Презентація-гра "Основи МКТ. Ідеальний газ. Газові закони"

Про матеріал
Це презентація-гра "Морський бій" до теми "Основи МКТ. Ідеальний газ. Газові закони". Під час гри використовується мультимедійна дошка або проектор та екран. Учнів класу можна розділити на команди, які по черзі відкривають клітинки з вибраними координатами. Попадання чи не попадання в корабель супроводжуються різними звуками, появою в клітинці відповідних позначок та появою запитання до теми, на яке потрібно відповісти. Бали можна нараховувати за попадання в кораблі та правильні відповіді на запитання. Питання до гри можна легко змінити та використати її для іншої теми, іншого предмету чи позакласного заходу. Презентація містить макроси, тому перед показом необхідно увімкнути дозвіл на їх використання на вашому комп'ютері. Презентацію створено в PowerPoint 2007.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Розв’язування задач. Мета. Узагальнити, систематизувати і перевірити знання, вміння, навички учнів з теми “Основи МКТ. Ідеальний газ. Газові закони“.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ID Question Основні положення МКТ. (2 бали) Що таке броунівський рух? (1 бал) Що таке дифузія? (1 бал) Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії. (1 бал) Який зв’язок між середньою кінетичною енергією молекул ідеального газу та його температурою? (2 бали) Який газ називають ідеальним? (1 бал) Назвіть три шкали вимірювання температур. (1 бал) Температура повітря в кабінеті 12°С. Скільки це за Кельвіном? (1 бал) Температура повітря в кабінеті 295 К. Скільки це за Цельсієм? (1 бал) Означення відносної атомної маси. (1 бал) Знайти відносну молекулярну масу вуглекислого газу(СО2). (1 бал) Знайти масу молекули оксиду натрію(Na2O)? (2 бали) Знайти молярну масу оксиду калію(К2O)? (2 бали) Скільки молекул містить 2 молі повітря? (1 бал) Який зв’язок між тиском ідеального газу і середньою кінетичною енергією його молекул? (2 бали) Який зв’язок між середньою кінетичною енергією і середнім значенням квадрата швидкості молекул ідеального газу? (2 бали) Основне рівняння стану ідеального газу. (1 бал) Рівняння стану газу Клапейрона. (1 бал) Що таке ізопроцес? (1 бал) Типи ізопроцесів. (1 бал) Який процес називають ізотермічним? (1 бал) Який процес називають ізобарним? (1 бал) Який процес називають ізохорним? (1 бал) Закон Бойля-Маріотта. (2 бали) Закон Гей-Люссака. (2 бали) Закон Шарля. (2 бали) Побудуйте ізотерму р(V). (1 бал) Побудуйте ізобару V(T). (1 бал) Побудуйте ізохору p(T). (1 бал) Балон, що містить 0,02 м3 повітря під тиском 4·105 Па, сполучають з балоном місткістю 0,06 м3, з якого викачано повітря. Знайти тиск, який установився в посудинах. Температура стала. (3 бали) В циліндрі під поршнем ізобарно охолоджують 10 л газу від 323 К до 273 К. Який об’єм охолодженого газу? (3 бали) При заповненні балона газом до тиску 1,65·107 Па температура газу підвищилася до 50 °С. Знайти тиск газу при охолодженні балона до 20 °С. (3 бали) Визначити температуру водню в балоні місткістю 12 л, якщо його маса 0,1 кг, а тиск 9,8·106 Па. (3 бали) Балон якого об’єму треба взяти, щоб вмістити в ньому 8 кг кисню під тиском 200 атм при температурі 40 °С? (3 бали) Визначити масу водню, що знаходиться в балоні об’ємом 20 л під тиском 8,3·105 Па при температурі 17 °С. (3 бали) Як експериментально перевірити рівняння стану ідеального газу? (3 бали)

ppt
Додано
7 березня 2021
Переглядів
450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку