Презентація "Голонасінні"

Про матеріал
План: Різноманітність голонасінних. Загальна характеристика Голонасінних рослин. Життєвий цикл голонасінних рослин. Середовище існування голонасінних рослин. Значення голонасінних у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель біологіїПаюк Ольга Миколаївна. Спеціалізована школа І – ІІІ ст. №255 з поглибленим вивченням природничо – математичних предметів Дарницького району м. Києва ГОлонасінні

Номер слайду 2

Пригадайте…«Вищі спорові рослини»Оберіть вірні твердження

Номер слайду 3

Пригадайте…«Вищі спорові рослини»Оберіть вірні твердження

Номер слайду 4

Пригадайте…«Вищі спорові рослини»4213 Об'єднайте малюнок та назву властивості

Номер слайду 5

Пригадайте…«Вищі спорові рослини»42131234

Номер слайду 6

…Мільйоноліть тому назад… Останнім пристанищем насінних папоротей став острів Тасманія, на південь від Австралії, однак, і там вони зникли з початком антарктичного зледеніння близько 13-ти мільйонів років тому. Насінні папороті були домінуючою групою рослин впродовж 300-т мільйоноліть, розпочинаючи із пізнього девону, і завершуючи пізньою крейдою... 

Номер слайду 7

Ознаки удосконалення вищих насінних рослин. Розмноження насінням, яке містить зародок майбутньої рослини та вкрите шкіркою, яка захищає зародок від несприятливих впливів навколишнього середовища;Заплідненню передує запилення;Розвиток зародка здійснюється під захистом покривів насінного зачатка;Для статевого розмноження вода не потрібна;Насінні рослини представлені різними життєвими формами. Отже, це головні переваги насінних рослин, які дали їм можливість пристосуватися до наземних умов життя і досягти високого рівня розвитку порівняно зі споровими.

Номер слайду 8

ГолонасінніGymnospermae

Номер слайду 9

Різноманітність голонасінних. Загальна характеристика Голонасінних рослин. Життєвий цикл голонасінних рослин. Середовище існування голонасінних рослин. Значення голонасінних у природі та житті людини. План:

Номер слайду 10

Різноманітність голонасінних. Голонасінні дістали таку назву тому, що їхнє насіння розвивається на споролистках відкрито, не обгорнуте стінкою зав'язі ("голе"). Відомо близько 800 сучасних видів голонасінних рослин.

Номер слайду 11

Клас Гнетові Стовбур вельвічії сягає 1,5 м заввишки і майже повністю захований у піску. Від стовбура відростають всього два листки. Вони живуть і не опадають стільки, скільки живе рослина. їхні верхівки розриваються вітрами на окремі смужки. Сплітаючись між собою і перекочуючись по піску, ці два листки здаються клубком змій. Листки вельвічії сягають довжини 2–3 метрів, а живе вона близько 100 років. Ефедра. Гнетум. Вельвічія

Номер слайду 12

Клас СаговниковіСаговник — голонасінні рослин. Це один з найдавніших представників сучасної флори, ровесник динозаврів. Встановлено, що тривалість життя саговника може досягати 5000 років. За зовнішнім виглядом схожі на пальми, тому їх ще називають Сагові пальми. Висота від 2 до 15м. Стовбур товстий, закутаний в залишки відмерлих листків.

Номер слайду 13

Клас Гінкгові Відділ судинних голонасінних рослин, що представлена єдиним сучасним видом — Гінкго дволопатеве (Ginkgo biloba). Проте група була значно поширеною в мезозої, починаючи з юрського періоду. В Україні гінкго вперше з'явилося у 1818 році у Нікітському ботанічному саду. Крім того, його можна зустріти у містечку Гоща Рівненської області та Ужгороді та Мукачевому Закарпатської області. Китайський імператор Шен Нунг, котрий правив у 2800 році до нашої ери, зауважив, що його придворні, досягнувши певного віку, стають забудькуватими, гірше розмірковують і пам'ятають. Одного разу, стоячи біля відчиненого вікна, почув голос: "Дерево, на яке ти зараз дивишся, відновить розум, пам'ять твоїх близьких і друзів". Імператор покликав слуг і наказав зібрати листя з гінкго і приготувати з них настій. Цей напій щоденно давали всім, хто страждав забудькуватістю. Вже через декілька тижнів Шен Нунг зауважив, що пам'ять повернулася до його підлеглих. З того часу в Китаї дерево гінкго є священним.

Номер слайду 14

Клас Хвойні

Номер слайду 15

В Україні голонасінні представлені 15 видами з 4 родин. Різноманітність голонасінних.

Номер слайду 16

Коренева система стрижнева, розміщена поверхнево; листки – коротка хвоя довжиною 1 - 1,5 см, жорстка, темнозелена, розміщена поодиноко. Має м’яку хвою. Ялина. Ялиця

Номер слайду 17

Сосна звичайна. Світлолюбна, міцний стовбур, коренева система стрижнева; листки – сизо-зелена хвоя, розміщена попарно, завдовжки 3-5 см, має тонку кору і масивну деревину, пронизану смолянистими ходами; чоловічі шишки дрібні, до 2,5 см завдовжки, під час дозрівання пилку стають жовтими; жіночі шишки великі, спочатку червонуваті, під час запилення – зелені, липкі, а коли дозріває насіння – стають бурими; розмножується сосна на 30-40 році життя.

Номер слайду 18

ТУЯ ЗАХІДНА

Номер слайду 19

Тис ягідний Хвойне вічнозелене дерево або великий чагарник родини тисових. Тіньовитривалий, деревина з чорно-бурою серцевиною, важка, міцна, стійка проти гниття, добре полірується; використовують у меблевій промисловості, машинобудуванні, підводному будівництві тощо.

Номер слайду 20

Особливості будови Голонасінних. Представлені дерев’янистими, переважно вічнозеленими рослинами (дерева, ліани, кущі ) Будова стебла. Коренева система. Ріст стебла в товщину за рахунок – розростання деревини.

Номер слайду 21

Цікавим є пилкове зернятко сосни, воно має по два повітряні мішечки, що дають йому змогу вільно літати в повітрі та здійснювати перельоти на сотні кілометрів. Під час запилен­ня луски жіночої шишки розходять­ся і насінні зачатки виділяють клей­ку рідину, шо утримує пилкове зер­но. Шишка закривається, а пилкове зерно проростає пилковою трубкою. Дозріває насіння сосни через два роки. На лус­ках містяться насінини з крильця­ми, завдяки яким вони легко пере­носяться вітром. Розмноження. Запилення – за допомогою вітру. Запліднення – без води! Чоловічий гаметофіт – представлений пилковим зерном,, що розвивається всередині пилкових мішків. Жіночий гаметофіт – ендосперм з архегоніями , що розвивається в середині насінного зачатка.

Номер слайду 22

Життєвий цикл голонасінних рослин. Розвиток гаметофітного покоління відбувається на спорофіті і за рахунок його поживних речовин.

Номер слайду 23

Чоловічі Шишки зеленуватого або жовтуватого кольору, розміщуються тісними групками. Лусочки м'які, не дерев'яніють. У чоловічих колосків вісь коротка, на ній розташувалися дуже редуковані мікроспорофілли (загнуті догори лусочки). На їх нижній частині є два мішечки, в яких формується пилок. Цей пилок укладений в оболонку, а оболонка містить спеціальні повітряні бульбашки, які теж полегшують переліт. Завдяки цьому вітер може понести пилинки на далеку відстань. Жіночішишки червонуватого кольору, вони поодинокі і розташовуються на цьому ж дереві, але на вершинах гілок. Вони більші, з щільними покриваючими лусочками, між яких розвиваються семязачатки (луска дерев'яніє для захисту сімені). Жіночий гаметофіт - це трохи подовжене утворення з двома вм'ятинами, в яких розташовані яйцеклітини. Вся інша частина служить як вмістилище для поживних речовин - ендосперм. Шишки

Номер слайду 24

Загальна характеристика Голонасінних. Хво́я, іноді гли́ця — видозмінене листя багатьох голонасінних (хвойних) рослин — сосни, ялини , туї. Кожна хвоїнка - очищувач пові­тря. Листки хвої виділяють речови­ну - фітонциди, яка знищує бакте­рії в повітрі. Фітонциди сосни вбивають збудни­ків туберкульозу. 1 га 50-річного соснового лісу виділяє за рік по­над 500 кг летких речовин.

Номер слайду 25

Було це під осінь… Пташки відлітали у вирій та одна з них скалічила собі крильце й не змогла відлетіти. Вона залишилася одна й мусила перебувати зиму в нашому краї. «Найкраще мені буде в лісі,— думає собі пташечка. Гарне густе листя дерев допоможе мені й дасть раду, коли сніги випадуть і вдарить мороз». Прекрасна березо — сказала пташечка,— у мене зламане крило, дозволь мені оселитися у твоїх гілочках, щоб почекати, доки мої товариші повернуться. Ні,— відповіла березами ми тут у лісі маємо своїх лісових птахів, яким мусимо допомагати... Просила про допомогу скалічена пташечка у дуба, і в бука, і в граба та лі­щини, але всі вони не прийняли її під свій захист, Зажурилася пташка і ви­рішила піднятись у гори. Аж тут почула голос: - Йди до мене,— сказала молода сосна .— У моїх гілочках тобі буде тепло, можеш сидіти цілу зиму... Так оселилася пташечка на гілочках привітної сосни, смерека дала їй захист від холодного північного вітру, а ялівець годував своїми ягодами... Одного дня подув північний вітер. - Чи зможу я заморозити листя всіх дерев? — спитав вітер морозу, який володів землею.- Ні,—-відповів мороз, - 3 дерев, які дали бідній пташці притулок і оселю, не можна листків стрясати. Від того часу із сосни, ялини, смереки, ялівцю не опадає листя, стоять вони вічнозеленими і влітку і взимку, та захищають птахів від негоди. Листопад у хвойних …ЛЕГЕНДА

Номер слайду 26

Майже всі хвойні є вічнозеленими рослинами, але серед них є винятки: деякі види скидають хвою на зиму. Які хвойні скидають хвою на зиму?Модрина європейськаабо Лиственница поширена по всій території Європи. Морозостійка, стійка до міських умов. Ця модрина відрізняється довговічністю, доживає до 500 і більше років. Особливістю модрини є те, що це листопадне дерево, тобто на зиму листя опадає, а навесні у неї з'являються нові зелені голки.

Номер слайду 27

Середовище існування голонасінних рослин. Поширені голонасінні по всьому світу (за винятком Антарктиди), причому більшість, — особливо хвойних порід — у помірному й субарктичному регіонах.

Номер слайду 28

Чому на схилах ярів, для укріплен­ня пісків садять сосну? Завдяки яким особливостям будови листків більшість голонасінних є вічнозеленими? Чому сосну називають «піонером» лісу? Опрацюй{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Ознаки для порівняння. Вищі спорові рослини. ГолонасінніЖиттєві форми  Особливості будови пагона  Особливості будови кореня  Особливості розмноження  Переважаюче покоління  ІІ. Заповніть порівняльну таблицю: ІІІ. Дайте відповідь на питання: І. Перегляньте відео, використовуючи QR - код

Номер слайду 29

Значення голонасінних у природі та житті людини. З деревини хвойних виробляють папір високої якості. Дерев'яні меблі завжди залишаються в моді

Номер слайду 30

Хвойні ліси дають живицю, з якої одержують скипидар, смоли, бальзами, ацетон, гліцерин, спирт, камфору та багато інших корисних для людини продуктів. Значення голонасінних у природі та житті людини.

Номер слайду 31

Значення голонасінних у природі та житті людини.

Номер слайду 32

§ 44 стор. 164 – 167 (Підручник Л.І. Остапченко)Домашнє завдання

Номер слайду 33

Автор Шаблона презентації Фокіна Лідія Петрівна. Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дмитренко Аліна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бурдейна Людмила Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Колесник Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шевченко Світлана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Воловицька Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Товстолес Лариса
    Вдячна за вашу роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
36899
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку