, Кам'янці-Подільському.

Номер слайду 11

Спортивна гімнастика (1896 р.);Спортивна акробатика (1932 р);Художня гімнастика (1984 р.);Стрибки на батуті (2000 р.)Естетична гімнастика;Спортивна аеробіка;Жіноча гімнастика;Атлетична гімнастика та інші. ВИДИ ГІМНАСТИКИ

Номер слайду 12

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКАСпортивна гімнастика - один з найдавніших олімпійських видів спорту, що включає змагання на різних гімнастичних снарядах. Вправи силові і складнокоординаційні. Виконання вправ оцінюється за складністю та точністю виконання. Похитування та падіння – груба помилка, що карається зняттям балів.

Номер слайду 13

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКАПрограма сучасної чоловічої спортивної гімнастики складається із вправ на шести предметах: вільні вправи;вправи на перекладині;вправи на паралельних брусах;вправи на кільцях;гімнастичному коні;та опорний стрибок.

Номер слайду 14

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКА Програма сучасної жіночої спортивної гімнастики складається із вправ на чотирьох предметах: вільні вправи, вправи на різновисоких брусах; вправи на колоді; опорний стрибок.

Номер слайду 15

ВІЛЬНІ ВПРАВИВільні вправи виконуються на «килимі» — квадратному помості, розмірами 12 на 12 метрів з додатковим бордюром безпеки шириною 1 метр. Поміст повинен мати певну еластичність для пом'якшення приземлення спортсмена при виконанні акробатичних стрибків. Вільні вправи входять у програму як жіночих, так і чоловічих турнірів. Вільні вправи тривають, зазвичай, 70 секунд у чоловіків і 90 секунд у жінок. Жіночі вільні вправи — єдиний вид програми спортивної гімнастики, що виконується під музику.

Номер слайду 16

ВПРАВИ НА ПЕРЕКЛАДИНІПерекла́дина чи турні́к (від фр. tourner — «обертати, крутити») — гімнастичний спортивний снаряд, виготовляється з металу (найчастіше сталі). Стандартні розміри перекладини: ширина — 240 см, висота — 255 см.

Номер слайду 17

ВПРАВИ НА БРУСАХПаралельні бруси — гімнастичний спортивний прилад (чоловіки). Жердини повинні бути досить еластичними, тому їх виготовляють з дерева зі штучною основою — метал або пластик.

Номер слайду 18

ВПРАВИ НА БРУСАХРізновисо́кі бру́си — снаряд у спортивній гімнастиці. Вправи на різновисоких брусах виконують лише жінки.

Номер слайду 19

ВПРАВИ НА КІЛЬЦЯХКі́льця — снаряд у спортивній гімнастиці. Вправи на кільцях виконують лише чоловіки.

Номер слайду 20

Вправи на гімнастичному коніКінь — снаряд у спортивній гімнастиці. Вправи на коні виконують лише чоловіки.

Номер слайду 21

ОПОРНИЙ СТРИБОКОпорні стрибки входять в програму як жіночих, так і чоловічих турнірів. При виконанні опорного стрибка спортсмен розбігається по доріжці, потім відштовхується за допомогою спеціального похилого пружного містка і здійснює стрибок, у ході якого він повинен зробити додаткове відштовхування від снаряда (це може бути гімнастичний кінь або спеціальний снаряд).

Номер слайду 22

ВПРАВИ НА КОЛОДІКолода — термін, який має кілька значень. Коло́да — снаряд у спортивній гімнастиці. Вправи на колоді виконують лише жінки.

Номер слайду 23

ПЕРЕМОГИ УКРАЇНСЬКИХ ГІМНАСТІВЗ 1954 року українські гімнасти беруть участь у чемпіонатах світу. Українські гімнасти займають одне з провідних місць у світовій гімнастиці. На змаганнях міжнародного рівня вибороли:50 золотих медалей на Олімпійських іграх;51 золоту медаль на чемпіонатах та кубках світу;52 золотих медалей на чемпіонатах Європи. За роки незалежності України (1992 - 2007 р.р.) гімнасти продовжують добрі традиції попередніх поколінь.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
5377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку