Презентація "Гриби. Дроб’янки"

Про матеріал
Мета: формувати в учнів поняття про гриби, дроб'янки, бактерії; знайомити дітей з найпоширенішими видами їстівних та отруйних грибів, корисних та хвороботворних бактерій, особливостями їх розмноження; розвивати вміння порівнювати, робити висновки; виховувати потребу дотримуватись правил особистої гігієни, бережного ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гриби. Дроб’янки Урок 25 Тема

Номер слайду 2

Царства живих організмів Царство грибів Царство дроб’янок

Номер слайду 3

Гриби. Дроб’янки Представники царства грибів і дробянок; як вони живляться; як вони розмножуються; де живуть; їхнє значення в природі та житті людини. Як вберегтись від отруєнь грибами; захворювань, що спричиняють хвороботворні бактерії. Тема уроку

Номер слайду 4

Білий гриб

Номер слайду 5

Білий гриб

Номер слайду 6

Мухомори. В них є шапинка й ніжка.

Номер слайду 7

Печериці.

Номер слайду 8

Опеньки. В них є шапинка й ніжка.

Номер слайду 9

Сироїжки. В них є шапинка й ніжка.

Номер слайду 10

Сироїжки. В них є шапинка й ніжка.

Номер слайду 11

Будова гриба: шапинка, ніжка, грибниця Шапинка ніжка грибниця

Номер слайду 12

Грибниця знаходиться у грунті й маї вигляд тонких, розгалужених, безбарвних ниток.

Номер слайду 13

Грибниця у грунті живе постійно. Вона переживає посуху й холод.

Номер слайду 14

Найчастіше гриби з`являються наприкінці літа й на початку осені.

Номер слайду 15

Гриби – живі організми, бо вони народжуються, дихають, живляться, розмножуються, ростуть, розвиваються і відмирають. Гриби дихають так, як рослини й тварини.

Номер слайду 16

Гриби –живляться рештками рослин і тварин. Поживні речовини вбираються грибницею.

Номер слайду 17

Гриби селяться на відмерлих рештках рослин і тварин.

Номер слайду 18

Гриби розмножуються спорами. В шапинкових грибів вони утворюються в шапинках.

Номер слайду 19

Дозрівши, дрібні спори висипаються, розносяться вітром і проростають у нову грибницю.

Номер слайду 20

Гриби розмножуються ще й частинами грибниці. Якщо взяти ґрунт із частиною грибниці й перенести на інше місце, то там буде рости гриб.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

В природі набато більше грибів які не утворюють шапинку й ніжку. Цвіль складається з тоненьких білих ниток – грибниці.

Номер слайду 23

Цвільовий гриб селиться на продуктах харчування і нитками грибниці вбирає з них поживні речовини.

Номер слайду 24

Спори пліснявого гриба Пліснявий гриб пошкоджує дерево.

Номер слайду 25

Дріжді - це теж гриби, які живляться цукром. Клітини дріждів у зменшеному вигляді

Номер слайду 26

Розмноження дріждів

Номер слайду 27

Є гриби, що оселяються на тілі живих організмів і живляться поживними речовинами рослин, тварин і людей. Грибкове захворювання шкіри людини

Номер слайду 28

Сажовий гриб уражує зернові рослини – пшеницю, кукурудзу, жито, овес.

Номер слайду 29

Уражене зерно Здорове зерно

Номер слайду 30

Гриби підвищують родючість ґрунту. Вони є санітарами довкілля, бо перетворюють відмерля рештки рослин і тварин на перегній та мінеральні солі.

Номер слайду 31

Дріжді використовують для випікання хліба.

Номер слайду 32

Чому досвідчений грибник завжди зрізає гриб ножем ?

Номер слайду 33

Грибами живляться деякі тварини, їх вживають у їжу люди.

Номер слайду 34

Дроб’янки – це бактерії або мікроби (бо малі за розмірами). «Бактерії» в перекладі з грецької – «палички»

Номер слайду 35

Побачити бактерії можна тільки в мікроскоп.

Номер слайду 36

Бактерії оточують нас усюди електронна мікрофотографія бактерії КОЛІ

Номер слайду 37

Бактерії є в повітрі, у воді, у ґрунті, у молоці, в живих організмах. Паличка лактобактерій

Номер слайду 38

Бактерії різноманітні за формою: кулясті, паличкоподібні, спіральні, зігнуті у вигляді коми.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Бактерії - живі організми.

Номер слайду 41

Бактерії дихають як і всі живі організми. Бактерія бацили сибірської язви

Номер слайду 42

Бактерії розмножуються поділом навпіл. Діляться дуже швидко.

Номер слайду 43

Бактерії живляться відмерлими рештками рослин і тварин. Завдяки бактеріям рештки перегнивають - -перетворюються на перегній і роблять грунт родючим.

Номер слайду 44

Завдяки молочнокислим бактеріям ми отримуємо такі молочні продукти: кефір, сметана, сир, масло, йогурт.

Номер слайду 45

Коли квасять овочі, то на допомогу приходять теж молочнокислі бактерії. Вони утворюють кислоту, яка вбиває всі інші бактерії, тому овочі не псуються. палички лактобактерії

Номер слайду 46

молочнокислі бактерії біфідобактерії

Номер слайду 47

Хвороботворні бактерії - це ті, що потрапляють в організм рослин, тварин і людей спричиняють захворювання. бактерія сальмонели атакує клітини людини

Номер слайду 48

Бактерій багато в неприбраному й непровітреному приміщенні, на брудних руках, немитих овочах і фруктах.

Номер слайду 49

Багато бактерій у роті. Якщо не чистити зуби – бактерії швидко розмножуються і псують зуби.

Номер слайду 50

Правила гігієни: Мити руки; Овочі й фрукти перед вживанням добре вимити; Пити лише кип`ячену воду; Щотижня робити вологе прибирання у квартирі та щодня провітрювати приміщення; Стежити за чистотою нігтів, обрізати їх; двічі на день чистити зуби; тримати в чистоті тіло й волосся.

Номер слайду 51

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Швецова Анна Володимирівна
    Дякую за таку гарну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
30 січня 2019
Переглядів
5225
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку