Презентація "Грунтовий покрив земної кулі. Людина і біосфера"

Про матеріал
матеріали до уроків з географії у 6 класі "Грунтовий покрив земної кулі. Людина і біосфера"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості ґрунтів. Ґрунтовий покрив. Вплив людини на біосферу та ґрунти

Номер слайду 2

Василь Васильович Докучаєв(1846 – 1903)Природознавець, основоположник грунтознавства. Досліджував грунти України.

Номер слайду 3

Ґрунтознавство. Наука про ґрунт, його склад, властивості, походження, розвиток, географічне поширення, раціональне використання. Відноситься до природничо – історичних наук. Вивчає ґрунт як природне тіло, засіб виробництва і предмет праці.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

УМОВИ ГРУНТОУТВОРЕННЯ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ґрунтовий покрив – сукупність ґрунтів на певній території. Формування ґрунтів на певній території тісно пов'язане із розподілом тепла і вологи на земній кулі. Тому на різних широтах формуються різні типи ґрунтів.

Номер слайду 9

Ґрунти майже повсюдно вкривають суходіл (за винятком льодовиків в Антарктиді й окремих ділянок високо в горах). Вони дуже різноманітні, тому що утворюються за різних природних умов. У їх поширенні існують закономірності: - грунти змінюються від екватора до полюсів, - в горах — від підніжжя до вершини. ОСОБЛИВОСТІ ПОШИРЕННЯ ГРУНТІВ

Номер слайду 10

У приекваторіальних широтах у жаркому й вологому кліматі поширені червоно-жовті грунти:утворилися під вологими вічнозеленими листяними лісамимають яскраве червонувате або жовтувате забарвлення через вміст феруму й алюмінію в умовах вологого клімату рясні опади вимивають поживні речовини, тому такі ґрунти малородючі для сільськогосподарських культурна них вирощують чай, цитрусові культури

Номер слайду 11

У тропічних широтах в умовах жаркого і сухого клімату під розрідженою пустельною рослинністю сформувалися сіроземи:вміст гумусу в них невеликий, тому вони малородючі. часто сіроземи бувають засолені .

Номер слайду 12

Чорноземи — ґрунти помірних широт. Це найродючіші грунти у світі:вони утворилися в умовах слабопосушливого клімату під багатою трав’яною рослинністю степівуміст гумусу великийчорнозем пухкий, тому добре вбирає вологу чорноземи дуже родючі (такі грунти поширені в Україні і є її неоціненним багатством)на них вирощують пшеницю, соняшник, цукрові буряки, овочі та інші культури

Номер слайду 13

Підзолисті грунти поширені в помірних широтахсформувалися вони під хвойними і мішаними лісами з моховим і трав’ яним покривом в умовах помірного кліматурясні опади, що випадають в цих місцях, вимивають із поверхні поживні речовини. Тому верхній горизонт цих ґрунтів освітлений і за кольором нагадує золу. Звідси й назва — підзолистівміст гумусу незначнийземлеробське освоєння підзолистих ґрунтів стримує нестача в них поживних речовин.

Номер слайду 14

Бурі лісові грунти утворилися під широколистими лісами з багатим трав’яним покривом в умовах помірно теплого й вологого клімату. вміст гумусу великий у цих ґрунтах достатньо тепла й вологи, тому вони родючі їх використовують під сади та виноградники на них вирощують овочі

Номер слайду 15

Тундрові - глейові грунти переважають у субарктичних широтахсформувалися в умовах холодного клімату і постійного перезволоження. Перезволожений шар ґрунтів називають глейовим. Трапляються прошарки мерзлого грунту, а на поверхні – торф.

Номер слайду 16

Арктичні грунти поширені у високих широтах, де панують холодний сухий клімат і багаторічна мерзлота. Шар перегною дуже тонкий, місцями зовсім немає. Не утворює суцільного покриву, а трапляється на ділянках не вкритих снігом і льодом.

Номер слайду 17

умова існування і розвитку життя на Земліє життєвим простором, притулком, опорою і джерелом живлення організміврегулює біосферні процеси —дуже сухий або дуже вологий визначає чисельність і поширення різних видів організміввирощування сільськогосподарських культурвипас тварин. Значення ґрунту. ЯК ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ ВПЛИВАЄ НА ҐРУНТИпризводить до збіднення і руйнування земельзнищення трав’яної рослинності, вирубування лісів посилюють такі природні руйнівні процеси, як видування верхнього родючого шару та змивання його поверхневими водамивелику загрозу для ґрунтів становлять яри, які, наче «лишаї», роз’їдають землющоб уберегти родючий шар від змивання, схили потрібно орати упоперек, щоб вода не стікала поздовжніми борознаминасадження на полях дерев смугами (лісозахисні смуги) запобігає видуванню грунту вітром.мінеральні добрива й отрутохімікати, які у завеликій кількості можуть забруднювати грунт, необхідно використовувати в міру людей потрібно озброїти знаннями про Землю, щоб не було споживацького ставлення до її багатств, у тому числі й земельних.

Номер слайду 18

Закріплення вивченого матеріалу. Що таке ґрунт?Які існують чинники утворення ґрунту?Що таке ґрунтовий покрив?Чому ґрунти мають різний колір?Чим ґрунт відрізняється від гірської породи?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 56. На контурній карті України позначте райони поширення сірих лісових, чорноземних та каштанових ґрунтів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kovalchuk Mariya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
5290
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку