Презентація :"Горгани " 8 кл .Географія

Про матеріал
ПРезентація про національний заповідник "Горгани" з географії для 8 класу. “Ґорґани” — природний заповідник в Українських Карпатах. Розташований у південно-західній частині Івано-Франківської області, в районі Довбушанських Ґорґан.орґани — природний заповідник в Українських Карпатах. Розташований у південно-західній частині Івано-Франківської області, в районі Довбушанських Ґорґан.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґорґани. Підготувала: Філатова Вероніка

Номер слайду 2

Заповідник “ Ґорґани”“Ґорґани” — природний заповідник в Українських Карпатах. Розташований у південно-західній частині Івано-Франківської області, в районі Довбушанських Ґорґан.орґани — природний заповідник в Українських Карпатах. Розташований у південно-західній частині Івано-Франківської області, в районі Довбушанських Ґорґан.

Номер слайду 3

Заповідник “ Ґорґани”Площа: 5344,2 га Охоронної зони довкола – 3713,6 га. Середньорічна температура від +5 до 0 °C. Річна кількість опадів становить від 900 до 1400 мм. Сніговий покрив стійкий із середньою потужністю 40 см.Ґрунтовий покрив складається переважно з лісових буроземних, дерново-буроземних та гірсько-лучних буроземів.

Номер слайду 4

Історія. Природний заповідник «Ґорґани» (Ґорґани) – це природний еталон, недоторканий діяльністю людини, який розташований в центральній частині Українських Карпат. Історія заповідника сягає ще 1935 року, коли митрополит Андрей Шептицький заснував перший Кедровий заповідник «Ґоргани». 12 вересня 1996 року Указом Президента України створено природний заповідник «Ґоргани», до складу якого увійшли ландшафтні заказники загальнодержавного значення «Джурджі» та «Садки», заповідні урочища «Черник», «Гниляк», «Новобудова», «Ельми», «Довжинець», «Столи». У Ґорґанах найбільш виразно проявився вплив останнього вюрмського льодовикового періоду. Це наклало певний відбиток на морфологічну структуру ландшафтів та характер рослинного покриву майже всіх висотних смуг. У високогір’ї збереглися сліди зледеніння з осередками арктоальпійської флори, а у лісовій зоні заповідника оберігається єдиний в Європі та у світі масив пралісу сосни кедрової європейської.

Номер слайду 5

Заповідник “ Ґорґани”

Номер слайду 6

Фауна. У заповіднику живуть представники понад 1000 видів безхребетних тварин. Серед них найчисленнішою групою є комахи. У фауні хребетних тварин заповідника налічується 149 видів, які належать до 6 класів. Іхтіофауна представлена 12 видами риб. Саламандра плямиста

Номер слайду 7

Представники фауни❶Вуж звичайний❷Снігур ❸Тинівка лісова❹Мухоловка❺Пронурок❻Рись звичайний❼Ведмідь бурий❽Лісовий кіт❾Сова сіра❿Осоїд

Номер слайду 8

Фауна: Червона книга України. З фауни 20 видів є рідкісними та занесені до Червоної книги України, а саме: харіус європейський, тритони альпійський і карпатський, саламандра плямиста, лелека чорний, підорлик малий, глухар, пугач, сова довгохвоста, дятел білоспинний, тинівка альпійська, бурозубка альпійська, кутора мала, полівка снігова, горностай, норка європейська, борсук, видра річкова, кіт лісовий, рись звичайна.

Номер слайду 9

Флора. На території заповідника росте 402 види вищих судинних рослин, які належать до 5 відділів, 75 родин, 236 родів. Значна частина видів рідкісні, ендемічні й реліктові.

Номер слайду 10

Представник фауни:❶Аконіт строкатий ❷Гропянка багатороздільна❸Королиця круглолиста❹Фіалка відхилена

Номер слайду 11

Флора: Червона книга України. Особливу групу (20 видів, або 5 %) становлять види, які занесені до Червоної книги України. Найрідкіснішими з них є зозулинці чоловічий та шоломоносний, зозулині сльози яйцеподібні, язичок зелений, лунарія оживаюча.

Номер слайду 12

pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку