Презентація на тему "День святого Валентина та пластикове забруднення".

Про матеріал
Презентацію "День святого Валентина та пластикове забруднення" можна використати як додатковий або основний матеріал до уроку, факультативних занять, позакласної роботи з учнями 7, 8, 9, 10 та 11 класів. Тема стосується екологічного забруднення, пов'язаного з святом закоханих, який екологічний слід мають найпоширеніші варіанти подарунків та запропонована альтернатива від світових та українських виробників подарунків. Презентація містить посилання на використані джерела та деякі сайти з запропонованими подарунковими товарами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День святого Валентина та пластикове забруднення Підготувала вчителька біології Ланчинського ліцею ім. Ю. Шкрумеляка Голіней Тетяна Юріївна. Ланчин 2023

Номер слайду 2

Мета уроку:ознайомити з основними екологічними аспектами свята та його вплив на довкілля;з'ясувати, які подарунки несуть найбільшу шкоду для довкілля; формувати навички екологічної свідомості, свідомого споживання та розвиток навички підприємливості.

Номер слайду 3

День любові чи… сміття?

Номер слайду 4

День Святого Валентина походить від давньої традиції, яка сягає сотень років. На жаль, сьогоднішні традиції святкування стали відображенням споживацького суспільства. Цей день можна назвати улюбленим днем ​​багатьох, але що ми святкуємо?Традиція святкувати 14 лютого зародилася в Стародавній Греції, де день був присвячений Амуру. Цьому богу любові приносили жертви, щоб вшанувати його присутність, і скуштувати його дари. Але ми втратили уявлення про те, що це свято можна поєднати з романтичними жестами, і поринули в банальні матеріальні бажання. 

Номер слайду 5

Любов — поняття дуже суб’єктивне, і нас ще не навчили бачити її справжній потенціал. Ми живемо в світі споживацької культури. Показати любов і прихильність означає подарувати плюшевого ведмедика, зрізані квіти або інші матеріальні речі. Але чому ми це робимо? Звичайно, це через засвоєний звичай. Ми це бачимо, застосовуємо, повторюємо, і продовжуємо це робити роками, не замислюючись про вплив такої поведінки на наше середовище

Номер слайду 6

Велика кількість людей, усвідомлюючи культуру споживацтва , часто відмовляється від святкування Дня закоханих, як ми по іншому називаємо день святого Валентина. Проте, дуже часто, навіть достатньо свідомі люди не можуть встояти перед масовою рекламою, інста-підбірками подарунків, хизування подарунками друзів, та, не витримавши тиску, теж вдаються до не обдуманих покупок. Сучасний світ, особливо соцмережі, диктують «правила гри», в якій ти починаєш змагатись з іншими, такими ж гравцями, за визнання, популярність, лайки та «заздрість». Особливо в цей день відбувається тиск на чоловіків, які просто стають заручниками цієї «гри» – покажи розмір своєї любові подарунком

Номер слайду 7

Якщо ви збираєтеся дарувати будь-який із цих звичних подарунків, подумайте двічі, заради себе та планети: Повітряні кульки: розпад триває 450 років. Соломини та поліетиленові пакети: для розкладання потрібно близько 500 років. Одноразові пластикові стаканчики (для кави) : розкладання триває 400-450 років. Блискітки або дрібні прикраси: вони є мікропластиком і залишаються в навколишньому середовищі сотні років. Зрізані квіти: їх виробництво є одним із найбільш забруднюючих, оскільки багато з них імпортуються з країни походження та ростуть у теплицях, що обігріваються природним газом, вивільняючи тисячі кілограмів CO2.

Номер слайду 8

Найпоширеніші подарунки. Плюси, мінуси, альтернативи

Номер слайду 9

Один з найпоширеніших видів подарунків, якими всі магазини переповнені до свята Валентина. Червоні та рожеві, з білими написами, ведмедиками, котиками та іншими милими малюнками змішуються в калейдоскоп яскравих кольорів. Проте мало хто враховує користь такого подарунку, його практичність, співвідношення ціна-якістьта, що найсумніше, вплив насередовище. Часто такі подарунки створюють настрійна кілька днів після свята, а потім зали-шаються в закапелках дому та збирають пилюку. Що гірше –з часом потрапляють на смітник, не переробляючись зовсім . Іграшки, чашки, кульки

Номер слайду 10

Пластик, який входить до складу іграшок та кульок може розкладатись більше 500 років. Фарби, які входять до складу таких подарунків, часто є токсичними та спричиняють загибель дрібних організмів водойм, а в людини можуть викликати алергічні реакції.

Номер слайду 11

Для виробництва таких дешевих подарунків часто використовується неоплачувана дитяча праця в країнах, що розвиваються. По суті – рабство для дітей, які можуть працювати просто за їжу задля виживання. Також експлуатація дитячої праці відбувається для виготовлення одягу, навіть брендових речей.

Номер слайду 12

За різними даними лише пластик становить від 13% до 20% усього сміття за обсягом, а це близько 80 кг на рік з людини. У випадку займання та тління навіть поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 хімічних сполук, і, звісно, жодна з них не є корисною для нашого здоров’я.

Номер слайду 13

Шлунки 90% морських птахів заповнені частинками пластику, а в 2050 році, за їхніми прогнозами, у світі не залишиться фактично жодної морської птахи, в шлунку якої не було б пластику.

Номер слайду 14

Важко уявити будь-яке свято без солодощів. Ми купуємо цукер-ки, шоколад та інші смаколики коли хочемо когось потішити, зробити приємно, подякувати чи вибачитись, або й просто до столу. Обмеження солодощів найчастіше підкріплене метою підтримки здоров’я, але мало хто задумується над тим, що солодощі є важливимрушієм глобального потепління. Шоколад та відкритки

Номер слайду 15

Наслідком виробництва шоколаду та солодощів є використання пластикової упаковки та паперових коробок для своїх продуктів. Такий папір важко переробити, адже там використовуються поліетиленові плівки та обгортки з використанням суміші пластику, паперу та синтетичних матері-алів. А таку суміш практично не реально переробити.

Номер слайду 16

Також, на жаль, деякі бренди  використовують рабські умови праці, зокрема і екпсплуатацію дитячої праці для збирання какао-бобів. Зокрема гігант виробництва солодощів Nestle неодноразово було звинувачено за використання нелегальної дешевої робочої сили, підтримку расизму та інших етичних питань. В тому числі не Бажання припиняти роботу в рф після повномасштабного вторгнення росії до України.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Проте, на сьогоднішній день існує реальна загроза залишитись без какао-бобів зовсім до 2060 року. Пов’язано це з тим, що какао-боби вирощують поблизу екватора, і масове виробництво сприяє вирубці великих площ дерев для виробництва з переробки какао-бобів. Какао росте лише в тонкій смузі екосистем біля екватора. Але ці регіони відчувають дефіцит води та посуху, що вбиває какао-дерева та значно знижує врожайність какао. Майже 90% площ , де зараз вирощують какао, до 2050 року будуть менш придатними для цього. З підвищенням температури какао втрачає цінну воду через процес, який називається випаровуванням, і ця вода навряд чи заміниться дощем, коли частішають посухи. Іншими словами, зміна клімату знищує невелику ділянку землі, на якій ми можемо вирощувати какао, навіть якщо попит на шоколад зростає . Щоб ринок какао вижив, нам потрібно, щоб виробники адаптувалися та розвивали екологічні методи вирощування какао дерева та використання природних ресурсів економніше та свідоміше. Якщо ні, ми прямуємо до майбутнього без шоколаду.

Номер слайду 19

Квіти. Більше половини чоловіків (і 16% жінок), які святкують День святого Валентина купують квіти для коханої ​​людини. І це не дивно — квіти, особливо троянди, вже давно стали невід’ємною частиною Дня Святого Валентина. Троянди красиві, міцні та (відносно) довговічні — який кращий символ кохання? Але їх довговічність також є їх недоліком, принаймні, що стосується їх вуглецевого сліду. Світова індустрія виробництва квітів оцінюється в 64,5 мільярдів євро 1 , День Святого Валентина є святом номер один для флористів і квіткових покупок, а Різдво/Ханука йде на другому місці. Хоча ця галузь дійсно забезпечує роботою тисячі людей у ​​країнах, що розвиваються, квітникарство також завдає значних збитків навколишньому середовищу .

Номер слайду 20

Троянди (як і любов) можуть витримти багато випробувань та долати тисячі миль, що вони і роблять. За даними Товариства американських флористів , у 2018 році до Дня святого Валентина було виготовлено 250 мільйонів троянд . Майже всі ці квіти були імпортовані до США, часто літаком. З 2009 по 2015 рік кількість квітів на День святого Валентина, імпортованих тільки з Колумбії, зросла в сім разів . Що ще гірше, троянди потрібно охолоджувати під час транспортування, а холодоагенти є одними з найпотужніших парникових газів. За даними дослідницької організації Project Drawdown, управління охолодженням є рішенням номер один для глобального скорочення CO2. Якщо взяти до уваги польоти, холодоагенти, хімікати для збереження квітів і пластик для обгортання, ці квіти пахнуть уже не так солодко, як колись.

Номер слайду 21

Альтернативи. Наші традиційні знаки прихильності можуть викликати серйозні соціальні та екологічні проблеми. Щоб спробувати уникнути частини цієї шкоди, ми можемо вибрати екологічно чисті та етично вирощені продукти, які відповідають нашому бюджету та цінностям.

Номер слайду 22

Чому не дерева замість квітів?Виявлення любові не повинно бути несумісним з турботою про довкілля. До більш довготривалих і екологічно чистих альтернатив можна віднести посадку дерев як частину проектів відновлення лісів і набагато більш символічне вираження любові до планети. Завдяки платформам лісовідновлення, таким як Tree-Nation, яка вже висадила понад 130 000 дерев з 1 січня 2020 року, люди можуть легко садити дерева по всьому світу. Хоча кожна зрізана квітка може викидати до 3 кг CO2, одне дерево здатне очистити до 250 кг CO2 протягом свого життя . Крім того, зрізані квіти зазвичай зберігаються лише пару тижнів, дерево прослужить десятки та сотні років. Хай довговічне дерево стане символом вашого довговічного кохання

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Одним з варіантів покупки саме квітів може стати придбання рослин у місцевих флористів або сезонних квітів на стихійних ринках. Так, серед зими важко знайти флористів із власним виробництвом квіткових рослин на букети. Тому ще одним з варіантів екологічного користування природними ресурсами є подарунок рослини у горщику. Такий подарунок буде прикрашати дім декілька років, а не тиждень. А якщо обрати ще рослину з корисними властивостями (зволожувачі, рослини-фільтри повітря, з лікувальними властивостями), то такий подарунок буде приносити ще й користь.

Номер слайду 25

Шоколад з надійних джерел. На щастя для вас, є кілька альтернативних варіантів, які ви можете вибрати і ви також можете вирішити назавжди перейти на екологічно чистий шоколад. Ви також помітите, що це ще й смачніше! Такі компанії як Tony's Chocolonely  прагнуть зробити шоколад на 100 відсотків вільним від рабства водночас використовуючи натуральні органічні ресурси для виробництва свої солодощів. Бренд платить фермерам прожитковий мінімум, який відповідає розміру їхніх ферм і сімей.

Номер слайду 26

В Україні також вистачає своїх кондитерів та виробників солодощів, які використовують екологічні методи вирощування свої х продуктів, виготовлення та пакування. Як приклад, компанія «ТОМ» з виготовлення арахісової пасти, цукерок та десертів з великим вибором форм та смаків, які мають подарункові набори на різний діапазон цін.

Номер слайду 27

Іншим варіантом не тільки смачних, але й корисних десертів, виробництво яких є максимально екологічним та натуральним, є виготовлення пастили. Маленьких компаній з виоготовлення такого смаколика в Україні є дуже багато, адже виробництво не є складним та дороговартісним, а користь та смак від таких десертів є на високому рівні. Наприклад більш відомий бренд як «Равлик Боб» виготовляє різноманітні солодощі з використанням натуральної сировини. Або ж маленька компанія «Пані Пастила» багатодітної мами Олександри Кондрашевої, теж забезпечує екологічне та натуральне виробництво цього десерту, всі інгредієнти якої жінка вирощує самостійно в себе на городі

Номер слайду 28

Екологічні подарунки. Еко-торби, багаторазові торбинки для овочів, багаторазова чашка для кави, багаторазові екологічні засоби особистої гігієни та ще багато інших атрибутів сучасної екологічно-свідомої людини зараз стали доступними та якісними для кожного споживача. В час масового використання різноманітних продуктів «швидкого» споживацтва ми можемо, хоча б частину з цих предметів, замінити на багаторазові та/або перероблювані. Варіант подарунку екосумки, на перший погляд, може здатись дивним та банальним. Проте багато з українських брендів виготовляють неймовірні речі багаторазового вжитку, які здатні скласти конкуренціювідомим брендам. Наприклад компанія. Torba виготовляє товари за вашим ескізом на будь-якомутестильному виробі.

Номер слайду 29

Для тих, хто хоче обрати екологічний подарунок компанія Ecogrizzly пропонує готові набори та різні варіанти подарунків не тільки для екоактивістів, але й для тих, хто поки що не цікавиться темою збереження довкілля.

Номер слайду 30

Варіанти еко-подарунка. Яскраві брошки у вигляді єдинорога чи сережки-зірки від Re-beau — усе це в минулому пластикові пляшки від миючих засобів. Засновниця бренду Марія Сорокіна переробляє стару тару від шампунів у стильні прикраси та презентує їх на модних показах. У магазині Ozero можна придбати чашки з бамбукового волокна. На відміну від пластикових склянок, бамбукова чашка Ecoffee повністю натуральна, тобто не буде отруювати напій або псувати смак. А ще вона повністю розкладається. Ціна такої чашки — 400 гривень. Можна придбати натуральну косметику в українського бренду “Dotyk”. Тут є дерев’яні гребінці, які спеціально виготовляє майстер в Карпатах з міцного дуба. А ще бренд виготовляє натуральні олії для тіла, креми для тіла, декоративну косметику, а також багаторазові альтернативи пластиковим товарам для ванної. Вся продукція продається в екологічному упакуванні з дерева, а також є подарункові бокси.

Номер слайду 31

Бренд TEPLO CANDLE SHOP виготовляє свічки з натурального соєвого воску, який при плавленні перетворюється на зволожувальний засіб для рук. “Для свічок ми використовуємо натуральний соєвий віск. Він не містить токсини і відмінно підходить людям, які страждають на алергію на продукти бджолиної життєдіяльності, а також вегетаріанцям і веганам. При горінні соєві свічки не підвищують рівень СО2 в атмосфері, немає кіптяви і горіння в атмосфері”, — кажуть засновники бренду. З використаних пляшок також можна створювати красу.  Львівська майстерня апсайклінгу скляної тари Rere: Sklo знайшла їм застосування та почала виготовляти прикраси, дзеркала та інші елементи декору. Найкращим подарунком для екосвідомої людини стане рослина, яку можна виростити самостійно. У Екокуб є готові набори, де є все необхідне для вирощування — спеціальний живильний грунт, насіння, інструкція і горщик з натурального дерева.

Номер слайду 32

Сьогодні бути екосвідомим не дивацтво і не забаганка, а життєва необхідність. Людство зараз проживає час великої культури споживацтва, тому рівень сміття, викиду вуглекислого газу, зменшення кількості невідновлюваних природних ресурсів, зміни клімату та багато інших процесів, які стали провиною людини, зростає з кожним днем.І для того, щоб на цій планеті ми змогли жити щасливе життя людина має дбати про довкілля. Тому, зрештою, виникає питання «А яка справжня ціна нашого кохання?» .

Номер слайду 33

Звісно, не треба скасовувати такі свята як день закоханих. Звичайно, можна і треба насолоджуватися жестами, які можуть зробити наших близьких щасливішими. Однак також важливо враховувати непряму вартість цих жестів. Ми можемо робити свідомий вибір продуктів і пам’ятати про свою любов в першу чергу до планети та поширювати її на всіх людей.

Номер слайду 34

Використані джерелаhttps://news.climate.columbia.edu/2022/02/10/how-to-have-a-more-sustainable-valentines-day/https://www.globenewswire.com/news-release/2020/02/07/1981790/0/en/What-is-the-Cost-of-Valentine-s-Day-to-the-Environment.htmlhttps://www.earthday.org/show-some-love-for-the-planet-this-valentines-day/https://pustunchik.ua/ua/online-school/ecology/jak-zmenshyty-kilkist-smittiahttps://www.facebook.com/treenation/https://pastyla.in.ua/https://shotam.info/ekolohichni-podarunky-na-novyy-rik-10-krutykh-variantiv/https://ecogrizzly.shop/catalog/eco-presents/eco-presents-valentines-day/

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку