Гриби у біосфері та житті людини. Підготувалаучениця 6-Б класу. Чорнобаївської гімназіїЧерниш Марія
Номер слайду 2
МЕТА ПРОЄКТУ:- сформувати поняття "мікориза", "антибіотики";- показати роль грибів у системі живих організмів;- розкрити вплив і значення грибів в житті людини.
Номер слайду 3
Гриби за способом живлення належать до групи гетеротрофи. Гетеротрофи - організми, які живляться готовими органічними речовинами.
Номер слайду 4
ГРУПИ ГРИБІВПАРАЗИТИСАПРОТРОФИСИМБІОНТИ
Номер слайду 5
Ці гриби використовують для живлення живі організми, поселяючись на інших грибах, водоростях, вищих рослинах, тварин, викликаючи їх хвороби. Вони висмоктують соки з живих клітин. Найпоширенішими грибами-паразитами є сажкові: ріжки та сажка. Вони заражають посіви злакових, що призводить до загибелі врожаю. Також на деревах паразитують гриби-трутовики. Гриби паразити
Номер слайду 6
Гриби - симбіонти Гриби частіше всього «оселяються» біля дерев і трав. Тому що міцелій зростається з корінням рослин. Їх співпраця взаємовигідна. Ця співпраця називається симбіоз. Рослини дають грибам органічні речовини, а гриби в свою чергу дають рослинам воду і мінеральні речовини. Микориза - переплетення коренів рослин з гифами міцелію гриба.
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Гриби відіграють важливу роль у житті лісу. Спільно з бактеріями і іншими мікроорганізмами вони розкладають і минералізуют відмерлі рештки, перетворюючи їх на речовини доступні для живлення рослин. Не було б грибів, щорічно опадаюче листя накопичувалися б у величезній кількості і перешкоджало поновленню лісу. У дану групу входять як макрос-копічні, так і мікроскопічні. До мікроскопічним відносяться гри-би роду мукор. ЗНАЧЕННЯ ГРИБІВ У ПРИРОДІ
Номер слайду 9
Гриби в житті людини. Гриби привернули увагу людей з незапам'ятних часів. Судячи з матеріалів археологічних розкопок, наскальних малюнків і стародавніх рукописів, наші далекі предки вже давно навчилися використовувати гриби в їжу, а також найдавніші виробництва, як хлібопечення і виноробство не могли існувати без участі мікроскопічних дріжджових грибів.
Номер слайду 10
Шапинкові гриби почали застосовувати в медицині ще в 17 столітті. Білими грибами лікували обморожені частини тіла. Для цього гриби трохи підсушували, а потім отримували екстракт. Вживання в їжу білих грибів попереджає ракові захворювання. У цьому ж грибі містяться антибіотики, які згубні для палички Коха (збудника туберкульозу) і для кишкової палички. Використання грибів у медицині
Номер слайду 11
Здавна в народі водну і спиртову настоянку мухоморів використовували для лікування ревматизму, радикуліту і ряду хвороб нервової системи. Лікарі застосовують препарати червоного мухомора в маленьких дозах при лікуванні захворювань нервової і серцево-судинної систем. Сік і мазь, приготовані з плодового тіла гриба, загоюють шкіру, уражену рентгенівським опроміненням. Використання грибів у медицині
Номер слайду 12
Вміст вітамінів у грибах різний. Вітаміну С в них мало, а вітаміну В у лисичках не менше, ані ж в дріжджах . У білому грибі виявлено вітамін А. Дуже багато в грибах вітаміну Р , майже стільки ж , скільки в печінці, а вітаміну Д нітрохи не менше , ніж у хорошому вершковому маслі. Гриби відрізняються високим вмістом води. Значно підвищує поживність і надають смак грибам глюкоза та інші цукри. Багато в грибах ароматичних речовин. Тому страви з грибів підвищують апетит , посилюють відділення шлункового соку , покращують травлення . Неповторний аромат надають грибам ефірні масла. Наявність у грибах вітамінів і поживних речовин
Номер слайду 13
Колонія паразитичного гриба мадурели сірої на поживному середовищі у чашці Петрі. Цей гриб оселяється в тріщинах шкіри людини.
Номер слайду 14
Міцелій та спорангії різопусу чорніючого на поживному середовищі у чашці Петрі.
Склероцій паразитичного гриба Ріжки пурпурові на колосках жита.
Номер слайду 20
Строми гриба, який паразитує на трюфелях з роду Еляфоміцес.
Номер слайду 21
Гливи, вирощені на середовищі із соломи та деревної стружки.
Номер слайду 22
Гриб Шітаке між знімком зверху і знизу пройшло лише 24 години.
Номер слайду 23
Ферма з вирощування печериць в Угорщині
Номер слайду 24
1. Біологія: Навч. посіб. / За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3-е вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.2. Вашненко В.І. Все про гриби. – К., 1989.3. Словник-довідник юного біолога. – М., 1990.4. Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В.І., Шаброва С.І. Дари лісів. - К.: «Урожай», 19995. Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз'яков С. М. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні.- К.: Урожай, 1986. Інтернет-ресурси:hрр://uk.wikipedia.org/wiki Список використаних джерел: