Презентація "Гумористичне і сатиричне зображення. Жанрова різноманітність гумористичних творів. Велика роль гумору в житті українців"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури (6 клас) "Гумористичне і сатиричне зображення. Жанрова різноманітність гумористичних творів. Велика роль гумору в житті українців"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гумористичне і сатиричне зображення. Жанрова різноманітність гумористичних творів (анекдоти, байки, усмішки, гуморески, співомовки та ін.). Велика роль гумору в житті українців. Тема уроку:

Номер слайду 2

Мета:домогтися розуміння учнями ролі гумору в житті україн­ців; виробляти вміння розрізняти жанри гумористичних творів, розповідати про особливість побудови байки; розвивати культуру зв’язного мовлення, вміння зіставляти описане в байці із сьогоднішнім реальним життям; грамотно ви­словлювати власні думки, судження, логічно й послідовно аргументувати свої міркування; формувати активну життєву позицію.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Гумор –доброзичливий, жартівливий сміх, що допомагає виправити певні вади людського характеру, недоліків поведінки тощо. Сатира –гостре висміювання, критика чогось або когось, його поведінки.

Номер слайду 5

Анекдот. Анекдот (від гр. aneсdotos — неопублікований) — жанр фольклору — коротка жартівлива розповідь про якийсь цікавий життєвий випадок з несподіваним і дотепним закінченням. Н-д: Пряма мова— Що таке пряма мова? — запитує вчителька Василька.— Ну, це коли людина про щось говорить відверто!— Наприклад?— Я не вивчив уроку.

Номер слайду 6

Байка. Байка — невеликий, здебільшого віршований повчально-гуморис­тичний чи сатиричний твір з алегоричним змістом, в якому людське життя відтворюється або в образах тварин, рослин і речей, або зве­дене до простих і умовних стосунків. Вівці та Собаки. Один заможний господар. Надумався Вовків злякати.«Що,— каже,— той вівчар. Собак дві сотні назбирати!»Здається б, і гаразд було: Вовки полохать перестали,—Так друге лихо підросло: Свої Собаки шкодить стали. Аж жаль бере, як розказать: З Овечок перше вовну драли,А далі м’яса забажали. Та й ну щодня Овець качать. До осені звели отару…Зосталось, може, з пару,Та й тих упорали під темну ніч,Щоб більше не кортіло. На се коротка річ: Дурний порядок — дурне й діло. Л. Глібов

Номер слайду 7

Усмішка. Гумореска• Усмішка — різновид фейлетону та гуморески, введений в українську літературу Остапом Вишнею.• Гумореска — невеликий віршований, прозовий чи драматичний твір з комічним сюжетом, відмінний від сатиричного твору легкою, жар­тівливою тональністю. Гумореска Аркадія Музичука "Два Миколи" На уроці два Миколи. Про майбутнє мріють:— Я відразу після школи. В фермери повіюсь. Цього я давно чекаю,Хочу жить в достатку. Продам м’ясо —і придбаю. Тракторця спочатку. Через рік на «мерседеса»Зароблю спокійно. Бо для фермера колеса —Це завжди надійно. Оженюся на Марічці, Будинок збудую... — Ну, тоді я стану слідчим І все... конфіскую.

Номер слайду 8

Співомовка — короткий віршований ліро-епічний твір, часто побудова­ний на якомусь народному анекдоті, приказці або казковому мотиві. Свиня свинею. Несе мужик у ночовках. Додому свячене: Яйця, паску, і ковбаси,Й порося печене.І порося, як підсвинок,Та ще й з хроном в роті. Несе, бідний, та й спіткнувся. У самім болоті.І схибнулись нові ночви,Затряслось свячене,І в болото покотилось. Порося печене. Глянув мужик на болото,Посвистав до лиха,Одвернувся, набік плюнув. Та й промовив стиха: «Та свиня таки свинею!Правду кажуть люди: Святи її, хрести її —Все свинею буде!»Степан Руданський

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Городніча Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Береза Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шевченко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
13 жовтня 2020
Переглядів
15038
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку