Презентація "Водний баланс озер"

Про матеріал
Дана робота розкриває основні характеристики озер, за планом: 1. Водний баланс озер; 2. Водний режим озер; 3. Водні маси озер; 4. Термічний режим озер; 5. Льодовий режим озер;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водний баланс озер. Підготувала студентка денної форми навчання групи ГОЕ-19 Шостак Тетяна

Номер слайду 2

План1. Водний баланс озер.2. Водний режим озер.3. Водні маси озер.4. Термічний режим озер.5. Льодовий режим озер.

Номер слайду 3

1. Водний баланс озер. Водний баланс – різниця між витратою і дохідною частиною, рівняння яке дає змогу побачити джерела надходження води в озеро, а також витрачання води і визначення співвідношення між дохідними і витратними складовими. Формула розрахунку водного балансу озера: X+Y1+W1+Z1+Aд=Y2+Z2+W2+Aв±ΔUХ – атмосферні опади. Y1 – поверхневий притік води. W1 – підземний притік води. Z1 – конденсація водяного пару. Aп – антропогенний притік води. Y2 – поверхневий відтік води. Z2 – випаровування. W2 – підземний відтік води. Aв – штучний водозбірΔU – зміна об’єму води в межах об’єкту.

Номер слайду 4

За водним балансом озера поділяються на:це озера, які не мають а ні поверхневого, а ні підземного стоку, а витрачають воду лише на випаровування. Безстічніце такі озера, з поверхні яких вода витрачається на випаровування і на поверхневий та підземний стік. Стічні стік становить значну частку водної маси. У цих озерах добре спостерігається течія, пов'язана з режимом впадаючих та витікаючих річок. Проточні

Номер слайду 5

2. Водний режим озер. Водний режим озер – зміна рівня води. Рух озерної води може бути:коливальним (сейші, хвилі) поступальним (течії, згони, нагони, перемішування). Причини коливання води: Кліматичні чинники ( зміна кількості опадів, температура) 1. Вікові (багаторічні) 2. Сезонні коливання 3. Короткочасові (вітер)

Номер слайду 6

Сейші – це стоячі хвилі, які виникають за рахунок баричного центру.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Під дією вітру виникають згінно-нагінні коливання рівнів. На малих озерах вони невеликі, займають обмежені площі і вимірюються сантиметрами. На великих озерах, таких як Байкал, Онезьке, Аральське, Каспійське, коливання рівнів при згонах і нагонах досягають кількох десятків сантиметрів, а іноді й більше метра (Цимлянське водосховище, Ладозьке озеро, Аральське море – до 2 м). Перемішування води в озерах буде відбуватися з двома фізичними процесами: Буде пов’язане з конвективним перемішуванням (вертикальне перемішування, яке буде спричинене відмінностями густини) Динамічне перемішування (Буде відбуватися під дією вітру) Поступальні рухи в озері

Номер слайду 9

Види течій в озерах: Вітрові(виникають за рахунок дії вітру)Дрейфові(виникають вже після дії вітру, рухаються вільно, течія поступово згасає)Компенсаційні(будуть утворюватися після згінно-нагінних явищ, мають напрям протилежний до руху вітру)Сейшові (пов’язані з діяльністю сейшів)Гравітаційні/ стокові(виникають в основному під впливом притоку річкових вод в озеро і відтоку озерних вод у річку. )Щільнісні(утворюються коли є різноманітний градієнт густини води)Баро-градіньні(пов’язані зі зміною атмосферного тиску, вони дуже схожі з компленсаційними течіями)

Номер слайду 10

3. Водні маси озер. Водна маса – це велика частина світового океану, яка формується на певній території, має свої властивості ( хімічні та фізичні) і тривалий час буде зберігати свої властивості, навіть коли почне рухатися. Фізичні властивостіПрозорість. Температура. Каламутність. Теплопровідність. Хімічні властивостімінералізація. Вміст газів. Хімічний клас

Номер слайду 11

Генезис озерних водних мас. Первинні водні маси. Формуються на водозборі озера і надходять в озеро у вигляді річкового або площинного стоку. Властивості залежать від природи середовища і може змінюватися за рахунок гідрологічних фаз річки, яка втікає. Основні/вторинні водні маси. Виникають в центральній частині водоймища. Частину своїх властивостей можуть успадкувати від первинних водних мас, але формуються в результаті внутрішньо-водних систем самого озера. Змішані водні маси. Формуються в перехідній зоні, коли іде трансформування первинної водної маси в основну.

Номер слайду 12

Зональність водних мас. Зональність спостерігається з глибиною від поверхні дзеркала до днища. Перша зона – поверхневі води «епілімніон»Друга зона – проміжні води «металімніон»Третя зона – глибинні водні маси «гіполімніон»Четверта зона – придонні води Епілімніон. Металімніон. Гіполімніон. Придонні води

Номер слайду 13

4. Термічний режим озер. Тепловий баланс озера. R ± LE ± P + Qпр – Qст ± Qл ± ΔOв ± ΔQд = 0 R – радіаційний баланс. LE – витрати тепла на випаровування, або повернення його при конденсації водяних парів на поверхню водоймища. P – витрати або прихід тепла в результаті турбулентного теплообміну поверхні води з атмосферою. Qпр, Qст – тепло принесене притоками річкових вод в водоймище і витрата зі стоком з водосховища Qл – тепло, витрачене на танення льоду або виділене, при льодоутворенні.ΔQв, ΔQд – зміна кількості тепла за розрахунковий період в водній масі і природних відкладах.

Номер слайду 14

Нагрівання озера. Взимку, на поверхні озера температура буде набагато нижча, ніж з глибиною.(зворотна стратифікація)Навесні та восени утворюється однакова температура. Влітку на поверхні озера вода буде прогріватися, з глибиною температура зменшується.(пряма стратифікація)

Номер слайду 15

5. Льодовий режим озер. За характером льодового режиму озера поділяють на: Озерні улоговини, які ніколи не мають льодових явищ. Наприклад, озеро Вікторія, Танганьїка. Озерні улоговини з нестійким льодоставом. Озерні улоговини з постійним льодоставом. Озерні улоговини з льодоставом на протязі всього року.

Номер слайду 16

Фази льодоутворення в озері:1. Фаза замерзання Спочатку треба, щоб стабілізувалася температура , утворюються льодяні голки, сало, забереги.2. Фаза льодоставу. Процес наростання льоду на початку буде досягати 5-7 см за добу.3. Фаза скресання Лід починає руйнуватися, танути

Номер слайду 17

Типи льоду в озерах:1. Водно-кристалічний лід (прозорий, лежить безпосередньо на поверхні води)2. Водно сніжний (слабко-прозорий, виникає при виході води з тріщин льоду)3. Сніговий лід (формується при таненні і замерзанні льоду)

Номер слайду 18

Джерела інформаціїЛекції з курсу «Гідрологія»Загальна гідрологія: підручник / В. К. Хільчевський,О. Г. Ободовський, В. В. Гребінь та ін. – К.: Видавничополіграфічний центр «Київський університет», 2008. – 399 с.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 квітня 2022
Переглядів
747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку