Презентація " Говерла - найвища гора Карпат"

Про матеріал
Формування поняття «гори»; ознайомити учнів з характерними особливостями Карпат, гори Говерли,географічним положенням, кліматом, рослинним і тваринним світом, корисними копалинами, працею людей; розвивати мислення, спостережливість, уяву, увагу, правильні уявлення про навколишній світ; виховувати любов до Батьківщини, бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говерла — найвища гора Карпат

Номер слайду 2

Носить бабка снігову шапку. Кам’яні боки закутані в хмарки. ГОРИ

Номер слайду 3

Ми мандруєм, ми мандруєм,Україною крокуєм. Ось побачили Карпати: Як вершини нам дістатись?Заглядаємо в озерця —Не торкнутися нам дна!Так ми довго, довго йшли,Й на Говерлу ми зійшли.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мільйони років тому поверхня нашої планети мала зовсім інакший вигляд. Материки змінювали форму, з’являлись і зникали річки, моря й озера. Так понад 25 мільйонів років тому виникли Карпатські гори. Порівняно з іншими горами, вони доволі молоді. Карпати продовжують розвиватися й досягнуть сталості приблизно через 35 мільйонів років. Карпати є горами середньої висоти і сягають у своєму максимумі трохи більше 2000 метрів. Якщо бути точними, то масив Чорногора є вершиною українських Карпат із найвищою точкою на горі Говерла.

Номер слайду 7

Говерла розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, а отже є частиною Карпатського національного природного парку. Схили гори зачаровують буковими і смерековими лісами, тиша та спокій допомагають відчути карпатський дух і єднання з природою. У лісових хащах можна зустріти безліч тварин, деякі види навіть занесено до Червоної книги України. Свою домівку тут знайшли вовчок лісовий, білка, лисиця, вовк, олень благородний, козуля європейська, кіт лісовий та бурий ведмідь. А серед дерев і кущів шурхотять сови, зозулі, синиці, яструби, сапсани, канюки та багато-багато інших птахів. А варто піднятися на висоту 1500 метрів, і перед нами з’являться широкі простори, вкриті альпійськими луками — українські полонини. Кожен українець, почувши про полонини, одразу намалює у своїй уяві справжнього гуцула в національному вбранні, з трембітою, що голосно сурмить, і ця чарівна музика ллється схилами Карпат, а десь неподалік отара овець, що мирно пасеться на лузі.

Номер слайду 8

Легенда про гору Говерлу. У горах карпатських завжди був мир і спокій, бо опікувався ними Цар гір. І мав той Цар багато дочок і синів, що допомагали йому доглядати дерева й кущі, тварин і птахів, озера й потічки-річки. Проте найбільше любив він молодшу дочку Говерлу. Була вона чиста й світла, як вранішня роса, ніжна та радісна, як літнє сонечко. І став помічати батько, що його дочка весь час пропадає в лісі й до самого заходу сонця не відшукати її. Тож вирішив він простежити за Говерлою і дізнатись, які ж такі справи вона має. Доручив Цар цю відповідальну справу вірному помічникові своєму — Вітрові. Цілий день батько мучився і не знаходив собі місця, не ладналися справи і все валилося з рук. Та от із останніми сонячними променями повернувся Вітер і розповів таку історію: “Шановний Царю гір, увесь день я тишком-нишком слідував за дочкою твоєю Говерлою і привела вона мене до парубка людського. Як дізнавсь я пізніше, звати його Прут, і бачаться вони вже не вперше. Кохання я побачив у їхніх очах і серцях. Тож вітаю тебе, мій любий Царю!”Та замість радості охопила батька скажена лють! Як могла його дочка, наймиліша і найпрекрасніша, покохати простолюдина? Злість з’їдала Царя із середини й одного дня вирвалась на світ: вважаючи кохання до простого парубка недостойним для дочки, перетворив він її на гору високу. Та чари ці могло зруйнувати кохання Прута, бо чистим воно було, палким і сильнішим за всі нещастя. Для цього парубок мав піднятися на вершину тієї гори до настання світанку . Мчав Прут з усіх сил, та, на жаль, перші промені сонця засяяли над Карпатами, а хлопець не подолав і половини шляху. Тоді сів він на схилі й гірко заплакав, і такими гіркими були його страждання, що перетворився він на річку, і своїми водами й досі омиває гору Говерлу.

Номер слайду 9

Вправа “Збираємось у похід”

Номер слайду 10

Розв’язуємо проблеми. Подивіться на світлину. Звідки на Говерлі взялося сміття? Хто в цьому винний?

Номер слайду 11

Вправа “Поясни” Піднімаючись на Говерлу, Юстина вигукнула: “Мамо, дивись, гори димлять!”. Що мала на увазі дівчинка? Поясніть. Скупчення найдрібніших крапель води в атмосфері — туман.

Номер слайду 12

МОЛОДЦІ

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку