Презентація "Гренландська льодовикова країна"

Про матеріал
В роботі охарактеризована Гренландська льодовикова країна за планом: 1. Географічне положення 2.Історія формування території фізико-географічної країни. Тектонічна будова 3. Рельєф: морфоструктури та морфоскульптури. 4. Чинники формування клімату. 5. Кліматичне районування. 6. Внутрішні води. 7. Грунтово-рослинний покрив. 8. Тваринний світ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Гренландська льодовикова країна»Виконала роботу. Студентка групи ГОЕ-19 Шостак Тетяна

Номер слайду 2

План. Географічне положення Історія формування території фізико-географічної країни. Тектонічна будова. Рельєф: морфоструктури та морфоскульптури. Чинники формування клімату. Кліматичне районування. Внутрішні води. Грунтово-рослинний покрив. Тваринний світ.

Номер слайду 3

Гренландія — північноамериканська острівна країна, що не має сухопутного державного кордону. Розташована в пн півкулі від екватора та в зх півкулі від нульового меридіану. Гренландія на півночі омивається водами моря Лінкольна, на північному сході — Гренландського Північного Льодовитого океану; на південному заході — водами Дейвісової протоки і моря Лабрадор. На сході через води Данської протоки межує з Ісландією; на сході водами проток Дейвісової, Сміта і Нерса з Канадським Арктичним архіпелагом (Канада). Загальна довжина морського узбережжя 44,09 тис. км. Географічне положення

Номер слайду 4

Ґренландія розташована в межах Ґренландської плити — субплити Північноамериканської літосферної плити. Більша частина Ґренландії складена гірськими породами докембрію (переважно гнейсами і кристалічними сланцями), зім'ятими в складки і прорваними гранітними інтрузіями. Північна і північно-східна частина острова складена нижньопалеозойськими породами. У палеогеновий період у багатьох районах острова мали місце інтенсивні вулканічні виверження. Більшість території — кристалічна платформа, середньою висотою близько 125 Історія формування території фізико-географічної країни. Тектонічна будова

Номер слайду 5

Рівнини Гренландії. Основні типи морфоструктури: 1) акумулятивні і акумулятивно-денудаційні пластові рівнини і плато. Основні типи морфоскульптури: 1) льодовиково-акумулятивний; 2) кріогенний. Гори Гренландії. Основні типи морфоструктури: 1) омолоджені, середньовисокі, брилові і складчасто-брилові гори. Основні типи морфоскульптури: 1) льодовиково-ніваційний; 2) вулканогенний. Рельєф: морфоструктури та морфоскульптури.

Номер слайду 6

Чинники формування клімату. Клімат Гренландії вкрай суворий, але не скрізь однаковий. Над центральною частиною льодовикового покриву протягом усього року панує антициклон, і температура коливається від -12 ° С в липні до -46 ° С в січні. Взимку постійно бувають зниження температури до -60 ° С, і навіть в липні можливі морози до -28 ° С. Вище 0 ° С температура ніколи не піднімається. Західне узбережжя Гренландії омиває море Баффіна, над яким взимку відбувається інтенсивна циклонічна діяльність. Тому клімат там значно м'якше, ніж в інших частинах Гренландії, випадають рясні опади - 1000-1200 мм на рік. Температура зимових місяців від -4 до -20 ° С, а річна температура - близько 8 ° С. На півдні острова є пункти, де і взимку температура вище 0 ° С. На східному узбережжі, що знаходиться під впливом холодного Гренландского течії, клімат набагато суші і холодніше. Річна кількість опадів там трохи вище 200 мм, середня зимова температура доходить до -30 ° С, літо холодне і сире. Біля берегів Східної Гренландії води Гренландського моря і Датської протоки, що з'єднує його з Атлантикою, не звільняються від льоду навіть в теплу пору року.

Номер слайду 7

На вільних від льоду узбережжях клімат субарктичний морський, на північ від 68 ° пн. ш. арктичний. В області льодовикового щита формується континентальний арктичний клімат. Часті циклони, що супроводжуються сильними вітрами, різкими змінами темп-ри і випаданням опадів. Для області льодовикового щита характерні негативні значення річного радиац. балансу. Кліматичне районування.

Номер слайду 8

Вільні від льоду ділянки узбережжя розчленовані короткими бурхливими річками. Багато озер, переважно. льодовикових і льодовиково-подпрудних, в т. ч. оз. Тасерссуак. Внутрішні води.

Номер слайду 9

Грунтовий покрив розріджений, представлений арктич. пустельними карбонатними і засолених грунтами і дерновими арктотундровимі грунтами, в гірських районах комплексом тундрових глейовими і іллювіально-гумусових грунтів. Рослинність в Г. приурочена до місць, вільним від льоду. Для крайнього півдня характерні березові (з берези звивистій), чагарникові (горобина, Вільхівчик) рідколісся в поєднанні з високотравними луками. На узбережжях поширені тундри, уздовж узбереж центр. частини Г. - переважно. кустарнічкове (лохина, водяника, рододендрон і ін.) і лишайникові, на півночі трав'яний-кустарникові (дріада, кассіопея, кобрезія, ломикаменю і ін.), мохові і лишайникові. Грунтово-рослинний покрив.

Номер слайду 10

По побережжю мешкають білий ведмідь, песець , північний олень-карібу, мускусний вівцебик, гренландський лемінг. На пташиних базарах гніздяться чистікові (Кайра, гагарка, люріки, тупик), дурненький, великий баклан, моевка і ін. Тваринний світ.

pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
1738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку