Мета: сформувати уявлення про різноманітність грибів, особливості будови, життєдіяльності та розмноження грибів – паразитів, виявити характерні особливості нижчих та вищих грибів, їх роль в природі та житті людини; розвивати навички роботи з мікроскопом, формувати вміння спостерігати, аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; формувати вміння працювати в групах; виховувати почуття товариськості, взаємодопомоги, етично-ціннісне ставлення до природи.
Трутовики Це гриби, що ростуть на деревах, рідше на ґрунтах. Грибниця трутовиків робить деревину трухлявою. Він космополіт, бо поширений на всіх континентах. У нашій місцевості найбільш поширений на березах. Плодове тіло трутовика звичайного покрите твердою світло-сірою кіркою, під якою розміщена суха (інколи м’яка) жовто-коричнева, неначе бархатисто-замшева, м'якість.
Борошнисторосяні гриби Спричиняють захворювання борошниста роса в різних рослин. Ознакою борошнистої роси є поява на уражених органах рослин плям, схожих на борошно. Гіфи проникають у шкірку рослин і забезпечують живлення паразита.. В уражених рослин уповільнюється ріст, а їх плоди осипаються недозрілими.. Грибниця цих грибів зимує на вражених рослинах
Сажкові гриби Паразитують на злакових, викликаючи захворювання – сажку. Назва пов'язана з тим, що частина рослини, на якій розвивається гриб, вкривається чорними спорами і нагадує головешку. Спори проникають в рослину під час проростання зернівок, через приймочку маточки під час цвітіння або через молоді надземні рослини.
Фітофтора Спори фітофтори зимують на заражених бульбах, особливо на тих, які залишилися в землі після збору врожаю, в купах бадилля, ґрунті або заражених рослинах і швидко поширюються в теплих і вологих умовах. Спори розвиваються на листках і поширюються від рослини до рослини, коли температура повітря вище 10 °C, а вологість зберігається на рівні 75% і вище протягом двох або більше днів. Дощ може вимити заразу в ґрунт, де вони заражають молоді бульби.
Ріжкові гриби Пошкоджує зав'язь понад 100 культурних і дикорослих злаків. Гриб має пурпурове забарвлення, розміщується в колосках замість зерен, і нагадує формою зуб або ріг. При розломі ріжок всередині білий. Восени при збиранні хлібів ріжок падає на землю і перезимовує під снігом, а навесні на ньому виростає кілька червонуватих кульок на ніжках. На час цвітіння жита в кульках дозріють спори, вітром піднімуться догори і проникнуть в її квітки. У зав'язі спора проросте, утворюючи грибні нитки
Відіграють важливу роль у колообігу речовин у природі, у зв'язку з чим, значення грибів надзвичайно велике. Ґрунтові гриби, в першу чергу цвілеві, відіграють виняткову роль у ґрунтоутворенні. Багато тварин вживають в їжу плодові тіла шапинкових грибів, наприклад, ссавці (білки, гризуни, кабани, козулі), комахи, птахи, тощо. Негативна властивість деяких грибів - вони можуть бути паразитами деяких рослин і вищих тварин. Гриби-паразити (трутовики, цвілеві гриби) можуть руйнувати дерева, повністю знищити уражені рослини здатні фітофтора, мучністоросяние гриби.
Значення грибів у житті людини Відомо більше 100 видів їстівних грибів, але в їжу вживають не більше 40. В грибах міститься багато поживних речовин. Із таких цвілевих грибів, як пеніцил, аспергіл, отримують лікарські препарати - антибіотики, які знищують клітини деяких хвороботворних бактерій, не впливаючи на клітини господаря. Загальновідома роль хлібопекарських, винних, пивних дріжджів у приготуванні спиртних напоїв, оцту, кефіру, хлібопеченні.
У харчовій промисловості використовують певні види цвілевих грибів для виробництва сортів твердих сирів із гострим смаком і специфічним запахом. З деяких видів цвілевих грибів виділяють речовини, які прискорюють ріст рослин. Такі речовини застосовують для збільшення розмірів безнасінних ягід деяких сортів винограду. Існують види грибів, що паразитують в комах. Їх застосовують при біологічному методі боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур.