Презентація Гра "Шевченко vs Українка"

Про матеріал
Гра "Шевченко vs Українка" розроблена для 5-11 класів, містить 9 цікавих конкурсів. Створена у застосунку PowerPoint (71 слайд).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шевченко vs Українка

Номер слайду 2

Розминка. Перші пів року життя за цим письменником(цею) доглядав батько, а мати - поїхала на лікування до Європи.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Цей письменник(ця) був(ла) невисокого зросту – трохи більше 164 см.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Навчався(сь) вдома з приватним педагогом і читав(ла) у 4 роки. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Писав(ла) в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинув(ла) жанр драматичної поеми в українській літературі. Працював(ла) в галузі фольклористики і активно долучався(лась) до процесів українського національного відродження.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У 19-річному віці написав(ла) підручник. Знав(ла) 9 мов.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

За життя його (її) більше цінували як художника(цю), ніж як поета(су). В 1860 році був(ла) удостоєний(а) званням Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картиною Рембрандта Притча про робітників на винограднику

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Основну освіту отримував(ла) всього лише 2 роки в церковно-приходській школі. Багатьма знаннями поет(са) зобов’язаний(а) баронесі Софії Григорівні Енгельгардт, яка навчала його(її) польської та французької мов, але основні знання мов отримав(ла) від лакеїв.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Письменник(ця) ввели в українську мову такі слова, як "напровесні" та "промінь".

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Цей письменник(ця) прекрасно малювали, зокрема й морські пейзажі, деякий час брали уроки у Київській рисувальній школі Олександра Мурашка.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Багато разів за своє життя закохувався(лась). Серед симпатичних йому(її) жінок (чоловіків) були односельчани. До самої смерті мріяв(ла) знайти кохання і побудувати сім’ю, але ні з ким не склалися тривалі стосунки.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

3 по 3 Письменник(ця) був(ла) надзвичайно працездатним(ою). Загалом повне зібрання творів її(його) становить 14 томів. Пам’ятники цій людині є в Києві, Луцьку, Ковелі, Новограді-Волинському, а також в Торонто, Клівленді, Батумі, Саскатуні, Телаві та багатьох інших містах світу. За значний внесок його(її) в українську літературу, його(її) ім’ям у 1970 році назвали астероїд. У ніч з 17 на 18 січня 1907 року на київській квартирі письменника(ці) поліція провела обшук, вилучивши 121 брошуру соціалістичного змісту, що належали переважно братові поета(си). Письменника(цю) та його(її) сестру Ольгу заарештували і протримали у відділку цілу ніч. З того часу життя опинилось під негласним наглядом поліції. 

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Поет(са) завжди одягався(сь) досить модно, оскільки добре заробляв(ла) у Петербурзі, будучи успішним портретистом. Цей письменник(ця) купив(ла) гумовий плащ-макінтош за 100 рублів, що було значною сумою для того часу. Улюбленим напоєм її(його) був чай із ромом.3 по 3

Номер слайду 25

Номер слайду 26

За двома зайцями. Родина письменника(ці) належала до аристократії, але при цьому всіляко підкреслювала свою українськість. Усі змалечку розмовляли українською, діти носили народні строї. У Києві початку ХХ століття, коли після вбивства Олександра ІІ почався період реакції, таких родин лишилося тільки три на всю столицю: Лисенки, Старицькі і … . До речі, у 1903 році в Полтаві на відкритті пам'ятника Котляревському, де зібралися видатні письменники та громадські діячі, мама … , проігнорувала заборону виступати українською і звернулась до присутніх рідною мовою.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Іменем поета(си) названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні — 164 назви. Окрім того, на його(її) честь названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого — 137 кілометрів. За двома зайцями

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Телефон. Чия це дата народження? 9-0-3-1-8-1-4

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Телефон. Дату смерті кого зображено? 1-0-8-1-9-1-3

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Ребус. ОВАНЯ

Номер слайду 35

Відповідь «Лісова пісня»

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Відповідь «Гайдамаки»

Номер слайду 38

Замініть першу букву у назві твору, які увійшли до першої збірки Кобзаря  УМДИМОЇАнаграма

Номер слайду 39

Відповідь «Думи мої»

Номер слайду 40

Перемістіть букви у правильному порядку та розгадайте назву твору. ВИКШЕИНЬ

Номер слайду 41

Відповідь «Вишеньки»

Номер слайду 42

1. Скільки заплатили за викуп Шевченка із кріпацтва?А) 2,5 тис. рублів. Б) 1,5 тис. рублів. В) 2,1 тис. рублів. Г) 2,5 тис. гривень2. Чому Петро Косач після народження Лариси взяв «декретну відпустку»?А) це було дуже модно. Б) Олена Пчілка поїхала на лікування. В) щоб більше часу проводити з донькою. Г) щоб Олена Пчілка вийшла на роботу

Номер слайду 43

3. Кого в родині Косачів називали іменем Мишелосіє?А) Лесю і брата Миколу. Б) Лесю і брата Михайла. В) Маму і тата ЛесіС) сестру Ольгу та Ізидору4. Яку (приблизно) суму за теперішнім курсом віддали, щоби викупити Тараса Шевченка з кріпацтва?А) 100 тисяч доларів. Б) 40 тисяч доларів. В) 50 тисяч доларів. Г) 80 тисяч доларів 

Номер слайду 44

10 за 10 Правда - неправда. В січні 1907 року Лесю Українку, її сестру Ольгу та інших українських діячів без жодної формальної причини арештували. Письменниця разом із сестрою потрапила до камери, де сидів Борис Грінченко. Він пригостив їх домашнім молоком та котлетами. Протримавши ніч, Лесю та Ольгу відпустили.

Номер слайду 45

Правда

Номер слайду 46

Коли був дитиною, Тарас Шевченко любив поратися по господарстві. Він завжди допомагав і батькам, і родичам, і сусідам.

Номер слайду 47

Неправда

Номер слайду 48

Лікуючись та подорожуючи, Леся Українка побувала у багатьох європейських столицях. Наприклад у Відні разом із мамою вона любила за обідом випити пива та почитати німецькі газети, а ввечері відвідати опери Вагнера чи Верді.

Номер слайду 49

Правда

Номер слайду 50

Тарас Шевченко був так званим консулом. Себто старшим учнем, який мав допомагати педагогам бити різками інших дітей за непослух. А ще – одного разу Тарас потрапив на навчання до дяка, який зловживав алкоголем. Він відшмагав п’яного дяка, який спав, і втік.

Номер слайду 51

Правда

Номер слайду 52

Леся Українка не стала музиканткою тому, що її першу вчительку заслали в Сибір.

Номер слайду 53

Неправда

Номер слайду 54

Шевченко писав свої твори для селян.

Номер слайду 55

Неправда

Номер слайду 56

Навчаючись в Академії мистецтв, Шевченко мав три срібні медалі другого ступеня, але мріяв про золоту медаль першого ступеня. Тоді б за державний кошт можна було поїхати в Італію.

Номер слайду 57

Правда

Номер слайду 58

Матір Лесі Українки ‒ відома письменниця Олена Пчілка ‒ походила із дрібної шляхти та була дуже впливовою серед української інтелігенції. Її брат – визначний український політичний діяч Михайло Драгоманов – був для Лесі Українки провідником в європейський інтелектуальний світ. Рік, який вона провела в його домі у Софії, ‒ був одним із найкращих у її житті.

Номер слайду 59

Правда

Номер слайду 60

Тарасу Шевченку стоїть найбільше у світі пам’ятників тому, що його знають всюди і так він хотів при житті.

Номер слайду 61

Неправда

Номер слайду 62

Найменше в світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий. Гортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їхній неймовірно крихітний розмір.

Номер слайду 63

Правда

Номер слайду 64

Жінка чи чоловік1. Автор твору «Лісова пісня» ?2. З ким найбільше дружила Леся? 3. Хто дав літературне імʼя Ларисі Косач?4. До кого найбільше була подібна Леся? Підручник «Стародавня історія східних народів» написано для ?6. Хто навчив маленьку Лесю грати на фортепіано?

Номер слайду 65

Жінка чи чоловік. Хто викупив Тараса Шевченка з кріпацтва? Хто був найстаршим із дітей у сім’ї Шевченка?Кому присвятив Т. Шевченко поему «Тризна»?Кому Т. Шевченко пророкував таке велике майбутнє? Будеш, батьку, панувати, Поки живуть люди, Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть!5. До кого звертається поет у творах? Бандуристе, орле сизий! Добре тобі, брате: Маєш крила, маєш силу, Є коли літати6. Хто автор музики музичного твору «Садок вишневий коло хати» на слова Тараса Шевченка?   

Номер слайду 66

Чорний ящик. Тут знаходиться предмет, який подарувала закохана в поета Варвара Рєпніна (княжна), сказавши: "Люди розлучають нас, але Бог повінчає як не на цьому, так на тому світі ".

Номер слайду 67

Варвара Рєпніна (княжна) була закохана у  Шевченка. Усвідомивши неможливість одруження, Варвара подарувала Тарасові Біблію і Цю Біблію поет взяв із собою на заслання.

Номер слайду 68

Чорний ящик. Тут знаходиться предмет, який любила Леся Українка. З нього вона плела віночки на голову. Також цей предмет пов'язаний із хворобою Лесі.

Номер слайду 69

РОМАШКИ – улюблені квіти Лесі Українки, символ миру і кохання. Нині медицина здолала таку хворобу, як туберкульоз. Колись він забирав багато життів, надто молодих, зокрема і Лесине. Раніше існувало товариство боротьби з туберкульозом і його емблемою була ромашка.

Номер слайду 70

Оголошення результатів

Номер слайду 71

Кінець

pptx
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку